ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι Θαλασσινές διαδρομές της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

Η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας συνεχίζεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου. Την περασμένη Τετάρτη στις 7 του Ιουλίου, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες ανακάλυψαν μέσα από τις «Θαλασσινές Διαδρομές», ένα ακόμα δημιουργικό εργαστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τη μαγεία της θάλασσας και των ταξιδιάρικων πλεούμενών της, που από τα προϊστορικά χρόνια καθορίζουν την ελληνική ψυχή!

Ξεκίνησαν με ανάγνωση βιβλίων, δραματοποίηση, απαγγελία στίχων και πολύ τραγούδι για τη θάλασσα! «Το τραγούδι στο νέο καράβι» του Ζαχαρία Παπαντωνίου από τα «Ψηλά Βουνά» ήταν η αφόρμηση.

Ακολούθησαν κι άλλοι στίχοι σπουδαίων ποιητών, όπως: «Βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά από το περιγιάλι» του Κωστή Παλαμά. «Τι σκέφτονται όλα αυτά τα καράβια μες στη νύχτα;» αναρωτιέται ο Μανόλης Αναγνωστάκης. «Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μάς ψάλλει» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ενώ ο Κώστας Καρυωτάκης δηλώνει: «Η θάλασσα είναι η μόνη μου αγάπη!» συνεχίζει ο Οδυσσέας Ελύτης «Χρόνους μας ταξιδεύει, δε βουλιάξαμε. Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!».

«Ωραία που βγαίνει το πλοίο από το λιμάνι» παρατηρεί ο Γιάννης Ρίτσος…

Τα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο μεταμορφώθηκαν σε θαλασσόλυκους ναυτικούς απαγγέλοντας παράλληλα και ποίηση! Το πρόγραμμα περιλάμβανε παιχνίδι με τάγκραμ και κατασκευή οριγκάμι, πολύ τραγούδι και χορό! Η συμμετοχή των παιδιών ήταν άκρως ικανοποιητική και ελπιδοφόρα!

Ακολουθούν σπουδαίες δράσεις Φιλαναγνωσίας τις επόμενες εβδομάδες, με διαδρομές ανάγνωσης του καλοκαιριού! Έτσι αποδεικνύεται ότι η Βιβλιοθήκη της πόλης μας, αποτελεί μια κιβωτό της γνώσης, της χαράς και της δημιουργικότητας που χαράζει φωτεινές διαδρομές!
Οι «Θαλασσινές Διαδρομές» υλοποιήθηκαν με επιτυχία από την εκπαιδευτικό – εμψυχώτρια Ελευθερία Τζωρτζινάκη και την υποστήριξη των εθελοντών Σταυρούλα Τζώτζη, Μαίρη Μοναχού, Γιασεμή Παπαδογιάννη, Ερωφίλη Τζιβολιά και Μυρσίνη Σιταρένιου.