ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Οικοτουρισμός: Γάλλοι και Βέλγοι στα χωράφια του Αμαρίου!

Του Γιώργου Τσακαλάκη*

Ένα ενδιαφέρον εγχείρημα στον τομέα του “εθελοντικού τουρισμού” έλαβε χώρα πρόσφατα στην Κρήτη με παραδειγματικό χαρακτήρα και αξιόλογα πρακτικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα 260 σύμβουλοι μεγάλης γαλλικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα του καθαρισμού με οικολογικά προϊόντα σε Γαλλία και Βέλγιο, υπό την επωνυμία “Η2Ο at home”, απασχολήθηκαν σε δύο παράλληλες οικοτουριστικές δράσεις στην φύση γύρω από το χωριό Μέρωνας.

Οι πρωτότυπες αυτές δράσεις που υλοποιήθηκαν στις 29.09 και 04.10, συνίσταντο στο φύτεμα ποικίλων καρποφόρων δένδρων, αρωματικών βοτάνων και κλιμάτων αμπέλου, σε δύο αγρούς που διατέθηκαν από την Κοινότητα του Μέρωνα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του χωριού, αλλά και στην σήμανση δεκάδων χιλιομέτρων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών πάνω σε μονοπάτια και χωματόδρομους ανάμεσα στον Μέρωνα και το Αμάρι.Χωρισμένοι σε δύο κύριες ομάδες των 130 ατόμων και μικρότερες υποομάδες με διαφορετικό αντικείμενο δράσης, οι συμμετέχοντες Γάλλοι και Βέλγοι οικοπεριηγητές, προσέφεραν με ενθουσιασμό και σε κλίμα άριστης συνεργασίας, τις εθελοντικές υπηρεσίες τους στις δύο προαναφερθείσες ημερομηνίες.

Η ιδέα γι αυτό το τόσο πρωτότυπο event,η διοργάνωση αλλά και η εκτέλεση της δράσης, ήταν της εξειδικευμένης στον οικοτουρισμό Κρητικής Τουριστικής Επιχείρησης “Wild Nature”, η οποία μέσω του συνεργαζόμενου στην Αθήνα Τουριστικού Γραφείου Optimum Hellas, προώθησαν προς διετίας στην H2O το εν λόγω project. Η πρόταση έγινε άμεσα αποδεκτή και εκπρόσωποι της Γαλλικής εταιρείας επισκέφτηκαν τον Μέρωνα προς λεπτομερή ενημέρωση από τους υπευθύνους του Wild Nature και συνάντηση με τους τοπικούς φορείς τον Φεβρουάριο του 2019 και τον Μάιο τους 2020.

Ο στόχος του έργου εξ’ αρχής, ήταν η “ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού στην σημασία του οικοτουρισμού σε μία αγροτική περιοχή, η δύναμη της συλλογικής δράσης και του εθελοντισμού, αλλά κυρίως ο παραδειγματισμός προς συγκράτηση των νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο μέσω εναλλακτικών, αειφόρων μορφών τουριστικών εγχειρημάτων” που θα μπορούσαν να κερδίσουν έδαφος και να πολλαπλασιαστούν στο άμεσο μέλλον με πολλαπλά οφέλη.Η αλλιώς, πώς μία αγροτική περιοχή στα δυτικά όρια του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη με μεγάλο ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, αλλά και βασικές υπάρχουσες υποδομές υποδοχής επισκεπτών (μικρά αγροτουριστικά καταλύματα, ένα ορεινό κάμπινγκ – μοναδικό στην Κρήτη – και φιλόξενες οικογενειακές ταβέρνες), μπορεί μέσα από την δημιουργία προϋποθέσεων περιήγησης (πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές) και συμπληρωματικών έργων παρατήρησης (βοτανικοί κήποι, σημεία πληροφόρησης, σημεία θέασης και ερμηνείας τοπίου, κ.α.), να γίνει πόλος έλξης ενός ιδιαίτερου ρεύματος ποιοτικού τουρισμού που ακούει στο όνομα “οικοτουρισμός”.

Η δαπάνη για την προετοιμασία του έργου – μελέτη, πολλαπλό όργωμα των αγρών, αγορά δένδρων, λάστιχων ποτίσματος, λιπασμάτων, καταγραφή των διαδρομών περιήγησης, κατασκευής εκατοντάδων στύλων σήμανσης, κτλ. ανελήφθη από την Η2Ο, ενώ καθοριστική υπήρξε η συνδρομή του Δήμου Αμαρίου και ιδιαίτερα του Δημάρχου Κου Παντελή Μουρτζανού ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση του σχεδίου με πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις (περιφράξεις των αγρών, ομαλοποίηση των εδαφών με κατάλληλα μηχανήματα, δημιουργία δικτύου άρδευσης, κ.α.).

Σπουδαία επίσης υπήρξε και η συνδρομή του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Μέρωνα (προεξάρχοντος του εξαιρετικά δραστήριου Εφημέριου Πατέρα Εμμανουήλ Βαμιεδάκη), της Κοινότητας του χωριού και του Προέδρου Κου Καλοειδά Εμμανουήλ, όπως και των Πολιτιστικών Συλλόγων Μέρωνα και Αμαρίου. Ιδιαίτερη όμως σημασία παρουσίασε η αυθόρμητη εθελοντική συμμετοχή απλών κατοίκων του Μέρωνα και του Αμαρίου – όπως και του ίδιου του διευθυντή του ΕΟΤ Ηρακλείου Κου Στρατάκη Αριστείδη – στην καθοδήγηση των Γάλλων συμμετεχόντων στα στάδια φύτευσης, λίπανσης και ποτίσματος, των δένδρων και φυτών, τοποθέτησης των στύλων σήμανσης, κ.α.

Συνολικά, κατά την διάρκεια των δύο ημερών δράσης, φυτεύτηκαν 90 κλίματα αμπέλου, 120 καρποφόρα δένδρα και 150 αρωματικά φυτά, ενώ σηματοδοτήθηκαν 10 διαφορετικές διαδρομές φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, αναπτυσσόμενες συνολικά σε 62 χιλιόμετρα μονοπατιών και χωματόδρομων.

Με την βεβαιότητα ότι το μήνυμα του εθελοντικού αυτού έργου έγινε ευρέως αποδεκτό στην περιοχή του Δήμου Αμαρίου, και την ελπίδα ότι η συλλογική προσπάθεια ανθρώπων διαφορετικής εθνικότητας θα καρποφορήσει, οι 260 Γάλλοι και Βέλγοι εθελοντές επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας ζήσει – σύμφωνα με τις αποχαιρετιστήριες φράσεις τους – “μαγικές, μοναδικές στιγμές στην Κρήτη”. Κατά δήλωση δε των εκπροσώπων της Η2Ο στους υπευθύνους του “Wild Nature”, αισθάνθηκαν “δικαιωμένοι και υπερήφανοι που η ανάθεση ενός τέτοιου πρωτότυπου έργου έγινε στο νησί της Κρήτης και όχι σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης”. Ο λόγος; Η γενική αποδοχή και το αυθόρμητο αγκάλιασμα της ιδέας από τόσους πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως οι απλοί αγρότες και η Κοινότητα του Μέρωνα, η Εκκλησία, ο Δήμος και οι τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Ευχή όλων μας, η προσπάθεια αυτή να έχει συνέχεια.

Ο Γιώργος Τσακαλάκης είναι διευθυντής της Οικοτουριστικής Επιχείρησης “Wild Nature”