ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι απόφοιτοι του ΣΔΕ Ρεθύμνου μοιράζονται την εμπειρία τους ως ενήλικες μαθητές

Απόφοιτοι του ΣΔΕ Ρεθύμνου μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο ταξίδι της γνώσης, ειδικά αυτή τη χρονιά όπου ο φόρτος εργασίας λόγω Covid-19 ήταν τεράστιος! Παρά τις δυσκολίες η συμμετοχή τους ήταν μεγάλη και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία.

Η Σιταρένια Δήμητρα που αποφοίτησε μαζί με τον άντρα της Χανιωτάκη Αθανάσιο μοιράζεται την εμπειρία της: «Πάντα ήθελα να γραφτώ στο σχολείο, αλλά δεν έβρισκα τη δύναμη και το κουράγιο για να το αποφασίσω, γιατί  οι υποχρεώσεις μου σαν ενήλικας ήταν πολλές και έχοντας ένα μικρό παιδάκι 2 ετών που με χρειαζόταν.

Ένα απόγευμα με πήρε ο σύζυγος μου για να πάμε μία βόλτα και με πήγε στο σχολείο! Μου είπε ότι θα έρθει μαζί μου σε  αυτό το ταξίδι της γνώσης και ότι θα τα καταφέρουμε μαζί. ‘Έτσι  γραφτήκαμε στο σχολείο.

Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα, αλλά σιγά σιγά κοιτάγαμε το ρολόι μας για να πάμε στο σχολείο με όρεξη και ξεχνιόμαστε από την καθημερινότητα. Οι καθηγητές ήταν αξιαγάπητοι, γεμάτοι υπομονή και θέληση για να σου εξηγήσουν. Και έτσι πέρασε ο πρώτος χρόνος.

Το δεύτερο χρόνο τα πράγματα δυσκόλεψαν… Ήρθε και ο Covid. Για μένα το πρόγραμμα ήταν: το πρωί δουλειά, το μεσημέρι μαμά, το απόγευμα σχολείο, το βράδυ νοικοκυρά και ο άντρας μου να έχει και αυτός δουλειά στο ξυλουργείο. Παράλληλα έμεινα έγκυος! Σκεφτόμουν ότι με τίποτα δε θα βγει η χρονιά. Όμως, τα καταφέραμε και πήραμε και οι δυο μας απολυτήριο! Αυτό που με έκανε να τα καταφέρω και να μην το βάλω κάτω ήταν η αγάπη για τη μάθηση που μας διδάξανε οι εκπαιδευτικοί στα ΣΔΕ, η διδασκαλία τους, η ευγένειά τους, το χαμόγελό τους, η υπομονή τους.

Ότι δυσκολία και αν συναντήσετε, όσο κουραστική και αν είναι η καθημερινότητα, αν το θέλετε πραγματικά θα τα καταφέρετε, αρκεί να το προσπαθήσετε!»

Η Χριστοφοράκη Αικατερίνη μιλάει για την εμπειρία της:«Οι συνθήκες της ζωής μου το έφεραν έτσι που δεν τέλειωσα το Γυμνάσιο όταν έπρεπε. Όλα αυτά τα χρόνια το επιθυμούσα αλλά δεν ταίριαζε με τον τρόπο ζωής μου.

Το 2018 το αποφάσισα και έκανα την εγγραφή μου. Με ανυπομονησία περίμενα να ξεκινήσουμε. Η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί συνάντησα μια καταξιωμένη Διευθύντρια, και πολύ δοτικούς καθηγητές.

Κύλησαν τα δυο χρόνια, με όλες τις ιδιαιτερότητες που είχαν οι σχολικές χρονιές λόγω covid 19 και ήρθε το πολυπόθητο πτυχίο! Με πολύ συγκίνηση μας το παρέδωσε η Διευθύντρια μας με τους καθηγητές μας. Η εγγραφή για το Λύκειο έγινε την ιδία ημέρα. Εύχομαι σε όσους δεν τα κατάφεραν όταν ήταν παιδιά , να το καταφέρουν ως ενήλικες».

Η Αλκέτα Κόλα μοιράζεται μαζί μας το ταξίδι της προς τη γνώση: «Είμαι η Αλκέτα Κόλα 39 ετών και είμαι από την Αλβανία. Ήρθα εδώ πριν από 4 χρόνια και ο λόγος που ήρθα  ήταν για  μια καλύτερη ζωή. Αλλά για  να έχεις μια κανονική ζωή απαιτεί θυσίες, ιδιαίτερα όταν δεν γνωρίζεις ελληνικά για να δουλέψεις. Και έτσι αποφάσισα να πάω σχολείο. Έκανα 2 χρόνια διδασκαλίας, πρώτα, στο κέντρο του Ρεθύμνου και μετά ξεκίνησα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Εγώ έχω μια μεγάλη αγάπη για τους δασκάλους γιατί με έκαναν να νιώθω σαν να είμαι στην χώρα μου  και όχι  ξένη, με μια πολύ γλυκιά επικοινωνία.

Κάτι που λυπάμαι είναι ότι το covid  έκανε τα πράγματα πολύ δύσκολα. Αλλά ευτυχώς  καταφέραμε να  κάνουμε διαδικτυακά μαθήματα και με τη βοήθεια των δασκάλων που μας είπαν ότι δεν καταλαβαίνετε, μη διστάσετε να μας γράψετε για να σας τα εξηγήσουμε όλα, τα πήγαμε καλά.

Το πιο όμορφο πράγμα για μένα ήταν ότι την ημέρα της αποφοίτησης κατάφερα να το πάρω το απολυτήριο  αγκαλιά με τη μεγάλη μου αγάπη,  το μωρό μου, κάτι που ήταν πολύ συναρπαστικό για μένα!

Ευχαριστώ με την καρδιά μου όλο το σχολείο για τη βοήθεια και για την υπομονή που είχαν κατά τη  διάρκεια των 2 δύσκολων ετών που περάσαμε. Μας διδάξαν και μας  εξήγησαν με αγάπη τα πάντα!»

Η Μαρία Γιαννούλη που πήρε απολυτήριο μαζί με τη μητέρα της Στέλλα Μανωλάκη αναφέρει: «Ένας κύκλος και στόχος ζωής μόλις έκλεισε!!! Η γνώση δεν σταματάει ποτέ.. άλλωστε στοχεύουμε ακόμα παραπέρα πλέον!!! Ευχαριστώ θερμά όλους τους συνοδοιπόρους μου και στηρικτές μου σε αυτό το ταξίδι γνώσης, την υπέροχη ομάδα του ΣΔΕ Ρεθύμνου!!!!

Ο εκπαιδευόμενος του  Β΄ κύκλου Β.Ι.Μ  έστειλε mail στη διευθύντρια του σχολείου κα Ειρήνη Αντωνίου για να ευχαριστήσει το σχολείο για τη βοήθεια, παρακαλώντας να μείνει ανώνυμο το όνομά του:

«Υπάρχουν κάποιες σπάνιες φορές που απλά πράγματα παίρνουν μια άλλη διάσταση, υπάρχουν άνθρωποι που η διδασκαλία… τους έχει γίνει τρόπος να απολαμβάνουν τη ζωή και να  θεωρούν ιερή υποχρέωση και χαρά την μετάδοση της μάθησης.

Έτυχε και σε εμένα να τους γνωρίσω και να δουλέψω μαζί τους, να γελάσω, να προβληματιστώ και να νοιώσω πραγματικά πόσο χρήσιμο είναι αυτό το μεγαλείο που λέγεται γνώση.

Τα ονόματά τους είναι γνωστά σε όλους τους μαθητές του ΣΔΕ ΡΕΘΎΜΝΟΥ, όπως επίσης γνωστή είναι και η αγωνία τους, για την ομαλή και με επαγγελματικό τρόπο μετάδοση της γνώσης παρά τι δυσκολίες και τις κακοτοπιές. 

Θεωρώ υποχρέωση μου  να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και να τους ευχηθώ ο Θεός να δίνει δύναμη και αντοχή στους ίδιους και στις οικογένειές τους».

H Ευαγγελία Ιατρού, ωρομίσθια Εκπαιδευτικός Περιβαλλοντικού Γραμματισμού αναφέρει τη δική της εμπειρία: «Κάθε χρονιά το ΣΔΕ Ρεθύμνου με γεμίζει με αναντικατάστατα συναισθήματα και εμπειρίες. Έτσι και η φετινή χρόνια θα μου μείνει αξέχαστη. Είμαι περήφανη που δουλεύω σε αυτό το σχολείο. Μέσα από τις πράξεις των εκπαιδευομένων και την επιμονή τους βλέπω απίστευτη θέληση για μάθηση. Εύχομαι να έχουν το ίδιο πάθος για όλα σε όλη τους τη ζωή και το ΣΔΕ Ρεθύμνου να αποτελεί το κομβικό σημείο για όνειρα και νέους στόχους».

Το κλίμα χαράς και συγκίνησης ήταν διάχυτο και στους εκπαιδευόμενους του παραρτήματος του ΣΔΕ Ρεθύμνου στον Άγιο Βασίλειο. «Γυρίσαμε πίσω στα θρανία μετά από τόσο καιρό και ήταν  πολύ ωραία! Νιώσαμε πάλι σαν παιδιά!», «Γνωριστήκαμε, συνεργαστήκαμε, μάθαμε, αγαπηθήκαμε, περάσαμε όλοι τόσο καλά!» «Χαρά, συγκίνηση, εμπειρία μοναδική. Με όλες τις δυσκολίες και τις χαρούμενες στιγμές!», «Πήραμε απολυτήριο και όλοι είμαστε χαρούμενοι. Πάμε λύκειο;;;».

Ο Τσοβίλης Θεόδωρος, υπεύθυνος εκπαιδευτικός στο παράρτημα του Αγίου Βασιλείου αναφέρει: «Με πολλή χαρά αλλά και μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετήσαμε τους πρώτους δεκαέξι ενήλικες μαθητές που αποφοίτησαν από το τμήμα  εκτός έδρας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου στο δήμο Αγίου Βασιλείου. Τους εκπαιδευόμενους συνεχάρησαν η διευθύντρια του ΣΔΕ Ρεθύμνου κα. Ειρήνη Αντωνίου με ένα συγκινητικό και γεμάτο συναίσθημα λόγο, στον οποίο τόνισε όχι μόνο τη μεγάλη προσπάθειά τους παρά τις δυσκολίες, αλλά και την αλληλεγγύη που είχαν μεταξύ τους, ο αντιδήμαρχος παιδείας του δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο οποίος επισήμανε τη σπουδαιότητα και το ειδικό βάρος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Σπήλι και  ο κ. Φραγκιουδάκης Σταύρος, συνεργάτης του δήμου Αγίου Βασιλείου σε ζητήματα παιδείας, ο οποίος υπενθύμισε στους απόφοιτους ότι είναι οι πολλαπλασιαστές των πολλών θετικών στοιχείων ενός τέτοιου σχολείου και φυσικά όλοι οι εκπαιδευτικοί».

Μεγάλο παράδειγμα ελπίδας και επιμονής η προσπάθεια ενήλικων ανθρώπων για να κατακτήσουν τη γνώση και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους!!!

(Οι εγγραφές για το ΣΔΕ Ρεθύμνου, έδρα και παράρτημα Αγίου Βασιλείου συνεχίζονται. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2831035519).

Ειρήνη Αντωνίου
Διευθύντρια ΣΔΕ Ρεθύμνου