Η ώρα της κάλπης έφτασε για περίπου 4,2 εκατομμύρια σκωτσέζους, οι οποίοι καλούνται την Πέμπτη να λύσουν ή να διατηρήσουν την Ένωση του 1707 με την Αγγλία. Το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο είναι το εξής: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;»
Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε νωθρά με το Λονδίνο -ειδικά την κυβέρνηση του συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον- να μην δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα.
Ίσως έπαιξε το ρόλο το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν σαφέστατο προβάδισμα στο «όχι», ίσως πάλι το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί έτσι κι αλλιώς δεν έχουν δύναμη στη Σκωτία για να κινήσουν τα νήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της εκστρατείας Better Together για τη διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου τέθηκε ο Άλιστερ Ντάρλινγκ, υπουργός Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Γκόρντον Μπράουν.
Ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός οι έρευνες της κοινής γνώμης έδειχναν τη διαφορά να «ροκανίζεται»: οι οπαδοί της ανεξαρτησίας υπό τον Άλεξ Σάλμοντ κέρδιζαν έδαφος μέχρι που μία δημοσκόπηση έδειξε ότι είναι μπροστά.
Κάπου εκεί το Λονδίνο άρχισε να ανησυχεί σοβαρά. Με φόντο τους καβγάδες τέως και πρώην πρωθυπουργών για το ποιος ευθύνεται για την άνοδο του «ναι», η πολιτική τριανδρία του Λονδίνου (Κάμερον-Κλεγκ-Μίλιμπαντ) σχεδόν μετακόμισε στη Σκωτία για να ενισχύσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Και ποια ήταν η στρατηγική; Καρότο και μαστίγιο: δεν θέλουμε να μας εγκαταλείψετε, είμαστε μια οικογένεια, εφόσον παραμείνετε στην Ένωση θα λάβετε «προίκα» σε εξουσίες και αρμοδιότητες, αλλά αν μας εγκαταλείψετε ξεχάστε τη λίρα και τις βρετανικές συντάξεις.
Από κοντά και οι ανησυχίες ότι τράπεζες και σούπερ μάρκετ θα κατεβάσουν ρολά.
Ορισμένοι πολιτικοί, όπως ο θριαμβευτής των ευρωεκλογών Νάιτζελ Φάρατζ ζήτησαν από την βασίλισσα Ελισάβετ Β’ να παρέμβει.
Το Μπάκιγχαμ ξεκαθάρισε ότι η Μεγαλειότατη δεν μπορεί να παρέμβει, καθώς το θέμα αφορά τους πολίτες της Σκωτίας και μόνον. Η ίδια πάντως, ευχήθηκε οι σκωτσέζοι να λάβουν τη σωστή απόφαση.
Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, με «όπλο» τη Λευκή Βίβλο της Ανεξαρτησίας κατήγγειλε τους εκβιασμούς του Λονδίνου, αλλά και την απόπειρα «δωροδοκίας» με παροχές της τελευταίας στιγμής.
Παραδόξως, μαζί του θα συμφωνούσαν και οι πολίτες της Αγγλίας, οι οποίοι -όπως τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου του Κάρντιφ- δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τα δώρα που υπόσχεται το Λονδίνο στο Εδιμβούργο για να παραμείνει.
Οι δημοσκόποι από την πλευρά τους σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Οι περισσότερες έρευνες δίνουν μεν προβάδισμα στο «όχι», ωστόσο, το ποσοστό των αναποφάσιστων κάνει επισφαλή την όποια πρόβλεψη.
Η ώρα της αληθινής δημοσκόπησης, αυτής των εκλογών, έφτασε. Και πότε θα γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα;
Όπως αναφέρει ο Guardian, τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Πέμπτης (9 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (μεσάνυχτα στην Ελλάδα). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Παρασκευής.
Λονδίνο και Εδιμβούργο θα κρατούν την ανάσα τους μέχρι και την τελευταία ψήφο.
[Newsroom ΔΟΛ]