Εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό της Ουκρανίας, πλησίον και της ελληνικής αποστολής που βρίσκεται στη χώρα, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συναγερμός έχει σημάνει στην Οδησσό της Ουκρανίας, το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς σημειώθηκαν εκρήξεις μετά από επιθέσεις με drone, κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκρήξεις έγιναν λίγο πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Αμέσως στην περιοχή σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής.
Βίντεο (των οποίων η γνησιότητα δεν επιβεβαιώνεται) έχουν αναρτηθεί στα social media.
Όλα καλά με την ελληνική αποστολή και τον Ουκρανό πρόεδρο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι καλά στην υγεία του, όπως και η ελληνική αποστολή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν δε πως δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής.
Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο πλευρών.
Σημειώνεται πως στην Ουκρανία βρίσκονται μαζί με τον πρωθυπουργό, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου Κύρα Κάπη και ο σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου.
Η επίσκεψη-αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία, η οποία έμεινε μυστική για λόγους ασφαλείας μέχρι την τελευταία στιγμή, λαμβάνει χώρα πριν το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο στις 29 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός είχε τότε διαβεβαιώσει τον κ.Ζελένσκι ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Οι “παραινέσεις” των ΗΠΑ
Σημειωτέον ότι η τελευταία αυτή τηλεφωνική επικοινωνία είχε πραγματοποιηθεί δύο μέρες μετά από την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου, μεταξύ άλλων, γινόταν ειδική αναφορά στην Ουκρανία και τα πιθανά ανταλλάγματα για τα F35.
«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα», ανέφερε στην επιστολή του ο κ.Μπλίνκεν.
Αξίζει να σημειωθεί πως έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει, προ διετίας σχεδόν, η αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, θέμα το οποίο είχε κάνει γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος και όχι η ελληνική πλευρά