Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ημερίδας-ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «ΤοπΣΑ Δήμου Ρεθύμνης: Προοπτικές για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα», που διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας 1 Ιουλίου, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Ρεθύμνης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κος Γιώργης Χ.Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Γιώργος Σκορδίλης, η Αντιδημαρχος κα Πέπη Μπιρλιράκη, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ευαγγελία Γαλεράκη, κος Γρηγόρης Τσιομπίκας, & κος Στέλιος Σπανουδάκης. Παρευρέθησαν επίσης οι εκπρόσωποι των φορέων που απαρτίζουν την Αναπτυξιακή Σύμπραξη (Α.Σ.), ο Πρόεδρος της Ένωσης Α.Σ.Ρ. κος Νίκος Μπιρλιράκης, ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κος Ανδρέας Ροδινός, ο κος Ανδρέας Κλαψινός του Σωματίου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων.
Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Α.Σ. «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης», Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης. Ευχαρίστησε τους φορείς-εταίρους της Σύμπραξης για την έμπρακτη στήριξη του προγράμματος. Στην συνέχεια ανέλυσε τα βασικά στοιχεία και τους στόχους του ΤοπΣΑ, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους Ρεθεμνιώτες να συμμετάσχουν στο αυτό το “ολοκληρωμένης παρέμβασης” πρόγραμμα, όπως επίσης απεύθυνε κάλεσμα στους τοπικούς φορείς να το επικοινωνήσουν και να το στηρίξουν, προς όφελος των συνδημοτών που βιώνουν στο μέγιστο την οικονομική κρίση. Ανέφερε δε, ότι το ΤοπΣΑ Δήμου Ρεθύμνης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομία του τόπου μας, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας και νέους ορίζοντες επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Οι κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργηθούν, είναι ικανές μέσω συνεργασιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να προσφέρουν τα μέγιστα σε υφιστάμενες κοινωνικές δομές, των οποίων το μέλλον κρίνεται αβέβαιο λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι φανερή η ευαισθητοποίηση του Δήμου Ρεθύμνης σε θέματα ανεργίας, ειδικά των νεαρών Συμπολιτών μας. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί καλύτερα, αλλά για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων είμαστε υποχρεωμένοι σαν Δήμος να εκμεταλλευόμαστε και να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται».
Αρχικά, ο κ. Ιωάννης Μαυρογιάννης (Οικονομολόγος -Μελετητής) με την εισήγησή του «Συνθήκες αγοράς εργασίας στο Δήμο Ρεθύμνης», παρουσίασε εκτενώς την διαμόρφωση της ανεργίας και της επιχειρηματικότητας στο Δήμο Ρεθύμνης, όπως αυτά προκύπτουν από την διευρυμένη μελέτη ανάλυσης με θέμα την Τοπική Αγορά Εργασίας. Όπως ανέφερε ο Εισηγητής, η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο το ΤοπΣΑ, στόχος της ήταν η ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της αγοράς εργασίας της περιοχής παρέμβασης κατά τα έτη 2010-2012 και αποτέλεσε την βάση για την επιλογή του θεματολογίου των προγραμμάτων κατάρτισης. Από αυτήν διεξήχθη το συμπέρασμα ότι ενδιαμέσου της κρίσης, οι τομείς στους οποίους διαφαίνονται προοπτικές ανάπτυξης είναι α) ο πρωτογενής τομέας, β) ο τουριστικός γ) η κοινωνική οικονομία και δ) η πράσινη οικονομία.
Στη συνέχεια η παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης έγινε από τον κύριο Γιώργο Ζερβό, Διευθυντή του ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ. Ο Εισηγητής, παρουσίασε εκτενώς το ΤοπΣΑ του Δήμου Ρεθύμνης, όντας ειδικός στα νέα αυτά προγράμματα. Πιο αναλυτικά ο κος Ζερβός ανέφερε ότι: «Αυτό το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και αποτελεί νεοτερισμό. Είναι ένα από τα 11 προγράμματα που γίνονται στην Κρήτη. Με την συμφωνία της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δοκιμάζεται η ικανότητα συνεργασίας και δραστηριοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων (Σύλλογοι, Σωματεία, Συνδικάτα, ιδιωτικές εταιρείες, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κτλ.), ώστε από κοινού να δώσουν λύσεις στο φλέγον ζήτημα της απασχόλησης.. Είναι μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, πράγμα που σημαίνει πως διαθέτει ποικιλία δράσεων. Διαθέτει κύριες και πολλές επικουρικές δράσεις, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκές ώστε να ωριμάζουν τον άνεργο καθοδηγώντας τον βήμα-βήμα στην αγορά εργασίας. Εκτός της αμειβόμενης κατάρτισης, θα υπάρχει συμβουλευτική στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, περίπου ενάμιση χρόνο, όπου μια ομάδα ειδικών επιστημόνων θα κάνει εξειδικευμένη διάγνωση αναγκών, θα χαράξει μονοπάτι καριέρας, θα κάνει επαγγελματικό προσανατολισμό και στο τέλος θα συνταχθεί business plan για όλους τους ανέργους που θέλουν να ανοίξουν επιχείρηση είτε μόνοι τους, είτε συνεταιριζόμενοι σε κοινωνική επιχείρηση».
Κατόπιν, το λόγο πήρε η κυρία Αλεξάνδρα Μαρκάκη, Κοινωνιολόγος – Στέλεχος του ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ, η οποία ανέλυσε τις «Δυνατότητες ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας στις παρούσες συνθήκες». Η κυρία Μαρκάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη του ανθρώπου για αλληλεγγύη, συνεργασία, συλλογικότητα και κοινούς στόχους όταν βιώνει συνθήκες όπως οι σημερινές, από τις οποίες αναδύεται ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας. Αυτή αποτελεί τον τρίτο τομέα της οικονομίας, μετά τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα και σύμφωνα με το Ν. 4019/2011 ορίζεται ως: “το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων” Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κοινωνική Οικονομία αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής απασχόλησης ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας, δεν υπερβαίνει το 2% πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση έχει περιθώρια εξέλιξης,
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κυρίου Ιωάννη Γ. Αποστολάκη, Οικονομολόγου (Msc) Τραπεζικού- Εκπαιδευτή Ενηλίκων, σχετικά με τους «Δυναμικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας που προσφέρονται για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Ο κος Αποστολάκης ανέφερε ότι στην σημερινή εποχή που η αβεβαιότητα επισκιάζει (σε κάποιο βαθμό) βασικά – υγιή χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας, αυξάνεται η ευθύνη των ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να «επιχειρήσουν» είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη. «Ο τόπος μας διαθέτει σπουδαία χαρακτηριστικά, τα οποία συνδυαζόμενα με τη γνώση από πρόσφατες μελέτες- έρευνες αλλά και επιστημονικά πεδία, είναι ικανά να προσφέρουν «ποιοτική διαφοροποίηση». Έτσι οι επιχειρηματίες του Ρεθύμνου, μπορούν να δημιουργήσουν σύγχρονο και δυναμικά διαφοροποιημένο επιχειρηματικό “Brand Name”.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν o Δημοτικός Σύμβουλος κος Γρηγόρης Τσιομπίκας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι από 03/07/2013 έως 30/07/2013 (09:30-15:00), στο ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης (Λ. Πορτάλιου 5-7, Καλλιθέα, 2ος όροφος, τηλ.: 2831029560, φαξ: 2831029566, www.kek-anaptixi-kritis.gr, e-mail:topeko.topsa.reth@gmail.com), ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα της Α.Σ. www.topsa-rethymno.gr, e-mail: topsarethymno@gmail.com.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης 7: «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» (ΤΟΠΣΑ) της κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 3: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.