ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Δήμος Ρεθύμνου: Οι θέσεις του συνδυασμού «Μαζί για την αλλαγή» στο Δημοτικό συμβούλιο για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025

Με γνώση, υπομονή, και σεβασμό στους δημότες του Ρεθύμνου, με κορωνίδα τη δημοκρατική μας συμμετοχή στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου τοποθετηθήκαμε με υπευθυνότητα για το τεχνικό πρόγραμμα του 2025 που αφορά την πόλη και τους οικισμούς του Δήμου μας.

Ο κος Μαρινάκης για το τεχνικό πρόγραμμα του έτους που μας πέρασε (2024) είχε αναφέρει ότι πρόκειται για ένα  «εντυπωσιακό σε μέγεθος, σε όγκο και ποιότητα» τεχνικό πρόγραμμα.  Αποδείχθηκε όμως ένα έργο πλούσιο σε αναθεωρήσεις, αστοχίες και απεντάξεις.

Δεν είναι μόνο ότι διαφωνούμε σε υποτιθέμενες «στρατηγικές επιλογές» που εμμονικά  χαρακτηρίζουν τη δημοτική αρχή. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι δίνεται μία μάχη αξιοπιστίας με την Ρεθεμνιώτικη κοινωνία. Όταν σήμερα έχουν ενηλικιωθεί παιδάκια που έπαιζαν μπάσκετ στο ανοιχτό και άκουγαν από τότε το παρκινγκ των τεσσάρων μαρτύρων.   Όταν σε λίγες μέρες θα πάμε πάλι στο χορό των αστυνομικών μας και θα τους ξαναπούμε να μας προστατέψουν σε ένα άκρως ακατάλληλο κτίριο επειδή λειτουργήσαμε με προχειρότητα στο παρελθόν.  Όταν καθημερινά οι συμπολίτες μας βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της μακρόχρονης έλλειψης βούλησης για το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Όταν δεν έχει δημιουργηθεί μια νέα αθλητική υποδομή και οι υφιστάμενες έχουν μείνει στο χθες. 

 Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ακόμα και όσα σωστά σχεδιάζονται ή γίνονται δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες ότι αποτελούν τίποτα περισσότερο  από  εμβαλωματικές πρωτοβουλίες και όχι εμβληματικές. Έχουμε δυστυχώς διανύσει μια μακρά περίοδο που ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από το δημοτικό σύστημα θεωρώντας ότι αυτό δεν μπορεί  να αφουγκραστεί  τις ανάγκες του και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του.  Ένα τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να ανταποκρίνεται σε ένα σχεδιασμό αναγκών και να αποτελεί το όχημα για ένα όραμα, για το αύριο του τόπου. 

Στην πράξη όμως

 Το ποσοστό υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος 2025 είναι απελπιστικό και αποτελεί μνημείο αναθεωρήσεων. Διαπιστώνουμε τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων. Ο Δήμος ξεκινά τη σύνταξη του νέου τεχνικού προγράμματος χωρίς να έχει κάνει απολογισμό έργων προηγούμενης περιόδου . Σε αυτό το σημείο λοιπόν  φαίνεται και η μη επίτευξη των στόχων στο σχεδιασμό, αλλά και η συμμόρφωση όπου χρειάζεται.

Στους νέους κωδικούς έργων υπάρχει απουσία έργων υποδομών για την πόλη και τους οικισμούς. Αποτελεί εξαίρεση η ένταξη του ΚΕΓΕ όπου αναγνωρίζεται η επιμονή των γονέων ,της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας που το στήριξε.  Δεν αποτελεί έργο νέο μιας και από πολλά χρόνια τώρα συζητείται . Η Ανακατασκευή κτιρίου ΚΕΓΕ  και μετατροπή του σε Ειδικό Σχολείο  με το ποσό των 8.894.088,48 € που χρόνια περίμενε γίνεται πραγματικότητα ,με την παράληψη της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων ρυμοτομίας.Νέο επίσης έργο είναι ο κωδικός που αφορά βελτιώσεις υποδομών στην Αργυρούπολη που όμως καθυστερημένα αξιολογήθηκαν, χωρίς να συμπεριλάβουν όμως τις πηγές.

Απουσία  συνολικού στρατηγικού   σχεδιασμού  με σκόρπια έργα διάσπαρτα  όπου τα περισσότερα ενώ έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρους του επαναλαμβάνονται . Στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό ανά  δημοτική ενότητα θα προωθούνταν έργα υποδομών βαρύνουσας σημασίας όπως πεζοδρόμια ,πλατείες ,χώροι στάθμευσης ,οδοποιία ,αντιπλημμυρική προστασία ,έργα αντισεισμικής θωράκισης .Τα κονδύλια χρηματοδότησης έργων ανά ενότητα  δεν ζυγίζουν ισόποσα ,ενώ οι ανάγκες υπάρχουν σε όλες .Οι αναφορές γενικόλογου χαρακτήρα όπως κατασκευές λιθοδομών ,έργα σκυροδέματος με μεγάλα ποσά χωρίς ανάλυση δείχνουν προχειρότητα.

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι συντηρητικό, λιτό ,πατάει πάνω στην αδιάλλακτη λογική ότι όλα έγιναν  σωστά.,  στερείται οράματος και δυναμικού χαρακτήρα. Το 2022 το Τεχνικό Πρόγραμμα ήταν 53εκ ,το 2023 56 εκ ,το 2024 82,5εκ και τη φετινή χρονιά μόνο   43,5εκ . Στο τεχνικό πρόγραμμα, σε γενικότερο πλαίσιο, περιέχονται αρκετά ανεκτέλεστα έργα από παλαιότερα χρόνια, για τα οποία η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση τους γεγονός που σύντομα θα οδηγήσει σε νέες αναθεωρήσεις αναδεικνύοντας και σε αυτό το σημείο προχειρότητα και έλλειψη στρατηγικής .

Δεν θεραπεύει προβλήματα της καθημερινότητας ,το κυκλοφοριακό ,τις θέσεις στάθμευσης μετά την ολοκλήρωση των αναπλάσεων. Παρουσιάζεται κονδύλι  κυκλοφοριακής μελέτης κάθε χρόνο μεταφέρεται από ΤΠ σε ΤΠ χωρίς επικαιροποίηση ,χωρίς διανοίξεις δρόμων και διαφυγής σε περιπτώσεις ανάγκης  . Η προστασία από την κλιματική αλλαγή σε ανάπτυξη υποδομών με επικαιροποίηση παροχών του αντιπλημμυρικού συστήματος είναι αναγκαία σε πόλη και οικισμούς.

 Τα    έσοδα από Λατομεία,  από την ελεγχόμενη στάθμευση και  τα έσοδα από   πρόστιμα αυθαιρέτων ενώ μπορούν  να διατεθούν για έργα κοινωφελούς σκοπού, για βελτίωση κυκλοφοριακών συνθηκών δε φαίνεται να υπάρχει μέριμνα γι΄ αυτά. Πολλοί κωδικοί έργων  φανερώνουν απευθείας αναθέσεις που ενώ δεν απαγορεύονται δεν πρέπει να υπάρχουν σε τέτοια έκταση.  .Τέτοιοι κωδικοί υπάρχουν σε έργα ηλεκτροφωτισμού σε ενότητες δημοτικές ξεχωριστά ,σε προμήθεια υλικών ξυλείας, αλλά και μεταφορές αδρανών στις ενότητες ξεχωριστά.

Αδέσμευτοι κωδικοί για «απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις» στο ύψος των 2.869.440ε.Επισης έργα που αφορούν τον Αθλητισμό μένουν ανενεργά και φιγουράρουν απλές αναφορές από παλιά με μείωση για το 2025  . Παρατηρείται νέα έλλειψη χώρων στάθμευσης μετά από κάθε ανάπλαση αλλά και απουσία  μέριμνας για τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων ,χώρων για λειτουργία  περιφερειακών παρκινγκ. Τα περισσότερα έργα του προηγούμενου τεχνικού προγράμματος έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί με την ομηρεία που η ΔΕΔΗΕ επιβάλει στα έργα πχ ανάπλαση περιοχής Κολοκοτρώνη   ,ανάπλαση Ατσιποπούλου, ανάπλασης Κεντρικών Συνδετήριων Οδών  κτλπ. Η Περιφέρεια ενώ θα μπορούσε να συμβάλλει  χρηματοδοτικά σε μελέτη -κατασκευή έργων, φαίνεται να συμβάλει μόνο κατά 63.000ε στο Τεχνικό Πρόγραμμα  .

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίσαμε  το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2025. Για την ουσία της δημοτικής εκπροσώπησης. Γιατί το Ρέθυμνο  έχει ανάγκη από ένα εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο εξόδου από το τέλμα της εμβληματικής στασιμότητας. Σήμερα η ανάγκη αυτή γίνεται υπόθεση των κοινωνικών δυνάμεων που θέλουν και διεκδικούν την αλλαγή, για να ξαναέρθει η ελπίδα στην κοινωνία  και η προοπτική στον τόπο μας.