ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ολοκληρώνεται η Διαβούλευση του Α’ Κύκλου του Πολιτιστικού – Τουριστικού Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης 

Ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη 4 Απριλίου η Διαβούλευση του Α΄ Κύκλου-Τουρισμός Υπαίθρου του Πολιτιστικού – Τουριστικού Τομέα  της «Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο ημερίδας στο ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» στο Ηράκλειο όπου παρουσιάζονται  και συζητούνται όλες οι καινοτόμες προτάσεις που υποβλήθηκαν από επιχειρηματίες και ερευνητές για τον «Τουρισμό Υπαίθρου».

perif-daib (3)Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει απευθύνει κάλεσμα στον ερευνητικό και επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης στο πλαίσιο της «Επιχειρηματικής Ανακάλυψης» (Entepreneurial Discovery) ώστε από κοινού να αναπτυχθούν συνέργειες για την ανάπτυξη καινοτομικών εφαρμογών και προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας – ανταγωνιστικότητας του νησιού.

Στη σημερινή ημερίδα – τελικό εργαστήριο διαβούλευσης του τομέα Πολιτισμού και Τουρισμού συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Συντονιστικού Οργάνου της RIS Crete, κ. Χρύσα Δασκαλάκη, εκπρόσωποι των Ερευνητικών – Επιστημονικών – Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων του νησιού, της Αυτοδιοίκησης, φορέων και παραγωγικών τάξεων, υπηρεσιακά στελέχη κ.α. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη τα στελέχη της Περιφέρειας αλλά και τους εκπροσώπους του επιστημονικού, ερευνητικού δυναμικού του νησιού που συνεργάζονται από κοινού με στόχο τη διάχυση της έρευνας στην πραγματική οικονομία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του τόπου.  

perif-daib (1)«Στόχος μας είναι η δουλειά η οποία γίνεται στα Ερευνητικά-Επιστημονικά-Ακαδημαικά Ιδρύματα του νησιού μας να μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να γίνει η οικονομία της Κρήτης ανταγωνιστικότερη, να υπάρξει ανάπτυξη. Με τη διαβούλευση που κάνουμε πετυχαίνουμε την εξαγωγή-δημιουργία των καλύτερων προτάσεων, έχουμε μεγάλη δυναμική ως Κρήτη σε επιστημονικό προσωπικό, διαθέτουμε σοβαρό επιχειρηματικό δυναμικό, άρα το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» να υλοποιηθεί στην πραγματική οικονομία. Εμείς διεκδικούμε πρόσθετους πόρους και από Ευρωπαϊκά Προγράμματα που θα κατευθυνθούν από την Περιφέρεια στην έρευνα, την τεχνολογία, στην πραγματική οικονομία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε:

«Για πρώτη φορά γίνεται η διαδικασία αυτή μέσα από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης (διαβούλευση για την «Έξυπνη Εξειδίκευση»), πέραν της Διαχειριστικής Αρχής που έχει την ευθύνη να βγουν οι προσκλήσεις. Είναι μια ενέργεια με έντονο πολιτικό-στρατηγικό χαρακτήρα, διότι μπορούν και συνεργάζονται πάρα πολλά άξια στελέχη της Περιφέρειας σε όλη την Κρήτη, με τα Εκπαιδευτικά, Ερευνητικά μας Ιδρύματα, με τους φορείς  δυνατότητα που δεν υπήρχε. Αυτό δείχνει τη δυναμική της Περιφέρειας μας σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και για αυτό ευχαριστώ ιδιαίτερα όλα τα στελέχη μας για το αποτέλεσμα που επιτελούν. Εκτιμάμε μάλιστα ότι μέσα στο Καλοκαίρι θα βγάλουμε τις πρώτες προσκλήσεις από την Διαχειριστική Αρχή ούτως ώστε να μπορούν να υποβληθούν προτάσεις με στόχο την ανάπτυξη της Κρητικής οικονομίας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

perif-daib (2)

Η καθηγήτρια  Τουριστικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Γεωργία Ζούνη, που συντόνισε στην ημερίδα το θέμα «Marketing και προώθηση τουριστικού προϊόντος» δήλωσε: «Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα «μυαλά» που διαθέτουμε και εξάγουμε σε μεγάλο ποσοστό,  στη δημιουργία ευφυών τεχνολογιών οι οποίες να λύνουν προβλήματα και όλα αυτά μπορούμε να τα εφαρμόσουμε και να τα εξάγουμε».

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Συντονιστικού Οργάνου της RIS Crete, Χρύσα Δασκαλάκη δήλωσε στα ΜΜΕ: «Η συγκεκριμένη στρατηγική θα δώσει τη δυνατότητα στο τουρισμό να εφαρμόσει καινοτομία που θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και μεγαλύτερη εξωστρέφεια της Κρητικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».  

Στα τέσσερα θεματικά τραπέζια Διαβούλευσης, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους ερευνητές – επιχειρηματίες και συμπράξεις αυτών, ενώ με τη συνδρομή Ειδικών Επιστημόνων – Συντονιστών: Δρ Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Καουκάκης, Δρ. Νίκος Βαγιονής και Δρ Γεωργία Ζούνη, οι προτάσεις αναλύθηκαν ως προς τον βαθμό ωριμότητάς τους, την εφικτότητα τους, τη συνάφεια με τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και τη δυνατότητα παραγωγής καινοτόμων επιχειρηματικών προϊόντων.

Ο Α’ Κύκλος Διαβούλευσης αφορούσε τον Υποτομέα Τουρισμός Υπαίθρου, και ειδικότερα  τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Ανάπτυξη Εφαρμογών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) για ειδικές μορφές τουρισμού.
  • Ανάδειξη και εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος
  • Marketing και προώθηση τουριστικού προϊόντος