Το 10ο artAmari Residency μετά την παρουσίαση εικαστικών έργων και δράσεων την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, διοργανώνει ομιλία των εικαστικών καλλιτεχνών Π. Βούλγαρη, Α. Δουβέρη, Δ. Μαλταμπέ και Λ. Πέτρου που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου από τις 7:00 έως τις 9:00 μ.μ. στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μεσολογγίου 32, 74100 Ρέθυμνο).
Το 10ο artAmari Residency, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, επιμελήθηκε τέσσερις εικαστικές δράσεις στο ιστορικό μοναστήρι. Την ερχόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί το εγχείρημα με ομιλία/παρουσίαση της πορείας των τεσσάρων πρότζεκτ και της εμπειρίας των καλλιτεχνών στο Αμάρι.
Οι Παναγιώτης Βούλγαρης, Αγγελική Δουβέρη, Δήμητρα Μαλταμπέ και Λία Πέτρου θα παρουσιάσουν εικαστικές εγκαταστάσεις και δράσεις στο χώρο με συμμετοχή του κοινού.
Στο έργο του Παναγιώτη Βούλγαρη πραγματοποιείται μια εφήμερη αποκατάστασή σε ένα τεχνητό όρυγμα στο έδαφος. Αγκάθια και αγριολούλουδα που έχουν συλλεχθεί από την φύση που περιβάλλει το μοναστήρι χρησιμοποιούνται για αυτό τον σκοπό.
Η εγκατάσταση λειτουργεί ως μια υπόμνηση της καταστροφής που έλαβε χώρα στην Μονή ενώ υπογραμμίζει την σχέση του κτιριακού συγκροτήματος με το φυσικό τοπίο. Το έργο ως ένα εφήμερο και εύθραυστο άγγιγμα σημειώνει νοητά την θυσία αυτών των ανθρώπων σαν μια ελάχιστη απόπειρα επούλωσης της ιστορικής πληγής, σύνδεσης με την αέναη φύση και συνεισφοράς στην συλλογική μνήμη του τόπου.
Η Αγγελική Δουβέρη πραγματοποίησε μια δράση βασισμένη στο πορτραίτο του προ-προ-πάππου της που βρίσκεται εκτεθειμένο στην Ι.Μ. Αρκαδίου μαζί με τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς της Κρητικής Επανάστασης του 1866 που πολέμησαν μέσα και έξω από τη Μονή.
Το προσωρινό αποτύπωμα της μορφής του από νερό, σβήνει όσο προχωράει η δράση/διαδρομή στο χώρο γύρω από τη Μονή. Ένα σχόλιο/προβληματισμός για τις ρίζες, τη μνήμη και την αντίληψη για το παρελθόν, ατομικό και συλλογικό.
Η παρουσία της Μονής Αρκαδίου στην ευρύτερη περιοχή και η διαρκής ανθρώπινη παρουσία σε βάθος χρόνου, οδήγησαν τη Δήμητρα Μαλταμπέ στην συλλογή φυσικών υλικών από την περιοχή. «Tα φυσικά υλικά φέρουν “κάτι” από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, φέρουν τη μνήμη μιας πρότερης κατάστασης», όπως λέει.
Το αλάτι, που επίσης χρησιμοποιεί, είναι ένα υλικό μεγάλης συμβολικής και πρακτικής αξίας, με μια ενδιαφέρουσα διττότητα. Το αλάτι ενσωματώνει, συμβολικά και πραγματικά τα αντίθετα. Συντηρεί και καταστρέφει, είναι σημαντικό για τη ζωή, ενώ μπορεί και να αποβεί μοιραίο.
Η Λία Πέτρου πραγματοποιεί μια διαδραστική performative παρέμβαση, με 150 ειδικά σχεδιασμένες και αριθμημένες, λευκές καρτ ποστάλ, μια για κάθε έτος από το Ολοκαύτωμα. Κάτοικοι διαφόρων ηλικιών της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου αλλά και επισκέπτες της Μονής, προσκαλούνται να συμμετέχουν, αποτυπώνοντας με στυλό, μολύβια και μαύρο καρμπόν, τη δική τους οπτική της συγκεκριμένης ιστορικής στιγμής. Βασιζόμενοι σε επετειακό γραμματόσημο του 1966, αφήνει ο καθένας το προσωπικό του ίχνος γραφής σε κάθε μία από τις 150 καρτ ποστάλ.
Το artAmari Residency ευχαριστεί θερμά την ANEK Lines και Blue Star Ferries καθώς και την Οργανωτική Επιτροπή των Εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, τη Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, την Ι.Μ. Αρκαδίου και την Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου για τη στήριξη και τη συνεργασία τους.
Για να δείτε την πορεία του artAmari Residency από το 2013 μέχρι σήμερα: artamari.wordpress.com.
Ρέθυμνο 741 00, Ελλάδα
Ελλάδα