ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι μαθητές του Αρσάνιου Λυκείου σε πρόγραμμα έρευνας για την αειφορία και τον τουρισμό στην Μαγιόρκα

2000 χλμ από την Κρήτη βρίσκεται το μικρό αλλά διάσημο νησί της Μαγιόρκα. Παρά το μικρό του μέγεθος- μόλις 3.600 τ.μ- σχεδόν όσο  η μισή Κρήτη -είναι ένας από τους πιο πολυδιαφημισμένους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου και δέχεται τρεις φορές περισσότερους τουρίστες από το νησί μας κάθε χρόνο.

Ωστόσο, ο μεγάλος αυτός αριθμός για ένα τόσο μικρό νησί, όσο προσοδοφόρος οικονομικά και να είναι για τους κατοίκους, ασκεί τεράστια πίεση στο φυσικό περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης στους κατοίκους του. Αυτά τα προβλήματα ερευνά το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ «Τουρισμός και αειφορία στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης» με επίκεντρο κάθε φορά και μια διαφορετική χώρα εταίρο και μέσα από διαφορετικές οπτικές.

Την εβδομάδα 27 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου τέσσερις μαθήτριες του Αρσάνιου Λυκείου, οι Ζαχαρένια Τζανιδάκη, Αναστασία Βάμβουκα, Ειρήνη Σταθοπούλου και Αριάδνη Ιερωνυμάκη συνοδευόμενες από τις καθηγήτριες Αναστασία Ρηγάκη και Μαρία Μιχάλη-Τζανιδάκη ταξίδεψαν στη Μαγιόρκα και συμμετείχαν στη 2η διεθνική συνάντηση του Ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος ως εκπρόσωποι-εταίροι.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε συναντήσεις και εργαστήρια με ΜΚΟ, όπως η Greenpeace και η Save the Med, ενημερώσεις σχετικά με την κυκλική και αειφορική διαχείριση υλικού από μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, υποβρύχιες καταδύσεις και φωτογράφιση θαλάσσιας ζωής στην προστατευμένη περιοχή Natura του κόλπου Formentor και ξεναγήσεις στον καθεδρικό ναό La Seu και το παλάτι Almudaina. Επίσης, τις αποστολές των πέντε σχολείων υποδέχτηκε και καλωσόρισε ο δήμαρχος Virgilio Moreno στο Δημαρχείο της Inca και στη συνέχεια οι μαθητές έθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα θέματα του μαζικού τουρισμού και τις επιπτώσεις του σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με προσωπικότητες του νησιού.

Το επόμενο ραντεβού δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2022, όπου το Αρσάνιο Λύκειο θα υποδεχτεί τις αποστολές των σχολείων και σε συνεργασία με το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνου, το Μουσείο της Ελεύθερνας, το σύλλογο  «Αρχελών» και τις τοπικές αρχές του Σταυρωμένου και του Παγκαλοχωρίου θα διερευνηθούν οι πρακτικές αειφορίας της ιστορίας της πόλης μας.