ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ολοκληρώθηκε η διημερίδα “Ατυχήματα, Καταστροφές και Επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης”

Επιτυχημένη η διημερίδα για τα τροχαία

Με επιτυχία και σημαντικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκε την Κυριακή η διημερίδα με θέμα «Ατυχήματα, Καταστροφές και Επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης» που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου Χανίων.

Η σωστή οργάνωση, η εκπαίδευση, και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αλλά και των ΜΜΕ ήταν το τρίπτυχο που επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους εισηγητές, και όλους τους συμμετέχοντες, στελέχη Πολιτικής Προστασίας του Α’ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΕΚΑΒ, διασώστες, Ερυθρός Σταυρός-Σαμαρείτες, εθελοντές και τους εκπροσώπους του Τύπου που συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας στην διάρκεια του συνεδρίου.

Η διημερίδα χαρακτηρίστηκε ως μια «άσκηση-επιχείρηση-έκτακτης επέμβασης» η οποία συμπερασματικά συνέβαλε-όπως επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες- στην περαιτέρω οργάνωση, συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, ενώ καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη μεταξύ υπηρεσιών και των εκπροσώπων του Τύπου.

Επίσης στις ανακοινώσεις-λήξης της διημερίδας σήμερα το μεσημέρι παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Απόστολου Βουλγαράκη, και Νίκου Καλογερή- τονίστηκε ότι: «Τα επαγγελματικά μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα ο τοπικός και επαρχιακός τύπος έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στα πλαίσια μιας οργανωμένης κοινωνίας σε περιόδους εκτάκτων αναγκών, κρίσεων, καταστροφών, ατυχημάτων και ακραίων φαινομένων. Η συμβολή τους στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων και περιστατικών είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη, την ενημέρωση, την καθοδήγηση του κοινού σε ορθές πρακτικές και την αποφυγή πανικού. Συμβάλλουν επίσης στη μείωση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες καθώς και στη μείωση των κοινωνικών και ψυχολογικών επιπτώσεων, αλλά και κατά την μακρά περίοδο της αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και την εύρυθμη λειτουργία μετά από έκτακτα συμβάντα».

Από τον συντονιστή Παναγιώτη Αλεβαντή και τους εισηγητές που συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων υπηρεσιών και του Τύπου παρουσιάστηκαν προτάσεις που στοχεύουν στην επιτυχή διαχείριση εκτάκτων αναγκών.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται απαρέγκλιτα, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές κάποιες αρχές και διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων, όπως:

– Αποστολή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης είναι η προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας των πολιτών και η παροχή βοήθειας και περίθαλψης.

– Στόχος των μέσων ενημέρωσης είναι η επακριβής πληροφόρηση των πολιτών για την καλύτερη δυνατή προστασία τους σε όλες τις φάσεις αντιμετώπισης ατυχημάτων και καταστροφών λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των αρμόδιων κατά περίπτωση υπηρεσιών.

– Η επαλήθευση των ειδήσεων είναι πολλαπλά αναγκαία σε περιπτώσεις ατυχημάτων και καταστροφών με γνώμονα το συμφέρον και την προστασία των πολιτών και την αποφυγή πανικού και αδικαιολόγητων ψυχολογικών καταπονήσεων.

– Η μετάδοση εικόνων και ειδήσεων σε ατυχήματα και καταστροφές πρέπει να διέπεται από κοινωνική ευαισθησία. Οι ειδικοί αποθαρρύνουν την υπερβολική προβολή παραβατικών και επιβλαβών συμπεριφορών με τρόπο που να παρακινεί σε μίμηση επειδή εντείνει τα κοινωνικά προβλήματα.

– Η συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της αντιμετώπισης ατυχημάτων και καταστροφών συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση και στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου αρχών, υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης για την καλύτερη προστασία των πολιτών.

– Η κριτική και η επισήμανση των ελλείψεων ωφελεί όταν γίνεται ΠΡΙΝ ή ΜΕΤΑ το ατύχημα ή την καταστροφή αλλά είναι έως και επικίνδυνα αντιπαραγωγική όταν γίνεται ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της αντιμετώπισης / επέμβασης όπως είναι και η προβολή ανεπιβεβαίωτων, παραπλανητικών ή ψευδών ειδήσεων.

– Τα μέσα ενημέρωσης έχουν δικαίωμα και υποχρέωση σε έγκυρη και πλήρη πληροφόρηση για τα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων και καταστροφών ΠΡΙΝ, για τα μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού ΚΑΤΑ αλλά και για τα πραγματικά αίτια και τα διδάγματα ΜΕΤΑ από τα ατυχήματα ή τις καταστροφές.

– Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να κατανοούν την ψυχολογική επιβάρυνση που υφίστανται τα μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της επέμβασης σε ατυχήματα και καταστροφές αλλά και εν γένει οι πολίτες.

– Οι αρχές, οι υπηρεσίες και τα μέσα ενημέρωσης θα συνεργαστούν αρμονικότερα σε περιπτώσεις ατυχημάτων και καταστροφών αν έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση σχετικά με την διαχείριση της μεταξύ τους σχέσης και έχουν συμμετάσχει σε ανάλογες ασκήσεις.

Προτάσεις

– Σύσταση γραφείου τύπου ανά υπηρεσία ή ευρύτερα. Ο αρμόδιος εκπρόσωπος τύπου (spokesperson) να είναι κατάλληλα καταρτισμένος.

– Μόνιμη περιοδική εκπομπή στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο για θέματα προστασίας των πολιτών με τη συμμετοχή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

– Εκπαίδευση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (σε θέματα επικοινωνίας) και των δημοσιογράφων (σε εξειδικευμένα αντικείμενα ατυχημάτων και καταστροφών) με αμοιβαία συνεργασία. Διοργάνωση και ασκήσεων με τη συμμετοχή των ΜΜΕ.

Οι εισηγητές της διημερίδας

-Γιώργος Σταυρακάκης, Ευρωβουλευτής, πρώην διευθυντής
Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Διδάγματα από έναν σεισμό»
– Δημήτρης Πύρρος, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ «Από τι κινδυνεύουμε στην Κρήτη – η εικόνα του διασώστη»
– Κώστας Χολέβας, πολιτικός μηχανικός, πρώην εθνικός εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ: «Πως «φτιάχνεται» μια κρίση»
– Αντώνης Ρενιέρης Δημοσιογράφος «Καταστροφές και Τύπος»
– Παναγιώτης Αλεβαντής, φυσικός, υπάλληλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ανασκόπηση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σχέσεις αρχών και μέσων ενημέρωσης»
Σταύρος Αρναουτάκης: Ιδιαίτερη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «Η προστασία των πολιτών από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές είναι μια σύνθετη διαδικασία, με πολλές φάσεις, στην οποία εμπλέκονται πολυάριθμοι φορείς. Μια διαδικασία που δεν αφορά μόνο κάποιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ή τα Αρχηγεία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ. Αφορά όλα τα επίπεδα της διοίκησης, όλες τις τοπικές κοινωνίες, όλους τους πολίτες. Επίσης τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και αντιμετώπιση των ατυχημάτων και των καταστροφών κάθε είδους».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι, εμείς, στην Περιφέρεια Κρήτης δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της πολιτικής προστασίας. «Συντονίζουμε τις δράσεις των τμημάτων πολιτικής προστασίας όλης της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των όποιων φυσικών καταστροφών. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς πολιτικής προστασίας της Κρήτης για το σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Εδώ και ένα χρόνο υλοποιούμε την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια με τίτλο «Ασφαλής Κρήτη – Οδική Ασφάλεια». Συνδιοργανώσαμε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, διημερίδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους σεισμούς», και κατέληξε: «εκτός όμως από τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως Περιφέρεια δίνουμε βαρύτητα και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης. Σε υλοποίηση βρίσκεται το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο «Βελτίωση οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κρήτης» με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ. Οι στόχοι μας για τα επόμενα χρόνια είναι:

• Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.
• Η δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας με πλήρη εξοπλισμό και εκπαίδευση των υπαλλήλων που θα το στελεχώσουν.
• Η δημιουργία βάσης δεδομένων μέσα από μια πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών της Κρήτης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης».

Ενός λεπτού σιγή

Στην έναρξη της διημερίδας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για το θάνατο του Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, καθώς επίσης στην μνήμη των Δημήτρη Βουρβαχάκη και Βαγγέλη Κελαράκη. Ο Περιφερειάρχης είπε ότι «αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη τους για την μεγάλη προσφορά τους ενώ πρόσθεσε ότι ο Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο Βαγγέλης Κελαράκης ήταν πάντα παρόντες σε όλες τις δραστηριότητες του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας, και που σήμερα είναι οι μεγάλοι απόντες, ενώ αν βρισκόταν στην ζωή θα ήταν εδώ κοντά μας».