Blog

Πυρκαγιά στη Σταμάτα: Νεκρός 45χρονος από ανακοπή

Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η μάχη με τις φλόγες στη Σταμάτα, καθώς, ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα στην αυλή του σπιτιού του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ, αστυνομικοί εντόπισαν τον 45χρονο χωρίς τις αισθήσεις του μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί από τον καπνό της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σταμάτα.

Στο σημείο έφτασε το ΕΚΑΒ, έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά ο άνδρας δεν ανταποκρινόταν.

Μεταφέρθηκε σε κέντρο Υγείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Φούντωσε πάλι το μέτωπο της Κερατέας

Εδώ και λίγη ώρα η κατάσταση στην Κερατέα έχει χειροτερέψει και σύμφωνα με την ΕΡΤ και το Mega υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ υπάρχει αναζωπύρωση στο Μαρκάτι Κερατέας, ενώ βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην Πλάκα, όπου νωρίτερα κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα. Πληροφορίες πως υπάρχει αναζωπύρωση και στην περιοχή Σιντερίνα.

Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega στο βραδινό δελτίο αναφέρουν ότι έχουν καεί περίπου 12-15 σπίτια στην περιοχή και τουλάχιστον 3 οχήματα.

«Κανονικά λειτουργεί η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου»

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε συνέχεια πρόσφατων ανακοινώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την μαζική παραίτηση των ιατρών της ΜΕΘ του ιδρύματος, σας ενημερώνει ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί κανονικά και ότι όλοι οι Ιατροί βρίσκονται στην υπηρεσία τους.

Επιβεβαιώνουμε ότι δόθηκε εντολή από τη Διοίκηση του νοσοκομείου να συμμετέχουν και οι εντατικολόγοι στη λίστα διακομιδών διασωληνωμένων ασθενών, η οποία καταρτίστηκε βάσει των ειδικοτήτων που το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου υπέδειξε ως συναφείς για την διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών.

Ακολούθως αυτής της απόφασης για την ασφαλή διακομιδή των ασθενών κατατέθηκε έγγραφο γνωστοποίησης πρόθεσης παραίτησης των 5 ιατρών της ΜΕΘ προς την Διοίκηση.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Διοίκηση και τους Ιατρούς της ΜΕΘ.

Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει να λαμβάνει σύννομες αποφάσεις που διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία και την ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών και αυτό πράττει.

Από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Συνάντηση με τον καθηγητή Άκη Τσελέντη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γιάννης Λεονταράκης Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, ΠΑΜ – ΠΣΕΑ και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων.

Στην διάρκεια της συνάντησης ο καθηγητής ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται σε τοπικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, καθώς και γενικά για τη σεισμικότητα στην περιοχή της Κρήτης.

Όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση θα ενισχυθεί η συνεργασία σε θέματα αντισεισμικής θωράκισης της Κρήτης με βάση το σχεδιασμό που κάνει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Κρήτη: 58χρονη κατέληξε από κορονοϊό

Μία 58χρονη γυναίκα, που έπασχε από σοβαρό υποκείμενο νόσημα, είναι το νέο θύμα του κορωνοϊού στην Κρήτη.

Η γυναίκα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretalive, νοσηλευόταν στο ΠΑΓΝΗ όπου και άφησε την τελευταία της πνοή την Τρίτη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το Βενιζέλειο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Κρήτη κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ νοσηλειών με 142 περιστατικά συνολικά στα νοσοκομεία, ενώ μόλις χθες ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει στην Κρήτη 49 νέα περιστατικά μολύνσεων.

Ηράκλειο: Συγκλονίζει η τελευταία ανάρτηση του 42χρονου που πέθανε από κορονοϊό

Η τελευταία δημοσίευση για τον covid-19 του 42χρονου που πέθανε από κορονοϊό. “Αν το προλάβει κάποιος νωρίς είναι μια γρίπη βαρβάτη”, έγραφε.

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 42χρονο άνδρας από το Ηράκλειο Κρήτης, νικημένος από τον κορονοϊό.

Ο 42χρονος Γιώργος ήταν γνωστός και αγαπητός οπερατέρ που είχε εργαστεί στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κρήτης ενώ τα τελευταία χρόνια είχε ανοίξει δική του επιχείρηση για επαγγελματικές φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις στο Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου.

Ο ίδιος στις 22 Φεβρουαρίου μετά την εμφάνιση ήπιων συμπτωμάτων πήγε στα ΤΕΠ του Βενιζελείου όπου και έκανε τεστ για κορονοϊό το οποίο βγήκε θετικό.

Μάλιστα, το ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook τονίζοντας πως «αν το προλάβει κάποιος νωρίς είναι μία γρίπη βαρβάτη, αν πάλι όχι τότε κλάψτε μανούλες και βουνά το παλικάρι».

Ο 42χρονος Γιώργος μετά το τεστ έφυγε από το νοσοκομείο καθώς η κατάσταση της υγείας του δεν ενέπνεε ανησυχία, ωστόσο το Σάββατο (27/02) επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να εισαχθεί αρχικά στη μονάδα covid του Βενιζελείου. Άμεσα διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ. Λίγες ώρες μετά κατέληξε.

Aναιρεί τον εαυτό της καθημερινά η κυβέρνηση: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ σε όλη τη χώρα

Κάθε ημέρα αναιρεί τον εαυτό της η κυβέρνηση και ανακοινώνει νέα μέτρα που ακυρώνουν αυτά που έχει πάρει την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι λειτουργεί χωρίς κανένα σχέδιο απέναντι στην πανδημία!

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων:

Το σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

  • Απο 13/11, σε όλη την επικράτεια, 21.00- 05.00 απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις εκτός από αυτές που αφορούν λόγους εργασίας- υγείας και συνοδεία κατοικίδου και μόνο σε κοντινή απόσταση από την οικία. Απαραίτητη η αποστολή sms με τους ανάλογους κωδικούς και βεβαίωση εργοδοτών.
  • Η ατομική άθληση δεν αφορά σε προπόνηση αθλητικών σωματείων αλλά επιτρέπεται μόνο μέχρι 3 άτομα και κοντα στην οικία των πολιτών.
  • Κυνήγι και ψάρεμα δεν επιτρέπονται, μετά από απόρριψη του σχετικού αιτήματος από την αρμόδια επιτροπή.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με την τηλεργασία είπε οτι κάθε οργανισμός από 13/11 θα πρέπει να διαθέτει έκθεση με την οποία να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

«3 λεπτά τη φορά»: Το Μεγαλύτερο GreenChallenge του καλοκαιριού!

Η δύσκολη περίοδος της καραντίνας πέρασε και ξεκινήσαμε να βγαίνουμε σιγά σιγά έξω, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και εκτιμώντας όλα εκείνα που θεωρούσαμε δεδομένα.

Μπορεί να μην έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε μεγάλες εθελοντικές δράσειςόπως κάναμε κάθε χρόνο στην ετήσια δράση του Let’s do it Greece, όμως το περιβάλλον εξακολουθεί να μας έχει ανάγκη.

Και κάπως έτσι ήρθε η ΙΔΕΑ! 

Πριν είχαμε χιλιάδες εθελοντές σ’ ένα σημείο. Τώρα μπορούμε να έχουμε χιλιάδες σημεία δράσης από τον κάθε ένα ξεχωριστό εθελοντή, που είναι πανέτοιμος να δώσει τον πιο “πράσινο” εαυτό του.

Είστε έτοιμοι λοιπόν για το μεγαλύτερο GreenChallenge;

Σε κάθε βόλτα, εξόρμηση, εκδρομή ή περίπατο αφιερώνουμε 3 λεπτά από τον χρόνο μας για να ομορφύνουμε τον χώρο στον οποίο κινούμαστε.

Για παράδειγμα, μαζεύουμε τα σκουπίδια στην παραλία που βγήκαμε για περπάτημα ή κολύμπι, ποτίζουμε τα δεντράκια που διψάνε στο βουνό μας, φροντίζουμε το πάρκο της γειτονιάς μας, προσφέρουμε τροφή και νερό σ’ ένα αδέσποτο ζωάκι, φυτεύουμε ένα δέντρο ή βάζουμε μία όμορφη, πράσινη πινελιά σ’ έναν αγαπημένο μας χώρο.

Κι αμέσως μετά, μοιραζόμαστε τη στιγμή της έμπνευσης, δημιουργίας, προσφοράς και καλής πράξης μας με όλη την οικογένεια του Let’s doit Greece, ανεβάζοντας τη σχετική φωτογραφία στο www.letsdoitgreece.org.

Κάθε φωτογραφία προσθέτει 3 λεπτά σ’ ένα συνολικό χρονόμετρο, στο οποίο μπορούμε να συμμετέχουμε είτε ατομικά είτε με την αγαπημένη μας ομάδα.

Αποστολή μας είναι να σπάσουμε ρεκόρ, αφιερώνοντας συνολικά 2020 λεπτά στο περιβάλλον!

3 λεπτά, 1 σύνθημα

Το σύνθημά μας γι’ αυτή την εθελοντική δράση, που μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ με τον πιο εύκολο τρόπο μέσα από την καθημερινότητά σου, είναι “3’ τη φορά και θα δεις τη διαφορά!”

Το χρονόμετρο ξεκινάει να μετράει από την Παρασκευή 5 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

Αφιέρωσε 3 λεπτά στο περιβάλλον, ανέβασε τη φωτογραφία σου στο www.letsdoitgreece.orgκαι γίνε κομμάτι της ιστορίας.

Όπου κι αν είμαστε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά αθροίζοντας τις στιγμές εθελοντισμού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

Μπορεί να μην είμαστε κοντά αυτή τη φορά, αλλά είμαστε ΜΑΖΙ. Και μαζί, θα κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο!

Υποψήφιο για 10 βραβεία Όσκαρ το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Μόλις ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ και το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιο για 10 βραβεία.

Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, που μεταδόθηκε μέσω live stream από το YouTube της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πραγματοποιήθηκε από τους ηθοποιούς Kumail Nanjiani και Tracee Ellis Ross, από το Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια.

Η τελετή απονομής των 91ων βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες.

Για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, από την απονομή-φιάσκο του 1989, η Ακαδημία δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο παρουσιαστή για τη βραδιά, μετά την παραίτηση του αρχικού υποψήφιου Kevin Hart.

Η Έμα Στόουν και η Ολίβια Κόλμαν στο «The Favourite»

Η λίστα με τις υποψηφιότητες

Καλύτερη Ταινία

  • BlacKkKlansman
  • Black Panther
  • Bohemian Rhapsody
  • The Favourite
  • Green Book
  • Roma
  • A Star Is Born
  • Vice

Σκηνοθεσία

  • Spike Lee (BlacKkKlansman)
  • Pawel Pawlikowski (Cold War)
  • Γιώργος Λάνθιμος (The Favourite)
  • Alfonso Cuarón (Roma)
  • Adam McKay (Vice)

A’ Ανδρικός Ρόλος

  • Christian Bale (Vice)
  • Bradley Cooper (A Star Is Born)
  • Willem Dafoe (At Eternity’s Gate)
  • Rami Malek (Bohemian Rhapsody)
  • Viggo Mortensen (Green Book)

A’ Γυναικείος Ρόλος

  • Yalitza Aparicio (Roma)
  • Glenn Close (The Wife)
  • Olivia Colman (The Favourite)
  • Lady Gaga (A Star Is Born)
  • Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?)

Β’ Ανδρικός Ρόλος

  • Mahershala Ali (Green Book)
  • Adam Driver (BlacKkKlansman)
  • Sam Elliott (A Star Is Born)
  • Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?)
  • Sam Rockwell (Vice)

Β’ Γυναικείος Ρόλος

  • Amy Adams (Vice)
  • Marina De Tavira (Roma)
  • Regina King (If Beale Street Could Talk)
  • Emma Stone (The Favourite)
  • Rachel Weisz (The Favourite)

«Roma», του Αλφόνσο Κουαρόν

Διασκευασμένο Σενάριο

  • The Ballad of Buster Scruggs
  • BlacKkKlansman
  • Can You Ever Forgive Me?
  • If Beale Street Could Talk
  • A Star Is Born

Πρωτότυπο Σενάριο

  • The Favourite
  • First Reformed
  • Green Book
  • Roma
  • Vice

Ξενόγλωσση Ταινία

  • Never Look Away (Γερμανία)
  • Shoplifters (Ιαπωνία)
  • Capernaum (Λίβανος)
  • Roma (Μεξικό)
  • Cold War (Πολωνία)

Φωτογραφία

  • Cold War
  • The Favourite
  • Never Look Away
  • Roma
  • A Star Is Born

Κοστούμια

  • The Ballad of Buster Scruggs
  • Black Panther
  • The Favourite
  • Mary Poppins Returns
  • Mary Queen of Scots

Μπράντλεϊ Κούπερ και Lady Gaga στο «A Star is Born»

Μοντάζ

  • BlacKkKlansman
  • Bohemian Rhapsody
  • The Favourite
  • Green Book
  • Vice 

Μακιγιάζ & Κομμώσεις

  • Border
  • Mary Queen of Scotts
  • Vice

Μουσική

  • Black Panther
  • BlacKkKlansman
  • If Beale Street Could Talk
  • Isle of Dogs
  • Mary Poppins Returns

Τραγούδι

  • All the Stars (Black Panther)
  • I’ll Fight (RBG)
  • The Place Where Lost Things Go (Mary Poppins Returns)
  • Shallow (A Star Is Born)
  • When a cowboy (The ballad of Baster Scruggs) 

Βίγκο Μόρτενσεν και Μαχέρσαλα Άλι στο «Green Book»

Καλλιτεχνική διεύθυνση

  • Black Panther
  • The Favourite
  • First Man
  • Mary Poppins Returns
  • Roma

Ήχος

  • Black Panther
  • Bohemian Rhapsody
  • First Man
  • A Quiet Place
  • Roma

Μιξάζ

  • Black Panther
  • Bohemian Rhapsody
  • First Man
  • Roma
  • A Star Is Born

Οπτικά Εφέ

  • Avengers: Infinity War
  • Christopher Robin
  • First Man
  • Ready Player One
  • Solo: A Star Wars Story

Ο Ράμι Μαλέκ ως Φρέντι Μέρκιουρι στο «Bohemian Rhapsody»

Animation μεγάλου μήκους

  • Incredibles 2
  • Isle of Dogs
  • Mirai
  • Ralph Breaks the Internet
  • Spider-Man: Into the Spider-Verse

Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

  • Free Solo
  • Hale County this morning, this evening
  • Minding the Gap
  • Of fathers and sons
  • RBG

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

  • Black Sheep
  • End Game
  • Lifeboat
  • A Night at the Garden
  • Period. End of Sentence.
  • Animation μικρού μήκους
  • Animal Behaviour
  • Bao
  • Late Afternoon
  • One Small Step
  • Weekends

Ταινία μικρού μήκους

  • Detainment
  • Fauve
  • Marguerite
  • Mother
  • Skin

Πηγή: lifo.gr

Επιστροφή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Trial στο Ρέθυμνο μετά από 18 χρόνια

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται η διεξαγωγή του 1ου και 2ου αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Trialστο Ρέθυμνο Κρήτης, σηματοδοτώντας την επιστροφή του θεσμού στην περιοχή μετά από περισσότερα από 18 χρόνια.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Απριλίου, στην περιοχή Πευκάκια Ευλιγιά, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο.

Στη διοργάνωση αναμένεται να συμμετάσχουν κορυφαίοι αναβάτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε απαιτητικές φυσικές διαδρομές, συνδυάζοντας τεχνική, ισορροπία και απόλυτο έλεγχο της μοτοσυκλέτας.

Η εκκίνηση των αγώνων θα δοθεί στις 11:00 π.μ. και τις δύο ημέρες, με το κοινό να έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά εντυπωσιακές προσπάθειες και δυνατές στιγμές δράσης σε ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο.

Η διοργάνωση των αγώνων πραγματοποιείται από τον Μ.Ο.Λ.Π. σε συνεργασία με τον ΣΥ.ΜΟ.ΡΕ., συμβάλλοντας ενεργά στην ανάπτυξη και προβολή του αθλήματος στην Κρήτη.

Η επιστροφή του Trial στο Ρέθυμνο αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της περιοχής και προσελκύοντας επισκέπτες από όλη τη χώρα.

Σας περιμένουμε όλους να ζήσουμε μαζί ένα συναρπαστικό αγωνιστικό διήμερο!

Είσοδος δωρεάν

Για περισσότερες πληροφορίες: 690 6700812

Υπόθεση Λαζαρίδη: Θύελλα αντιδράσεων για το διορισμό του – Τι λέει ο νόμος

Έκθετος είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος ανέλαβε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο με τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον υπουργό πως το 2007 όταν και διορίστηκε σε θέση επιστημονικού συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας επί υπουργίας Γιαννάκου, δεν πληρούσε τις κατά τον νόμο προϋποθέσεις.

Προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σχετικά με την τότε πρόσληψή του, ο ίδιος ανέφερε πως κατέθεσε όλα τα “προβλεπόμενα δικαιολογητικά που μου ζήτησε η διοίκηση”, σημειώνοντας πως το 2007 “για θέση μετακλητού δεν χρειαζόταν πτυχίο” και πως το τότε πλαίσιο ήταν “χαλαρό”. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο “τo 2007 μπορούσες να εργαστείς ως μετακλητός υπάλληλος ακόμη και με βεβαίωση σπουδών, ο διορισμός μου ήταν νόμιμος”. Ένας διορισμός που “βασίστηκε” σε απολυτήριο από ιδιωτικό εργαστήριο σπουδών (College of Southeastern Europe).

Ερωτηθείς για το αν προσελήφθη με τις διατάξεις του Νόμου 2190/1994, εκείνος απάντησε πως “δεν θυμάται” και πως “δεν έχει σημασία” καθώς όπως επανέλαβε, για τους μετακλητούς σε θέσεις επιστημονικού – στρατηγικού σχεδιασμού, δεν απαιτείτο πτυχίο από δημόσιο Πανεπιστήμιο ή αναγνωρισμένο πτυχίο από ιδιωτικό.

Ωστόσο, η πραγματικότητα τον διαψεύδει.

Ο κ. Λαζαρίδης προσελήφθη στο υπουργείο Παιδείας, με τον νόμο 2190/1994 – Άρθρο 33 να προβλέπει χαρακτηριστικά, όπως παραθέτουμε αυτουσίως παρακάτω: 

Άρθρο 33 Προσωπικό σχεδιασμού και ανάλυσης πολιτικής

“1. Οι κατά το άρθρο 80 του ν. 1892/1990 μονάδες στρατηγικού σχεδιασμού και ανάλυσης πολιτικής και οι αντίστοιχες θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καταργούνται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι υπηρετούντες στις καταργούμενες θέσεις εντάσσονται αυτοδικαίως σε θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού του υπουργείου με την ίδια σχέση εργασίας, που συνιστώνται αυτοδικαίως δια του παρόντος. Οι εξ αυτών πτυχιούχοι νομικής, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα παράλληλης άσκησης δικηγορίας, βάσει των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 25 του Ν. 1943/1991 , το διατηρούν και μετά τη ένταξή τους σε θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

2. Στα γραφεία υπουργών ή υφυπουργών, στους οποίους υπάγονται οι καταργούμενες μονάδες στρατηγικού σχεδιασμού και ανάλυσης πολιτικής, συνιστώνται θέσεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ως ακολούθως:

α) πέντε (5) θέσεις για καθένα από τα Υπουργεία Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής `Αμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης, Μακεδονίας – Θράκης, Αιγαίου,

β) επτά (7) θέσεις για καθένα από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Γεωργίας, Εργασίας, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τουρισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, Εμπορίου, Μεταφορών και Επικοινωνιών,

γ) πέντε (5) επιπλέον θέσεις ανά γενική γραμματεία των Υπουργείων των προηγούμενων περιπτώσεων α΄ και β΄,

δ) τριάντα (30) θέσεις για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, που κατανέμονται μεταξύ Υπουργείου και γενικών γραμματειών του με απόφαση του Υπουργού.

3. Το προσλαμβανόμενο στις θέσεις της προηγούμενης παραγράφου προσωπικό πρέπει να έχει πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής και α) διδακτορικό δίπλωμα ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένο ισότιμο της αλλοδαπής ή β) μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένο ισότιμο της αλλοδαπής και αντίστοιχη εμπειρία δύο τουλάχιστον ετών μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου.

4. Η πρόσληψη στις θέσεις της παραγράφου 2 γίνεται με απόφαση του οικείου υπουργού χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία. Οι προσλαμβανόμενοι αποχωρούν αυτοδικαίως ταυτόχρονα με την αποχώρηση για οποιονδήποτε λόγο του υπουργού που τους προσέλαβε, χωρίς άλλη διαδικασία. Η παροχή υπηρεσίας στις θέσεις της παραγράφου 3 δεν γεννά οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης ή άλλη αξίωση.

5. Ειδικό επιστημονικό προσωπικό, περιλαμβανομένου του προσωπικού της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται να τοποθετείται στις συνιστώμενες κατά την παρ. 2 θέσεις.

6. Στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών (Γ.Γ.Τ.Π.) συνιστώνται είκοσι (20) ενιαίες θέσεις ειδικών επιστημόνων ή δημοσιογράφων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι τριών (3) ετών που μπορεί να παρατείνεται. Οι ειδικοί επιστήμονες ή δημοσιογράφοι, που προσλαμβάνονται κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, διατίθενται με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού ή των Διευθύνσεων Υπηρεσιών Εξωτερικού και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. Στους παραπάνω μπορεί να ανατίθενται και καθήκοντα προϊσταμένου στα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού ή στις αναφερόμενες στο προηγούμενο εδάφιο διευθύνσεις της Γ.Γ.Τ.Π. ή τμημάτων τους. Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης καθορίζονται τα ειδικότερα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι προσλαμβανόμενοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες ανάγκες των θέσεών τους”.

Μάλιστα, με περίσσιο θράσος ο υφυπουργός όταν ερωτήθηκε με ποια προσόντα πήρε τη θέση για την οποία ελέγχεται, είπε κυνικά “γιατί είμαι ωραίος”. Εν συνεχεία, παρότι του γνωστοποιήθηκε πως προσφάτων με ανάρτησή του στα social media ισχυριζόταν πως έχει πτυχίο δημοσίου, εκείνος απάντησε πως έκανε “γραμματικό λάθος”, και ακολούθως τοποθετήθηκε με εντελώς κυνικό τρόπο για την περίπτωση της καθαρίστριας στη Λάρισα που είχε καταδικαστεί το 2018 καθώς είχε δηλώσει πως ήταν απόφοιτη δημοτικού σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία.

Μετά λοιπόν τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη κατά τον οποίο στην υπόθεση του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε “υποδειγματική διαχείριση” και υπήρξε μια “περιορισμένη αστοχία”, έρχεται ο κ. Λαζαρίδης να παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς πως το βασικότερο κριτήριο για να προοδεύσει κανείς σε αυτή τη χώρα, είναι το “κομματικό”. Ή μάλλον, το πελατειακό.

Πέτσας: Πήγε όλο λάθος

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη συνέντευξη Λαζαρίδη, ο Στέλιος Πέτσας πήρε αποστάσεις και επισήμανε στον Open ότι: “περιμένω από το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο φέρεται να είχε προσληφθεί το 2007, να μας πει με ποια διαδικασία προσελήφθη και ποια δικαιολογητικά του είχαν ζητηθεί”.

“Πρέπει να υπάρξουν καθαρές τοποθετήσεις, ειδάλλως θα δώσουμε στην αντιπολίτευση τον χώρο να βάλλει κατά του πρωθυπουργού, χωρίς η ίδια η κυβέρνηση να έχει τοποθετηθεί. Δεν δέχομαι σε καμία των περιπτώσεων να κατηγορεί κάποιος συλλήβδην τον πρωθυπουργό για τέτοιες συμπεριφορές”.

“Ακούω την υπόθεση αρκετές μέρες τώρα. Επί της ουσίας περιμένω επίσημη απάντηση και όχι εκτίμηση για την πρόσληψη του κ. Λαζαρίδη. Φυσικά υπάρχει γραπτό πλαίσιο. Και δεύτερον είναι το ζήτημα της επικοινωνίας που έχει πάει όλο λάθος. Ο κ. Λαζαρίδης είναι γνωστός τα τελευταία είκοσι χρόνια, το βιογραφικό του το ήξεραν όλοι. Υπάρχει κενό εδώ και πέντε μέρες στο ζήτημα της επικοινωνίας και ενημέρωσης. Περιμένω επίσημη τοποθέτηση”, είπε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε πως έχουν ζητηθεί τα απαραίτητα έγγραφα από την κ. Ζαχαράκη τα οποία και αναμένονται.

Εβδομάδα Οικογενειακού Εθελοντισμού για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (20 έως 25 Απριλίου 2026)

Ο Εθελοντισμός στο «Χαμόγελο» είναι υπόθεση Οικογενειακή!

Με μεγάλη χαρά «To Χαμόγελο του Παιδιού», προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στην Εβδομάδα Οικογενειακού Εθελοντισμού που θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2026 έως και το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 στα «Εθελοντικά Δημιουργικά Εργαστήρια», πανελλαδικά (Αττική, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Κόρινθος, Κρήτη – Ηράκλειο, Κρήτη – Ρέθυμνο, Κρήτη-Χανιά, Λάρισα, Πάτρα, Πύργος, Κέρκυρα).

Το Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι, μετατρέπεται καθημερινά σε ένα χώρο γεμάτο θετική διάθεση και δημιουργία, όπου εθελοντές και εργαζόμενοι καθημερινά καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια κατασκευάζοντας χειροποίητες δημιουργίες οι οποίες, μέσω της πώλησής τους, συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση του έργου και των δράσεων του οργανισμού,  έτσι ώστε αδιάκοπα να συνεχίζει το έργο του, μέσω των Υπηρεσιών του, να υποστηρίζει ολιστικά Δωρεάν, Πανελλαδικά, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, τα παιδιά και τις οικογένειές τουςκαλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών τους.

Στο πλαίσιο των δράσεων οικογενειακού εθελοντισμού και με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, ο Οργανισμός αναπτύσσει μια ξεχωριστή εθελοντική οικογενειακή δράση στα Εθελοντικά Δημιουργικά Εργαστήρια πανελλαδικά, όπου συμμετέχουν γονείς και παιδιά ενώνοντας τον χρόνο και τη φαντασία τους, δημιουργώντας χειροποίητες κατασκευές με αγάπη αφιερωμένεςστις μητέρες και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. 

Η δράση στοχεύει να ενισχύσει τη σύνδεση των οικογενειών και να καλλιεργήσει το πνεύμα της προσφοράς, φιλοδοξώντας να υπενθυμίσει πως η Γιορτή της Μητέρας δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για έκφραση αγάπης, αλλά και μια αφορμή να αποτελέσουμε μέρος μιας μεγάλης αγκαλιάς υποστήριξης και προσφοράς και να στηρίξουμε ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Η συμμετοχή στη δράση είναι ανοιχτή σε οικογένειες – ενήλικες μαζί με τα παιδιά τους ηλικίας άνω των 7 ετών – που επιθυμούν να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους συμβάλλοντας στην υποστήριξη ευάλωτων συνανθρώπων μας. Οι δράσεις οικογενειακού εθελοντισμού προσφέρουν όχι μόνο πολύτιμη βοήθεια στον Οργανισμό αλλά και μία ουσιαστική εκπαιδευτικήκαι βιωματική εμπειρία για τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με έννοιες όπως η προσφορά, η συνεργασία και η κοινωνική ευαισθησία. 

Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να συμμετάσχουν σε μια ξεχωριστή οικογενειακή δράση, μέσα από την οποία θα δημιουργήσουν μια κοινή πολύτιμη εμπειρία, θα ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους και θα νιώσουν τη δύναμη της αλληλεγγύης μέσα από μία κοινή προσπάθεια, προσφέροντας χαμόγελα και ελπίδα.

Όσες οικογένειες ενδιαφέρονται με παιδιά (άνω των 7 ετών),μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή (έως μία βάρδια) σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες συμπληρώνοντας την φόρμα εδώ μέχρι τις 16 Απριλίου 2026.   

Αναμένουμε με Χαμόγελο να σας υποδεχτούμε στους χώρους του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα!

Περισσότερες πληροφορίες:

Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Τηλ. 11040 (αστική χρέωση)

Email: volunteer@hamogelo.gr

Κρητική μουσική στην Ταβέρνα Σήφης στον Πλακιά

Screenshot

Κρητική μουσική στην Ταβέρνα Σήφης στον Πλακιά με τους Γιώργο Γυπαράκη (λύρα) και Γιάννη Χατζηδάκη (λαούτο).

Κυριακή 19/04 – Έναρξη 14:00

Τηλ. 697 4006879.

Mε τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στο Αλικάντε της Ισπανίας συναντήθηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Χ. Μαρινάκης

Με ιδιαίτερη χαρά, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του, τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στο Αλικάντε της Ισπανίας, κ. Manuel Serrano Espinosa.

Πρόκειται για έναν διαπρεπή Ισπανό φιλέλληνα με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την πόλη μας εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ο κ. Espinosa, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του πορεία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όταν ακόμα λειτουργούσε στα Περιβόλια, συνεχίζει σήμερα ως Επισκέπτης Καθηγητής του ιδρύματος. Λειτουργεί δε, ως πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού στην Ισπανία και σε όλο τον κόσμο.

Ως ένδειξη τιμής για τη μεγάλη του προσφορά, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τη βράβευσή του τον ερχόμενο Οκτώβριο, ως διαχρονικού φίλου του Ρεθύμνου με τεράστια προσφορά στον πολιτισμό και την παιδεία.

Η φιλική συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή ευχών και αναμνηστικών δώρων.

Συμμετοχή της Ρεθυμνιώτισσας Ελένης Παπαλαμπροπούλου στο 4ο Nevronas FESTival με την έκθεση «Ποίηση σε Braille»

Στο 4ο Nevronas FESTival, το μεγαλύτερο συμπεριληπτικό φεστιβάλ της χώρας, συμμετέχει η Ρεθυμνιώτισσα δημιουργός Ελένη Παπαλαμπροπούλου, παρουσιάζοντας την έκθεση «Ποίηση σε Braille». Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 17, 18 και 19 Απριλίου 2026, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση αποτελεί ένα προσβάσιμο ταξίδι στον κόσμο της ποίησης, όπου οι λέξεις αποκτούν απτική διάσταση. Μέσα από στίχους αγαπημένων ποιημάτων, αποτυπωμένους τόσο στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille όσο και σε μορφή για βλέποντες, το έργο επιχειρεί να γεφυρώσει διαφορετικούς τρόπους αντίληψης και εμπειρίας της τέχνης.

Η «Ποίηση σε Braille» αναδεικνύει τη σημασία της συμπερίληψης, προβάλλοντας την ανάγκη για ισότιμη συμμετοχή όλων στην καλλιτεχνική δημιουργία και πρόσληψη. Όπως υπογραμμίζεται, η τέχνη μπορεί και οφείλει να είναι προσβάσιμη σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Με κεντρικό μήνυμα τη συνύπαρξη και τη δημιουργία μέσα από την ισότητα, η έκθεση καλεί το κοινό να βιώσει την ποίηση με έναν διαφορετικό, πολυαισθητηριακό τρόπο.

Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι στην Κρήτη το τετραήμερο του Πάσχα – Βεβαιώθηκαν περισσότερες από 1000 παραβάσεις

Διενεργήθηκαν 3.431 έλεγχοι σε οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.081 παραβάσεις

Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από Υπηρεσίες Τροχαίας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου αλλά και του Τμήματος Τροχαίας Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης, κατά το χρονικό διάστημα από την 10 έως και την 13.04.2026 στο πλαίσιο αυξημένων μετακινήσεων για τον εορτασμό του Πάσχα.

Σκοπός των ελέγχων η αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Συγκεκριμένα, συγκροτήθηκαν συνεργεία ελέγχων και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε οχήματα, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης όπου ελέγχθηκαν συνολικά 3.431 οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.081 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Οι παραβάσεις ως ακολούθως :

Υπερβολική Ταχύτητα138
Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος40
Μη χρήση προστατευτικού κράνους9
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας7
Στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης15
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη5 
Χρήση κινητού τηλεφώνου9 
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα13 
Αντικανονικό προσπέρασμα16 
Αντικανονικοί ελιγμοί47 
Λοιπές παραβάσεις818 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης,  υπενθυμίζει   σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η σωστή οδική συμπεριφορά και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

«Rethymno Zero Waste Home»: Ο Δήμος Ρεθύμνης εφαρμόζει τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών στον καφέ κάδο με πρώτο σταθμό την περιοχή της Άνω Καλλιθέας

Ο Δήμος Ρεθύμνης ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος «Rethymno Zero Waste Home», εισάγοντας τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών, με την τοποθέτηση του καφέ κάδου στην περιοχή της Άνω Καλλιθέας, ενισχύοντας τη συνολική του στρατηγική για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων.

 Η Άνω Καλλιθέα αποτελεί τον πρώτο σταθμό εφαρμογής της δράσης, η οποία θα επεκταθεί, σταδιακά,σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου χωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων.

Ο καφέ κάδος αφορά τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων καθημερινής χρήσης, όπως ενδεικτικά, υπολείμματα φαγητού, φρούτα και λαχανικά, ψωμί, ζυμαρικά, άλευρα, καθώς υπολείμματα καφέ, τσαγιού και στάχτη. Πρόκειται για υλικά που αποτελούν σημαντικό μέρος των οικιακών αποβλήτων τα οποία, μέσω της διαλογής στην πηγή παραγωγής τους, δηλαδή στο σπίτι μας, μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετατραπούν σε πολύτιμο πόρο για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και τη δημιουργία κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Κυριότερα η ορθή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή, καθώς και στον περιορισμό του υψηλού κόστους διαχείρισής τους. Το 2025, το 51% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων οδηγήθηκε σε ταφή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με επιπλέον  725.975 ευρώ, λόγω της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων.

 Η μείωση των κοινών απορριμμάτων που απορρίπτονται στον πράσινο κάδο θα έχει άμεσο όφελος για όλους τους δημότες, καθώς θα συμβάλει αντίστοιχα στη μείωση των δημοτικών τελών.

Μείωση της ταφής με ορίζοντα το 2028

Σε σχετική δήλωσή του, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κος Στέλιος Σπανουδάκης ανέφερε:

«Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από τον απολογισμό διαχείρισης απορριμμάτων για το 2025, ένα σημαντικό ποσοστό των αποβλήτων μας εξακολουθεί να οδηγείται σε ταφή. Αυτό είναι ένα δεδομένο που μας προβληματίζει, αλλά ταυτόχρονα μας κινητοποιεί να δράσουμε πιο δυναμικά.

Για τον λόγο αυτό, ενισχύουμε τη χωριστή συλλογή απορριμμάτων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα οργανικά απόβλητα της κουζίνας μας. Η εφαρμογή του καφέ κάδου, με αφετηρία την Άνω Καλλιθέα, σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να μειώσουμε την ταφή των απορριμμάτων κάτω από το 20% έως το 2028. Και αυτός ο στόχος είναι εφικτός, μόνο εάν προσπαθήσουμε όλοι μαζί με συνέπεια και υπευθυνότητα».

Ο Δήμος έχει ήδη επιτύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα της ανακύκλωσης, με την περαιτέρω αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων να αποτελεί το επόμενο ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των συνολικών επιδόσεων.

Δωρεάν διάθεση οικιακού εξοπλισμού

Στο πλαίσιο της δράσης, οι κάτοικοι της Άνω Καλλιθέας έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν δωρεάν και κατ’ οίκον, κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, τον απαραίτητο οικιακό εξοπλισμό. Παρέχεται καφέ οικιακό καδάκι για τη συλλογή των βιοαποβλήτων, καθώς και κλειδί για την πρόσβαση στον κοινόχρηστο καφέ κάδο της γειτονιάς τους.

Ενημέρωση πολιτών

Παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου, υλοποιείται πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Rethymno Zero Waste Home». Η ενημέρωση θα εξελίσσεται παράλληλα με την επέκταση της δράσης σε νέες περιοχές, με στόχο τη σταδιακή καθολική συμμετοχή των πολιτών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν οδηγίες και πληροφορίες, καθώς και να προγραμματίζουν την παραλαβή του εξοπλισμού τους, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος:


Τηλέφωνο: 28310-57940, 28314-40240

Email: perivallon@rethymno.gr
Iστοσελίδα: www.rethymnogreen.gr
Social Media:
Facebook: rethymnogreen
Instagram: rethymno_green
TikTok: rethymnogreen

Συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα επιμόρφωσης για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζεται το εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης για τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας (Π.ΕΠ.ΙΣ.), των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) Κρήτης, καθώς και για τα στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εκστρατείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας «Equality4Crete-Do the right thing», για την ενίσχυση των πολιτικών ισότητας, πρόληψης των διακρίσεων και καταπολέμησης της έμφυλης βίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν ήδη υλοποιηθεί συνολικά δώδεκα (12) επιμορφωτικές και ενημερωτικές δράσεις, δια ζώσης και διαδικτυακά, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από εκατό (100) άτομα, επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον και την ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση σε ζητήματα έμφυλης ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων.

Τη Πέμπτη 16 Απριλίου 2026, 1:00-3:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το 13ο διαδικτυακό επιμορφωτικό εργαστήριο για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές των τοπικών και περιφερειακών αρχών, τίτλο: «Σχέδιο Δράσης για την Έμφυλη Ισότητα», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου “Gender Flagship Gender Mainstreaming in Public Policy and Budgeting”, με εισηγήτρια την Βάλια Καλαιτζή, Σύμβουλο σε θέματα έμφυλης ισότητας, συμπερίληψης, ετερογένειας και διαφορετικότητας και Εθνική Εμπειρογνώμονα του παραπάνω Έργου.

Η επόμενη διαδικτυακή επιμορφωτική δράση, με τίτλο «Λέξεις που μας χωρούν όλ@: Δημόσιος λόγος χωρίς αποκλεισμούς», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 και ώρα 11:30π.μ. με 1:30μ.μ. και στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της μη σεξιστικής και συμπεριληπτικής γλώσσας ως βασικού εργαλείου για τη διαμόρφωση ενός ισότιμου και δημοκρατικού δημόσιου λόγου. Εισηγήτριες θα είναι η Υβόν-Αλεξία Κοσμά, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και η Γιώτα Σαμιώτη, μέλος ΕΔΙΠ στο Κέντρο Γραφής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η σειρά των δράσεων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2026 με το βιωματικό σεμινάριο θεραπευτικής φωτογραφίας, με τίτλο «Η φωτογραφία ως εργαλείο ενδυνάμωσης: Γυναίκες, έκφραση και ψυχική υγεία», με εισηγήτρια τη Γιώτα Σαμιώτη, η οποία θα προσεγγίσει το θέμα μέσα από βιωματικές και δημιουργικές πρακτικές.

Δήμος Ρεθύμνης: Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων έως 15 Ιουνίου – Τι ισχύει για την αντιπυρική περίοδο 2026

Υποχρέωση δήλωσης και καθαρισμού οικοπέδων από 1η Απριλίου έως 15 Ιουνίου 2026 και υποχρέωση συντήρησης του καθαρισμού μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31 Οκτωβρίου 2026)

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων του Δήμου Ρεθύμνης, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2026 από 01/05/2026 έως 31/10/2026, υπενθυμίζει στους δημότες του:

Την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καθαρισμού των οικοπέδων τους και για την σύμφωνα με τα άρθρα 41 και 43 του Ν.5281/26 από 1η Απριλίου έως και την 15η Ιουνίου, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://akatharista.apps.gov.gr/ ή κάνοντας αναζήτηση στο διαδίκτυο με τον όρο «ακαθάριστα οικόπεδα gov».

Σε περιπτώσεις αδυναμίας υποβολής δήλωσης, όπως λόγω αντικειμενικής αδυναμίας χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ηλικίας, αναπηρίας ή λόγου ανωτέρας βίας, υποβάλλεται με φυσικό τρόπο στο οικείο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ή στην κατά τόπον αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και αποστέλλονται με επιμέλειά τους στη Διεύθυνση Προληπτικής Πυροπροστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος με κάθε πρόσφορο μέσο. (αρθρ.41 παρ.7 Ν.5281/2026)

Υπενθυμίζουμε ότι υπόχρεοι είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εναπόθεσή τους σε κοινόχρηστους χώρους ή η ανάμειξή τους με οικιακά απόβλητα και πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένο αποδέκτη (άρθρο 10 της ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/199776/2429/2021).

Αξίζει να δοθεί μεγάλη προσοχή σχετικά με την διαδικασία επιβολής προστίμων σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, η οποία είναι η εξής:

  • Μη υποβολή δήλωσης και μη καθαρισμός οικοπέδου: 500€.
  • Μη υποβολή δήλωσης ενώ έχουν γίνει οι ενέργειες καθαρισμού του οικοπέδου: 100 €.
  • Ψευδής δήλωση: χρηματική ποινή 5000 € και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 (έξι) μηνών

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στον καθαρισμό ή αν δεν συντηρούν τον χώρο καθ` όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ο Δήμος μπορεί να επιβάλει πρόστιμο: 1€/τ.μ. με ελάχιστο τα 200 € και μέγιστο ποσό τα 2000 €. Εφόσον ο Δήμος αναλάβει τις εργασίες καθαρισμού θα υπάρχει και χρέωση της δαπάνης αυτής.

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων του Δήμου Ρεθύμνης προσβλέπει στην άμεση ανταπόκριση και συνεργασία των κατοίκων του Δήμου, για την εξάλειψη του κινδύνου πυρκαγιάς, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές και πεδινές εκτάσεις.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρεθύμνης

Σκορδίλης Γεώργιος

Κλειστή η παιδική χαρά του Δημοτικού Κήπου Ρεθύμνου λόγω εργασιών συντήρησης

Ο Δήμος Ρεθύμνης ενημερώνει τους πολίτες ότι η παιδική χαρά του Δημοτικού Κήπου θα παραμείνει κλειστή λόγω εργασιών αποξήλωσης φθαρμένου εξοπλισμού και εκτέλεσης εργασιών συντηρήσεων.

Επίσης, ενημερώνουμε ότι ο Δήμος έχει εντάξει στο Τεχνικό του Πρόγραμμα ποσόν της τάξης των 300.000 € από ίδιους πόρους, προκειμένου να προχωρήσει εντός του τρέχοντος έτους σε ανοικτό διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου ο οποίος θα αναλάβει την εκτέλεση έργου πλήρους ανακατασκευής – ανακαίνισης της εν λόγω παιδικής χαράς.

Τρεις συλλήψεις στο Ρέθυμνο για ενδοοικογενειακή βία και οπλοκατοχή

Συνελήφθησαν χθες (13.04.2026) από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ρεθύμνου τρεις ημεδαποί ηλικίας 45, 50 και 17 ετών κατηγορούμενοι για παραβάσεις νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας και κατά περίπτωση παραβάσεις Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ενδοοικογενειακής βίας στην οποία εμπλέκονται και οι τρεις ημεδαποί, αστυνομικοί της ανωτέρω υπηρεσίας πραγματοποίησαν χθες (13.04.2026) το μεσημέρι έρευνα στην κοινή οικία του 50χρονου και του 17χρονου κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι (απομίμηση), γεμιστήρας, φυσίγγια και κάλυκας.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ρεθύμνου.

Συνελήφθη 33χρονος που δεν κατονόμασε τους δράστες ρίψης πυροβολισμών στην οικία του στο Ρέθυμνο

αστυνομια

Κατασχέθηκαν κάλυκες

Συνελήφθη χθες (13.04.2026) πρωινές ώρες σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ρεθύμνου, 33χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων και υπόθαλψη εγκληματία.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης στην οικία του 33χρονου σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου την 12.04.2026 έγινε ρίψη άσκοπών πυροβολισμών. Από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε έρευνα στην εν λόγω οικία κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κάλυκες και συνελήφθη ο 33χρονος διότι αρνήθηκε να κατονομάσει τους δράστες ρίψης των άσκοπών πυροβολισμών.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ρεθύμνου.

Η Μεγάλη Παρασκευή με τον Μουσικό Καρπό

Για ακόμη μία χρονιά, οι Χορωδίες (παιδική, νεανική και ενηλίκων) του Μουσικού Καρπού έδωσαν το παρών στον εξωτερικό χώρο των Τεσσάρων Νεομαρτύρων την Μ. Παρασκευή, συνεχίζοντας μια παράδοση που από το 2016 συνοδεύει με σεβασμό την ερμηνεία των τριών στάσεων των Εγκωμίων.

Σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης, οι χορωδοί απέδωσαν τα Εγκώμια με σεμνότητα και ευλάβεια, προσφέροντας ένα βίωμα που υπερβαίνει τα όρια μιας απλής καλλιτεχνικής παρουσίας.

Για εμάς, ως Μουσικός Καρπός, η ερμηνεία αυτή δεν αποτελεί απλώς απόδοση ενός σπουδαίου υμνολογικού κειμένου, αλλά μια ζωντανή προσευχή.

Οι φωνές των χορωδών ενώθηκαν με εκείνες των παρευρισκόμενων, δημιουργώντας ένα κοινό βίωμα, όπου η τέχνη συναντά το ιερό.

Η μουσική λειτούργησε ως μια βαθύτερη «γλώσσα», που αρχίζει εκεί όπου τελειώνουν οι λέξεις, αγγίζοντας την εσωτερική και πνευματική υπόσταση του ανθρώπου. Μέσα σε αυτή τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα, το κοινό δεν παρέμεινε θεατής, αλλά έγινε συμμέτοχος.

Συμψάλλοντας και κατανοώντας τις μελωδίες, συγκινήθηκε και προσευχήθηκε, βρίσκοντας στα λόγια των Εγκωμίων μια βαθιά προσωπική και συλλογική έκφραση του Θείου Πάθους. Η εμπειρία αυτή, τόσο για τους χορωδούς όσο και για τους παρευρισκόμενους, καλλιεργεί μια ουσιαστική σχέση με την παράδοση και αναδεικνύει τη δύναμη της κοινότητας.

Η θερμή ανταπόκριση του κόσμου επιβεβαιώνει ότι η παρουσία των Χορωδιών του Μουσικού Καρπού έχει πλέον καθιερωθεί ως ζωντανό μέρος της τοπικής λατρευτικής ζωής, αποτελώντας έναν διακριτικό αλλά ουσιαστικό τρόπο συμμετοχής στο Θείο Δράμα.

Με τις ευλογίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και ιδιαιτέρως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Προδρόμου, η κοινή αυτή πορεία συνεχίζεται αδιάλειπτα, φωτίζοντας τη σημασία της συλλογικής έκφρασης, της πίστης και της ενότητας, εκεί όπου η μουσική συναντά την προσευχή και η τέχνη γίνεται λειτουργία.

Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσικού Καρπού, εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς τους χορωδούς και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη μοναδική στιγμή. Η παρουσία και η συμμετοχή όλων μετατρέπουν κάθε χρόνο αυτή τη συνάντηση σε μια αληθινή πράξη πίστης, συγκίνησης και ενότητας, με την ευχή να συνεχίσει να εμπνέει και τις επόμενες γενιές.

Χριστός Ανέστη!

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσικού Καρπού
Αντώνης Μαυράκης

Φωτογραφίες: Γιώργος Κατάκης

Tη Μεγάλη Τρίτη οι Μαγικοί Αναγνώστες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου συναντήθηκαν ξανά για …καλό σκοπό!

Tη Μεγ. Τρίτη οι Μαγικοί Αναγνώστες συναντήθηκαν ξανά για …καλό σκοπό! Ζωγράφισαν με μεράκι και πολύ κέφι  χάρτινα πασχαλινά αυγά , απάντησαν με εξαιρετική ευκολία ερωτήσεις για τη θρεπτική αξία των τροφίμων και διάβασαν όλοι μαζί μεγαλόφωνα το βιβλίο των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Αλεξάνδρας Κ. «ΔΙΝΩΣΑΥΡΟΣ».

Ακολουθώντας τις ευφάνταστες εφευρέσεις του βιβλίου, ευχηθήκαμε να βρίσκαμε τρόπο να μοιράζαμε δίκαια το φαγητό και μιλήσαμε για την αξία του κοινωνικού συσσιτίου.

Κι έτσι αποφασισμένα να κάνουν  τον κόσμο λίγο πιο φωτεινό, τα παιδιά μετέφεραν και τακτοποίησαν  με ενθουσιασμό, τα τρόφιμα που συγκέντρωσε η Βιβλιοθήκη μας, στο χώρο της Δομής Παροχής  Συσσιτίου Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Ρεθύμνου.

Όπως λέει κι ο ήρωας της ιστορίας μας, «Είναι ΤΕΛΕΙΟ να πετάει το φαγητό! Στους πεινασμένους όλης της γης να πάει! Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να… πετάει!»

«Ο Μπαμπάς»: Η νέα παράσταση του χώρου πολιτισμού «Σημείο»

Ο Χώρος πολιτισμού Σημείο παρουσιάζει σε διασκευή,  ένα έργο που έχει ήδη διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στις σημαντικότερες θεατρικές και κινηματογραφικές σκηνές παγκοσμίως.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι το 2012, όπου απέσπασε το βραβείο Molière για το καλύτερο θεατρικό έργο, και έκτοτε γνωρίζει τεράστια επιτυχία διεθνώς. Από το Λονδίνο έως τη Νέα Υόρκη και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές σκηνές, έχει συγκινήσει βαθιά το κοινό, προσφέροντας μια έντονα συναισθηματική και ψυχολογικά διεισδυτική εμπειρία. Μέσα από μια λεπτοδουλεμένη αφήγηση, παρακολουθούμε την πορεία ενός ανθρώπου που σταδιακά χάνει την επαφή με την πραγματικότητα, σε μια καθηλωτική εξερεύνηση της μνήμης και της ανθρώπινης ταυτότητας.

Όταν η μνήμη γίνεται λαβύρινθος, ένας πατέρας προσπαθεί να βρει την αλήθεια του, ενώ οι άνθρωποι που αγαπά προσπαθούν να τον κρατήσουν κοντά τους.

Μνήμες και πρόσωπα από το παρελθόν εισχωρούν απρόσκλητα στην καθημερινότητα του 70χρονου Αντρέ, που παλεύει με τη νόσο Αλτσχάιμερ, φέρνοντας σε δοκιμασία τις αντοχές και τις ισορροπίες των οικογενειακών του σχέσεων.

Πρεμιέρα Πέμπτη 23 Απριλίου.

23,24,25 Απριλίου & 1,2,3 Μαΐου – Έναρξη 21:00

Σκηνοθεσία – διασκευή: Γιάννης Μπλέτας
Κινησιολογία: Ανδρομάχη Βαρσάμη
Πρωτότυπο μουσικό θέμα: Γιώργος Κουμεντάκης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Βιβιλάκη – Muses Crete
Φωτογραφίες: Ble productions
Σχεδιασμός σκηνικού: Γιάννης Μπλέτας
Παραγωγή : Χώρος πολιτισμού Σημείο

Παίζουν: Μποτόνης Μποτονάκης, Ελένη Βαρούχα, Μαρήνη Βελονάκη, Ιουλία Καραγιαννάκη, Σήφης Καυκαλάς.

Γενική είσοδος 14 ευρώ.
Πληροφορίες / κρατήσεις: 6983320439.
Σημείο – Πατριάρχου Αθηναγόρα 17, Μισίρια.

Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, 11ης Απριλίου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της Παννυχίδος και στον Όρθρο της Κυριακής του Πάσχα, στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων πόλεως Ρεθύμνης, αφού πρώτα υποδέχθηκε, στα προπύλαια του Ναού, το εκ των Ιεροσολύμων αφιχθέν Άγιο Φως, το οποίο εκόμισαν στη Μητρόπολή μας, για μία ακόμη χρονιά, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Χαράλαμπος Καμηλάκης μετά του Εντιμοτάτου κ. Γεωργίου Κατικά.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος, στα προπύλαια του Ιερού Ναού, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, εξήγγειλε τον γλυκύφθογγο παιάνα «Χριστός Ανέστη» και ευχήθηκε προς όλους πλούσια τη χάρη και ευλογία του Αναστάντος Κυρίου και της Αναστάσεως που έρχεται να γίνει προσωπικό γεγονός στη ζωή καθενός ανθρώπου.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Πάσχα με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 12ης Απριλίου 2026, κατά τα ειωθότα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Προδρόμου και με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και του Εντιμοτάτου κ. Γεωργίου Μαρινάκη, Δημάρχου Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Αναστάσεως από τον Ιερό Ναό Κυρίας των Αγγέλων προς τον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων πόλεως Ρεθύμνης, όπου και τελέσθηκε πανηγυρικώς ο Εσπερινός της Αγάπης, προ του πέρατος του οποίου, διανεμήθηκαν στους πιστούς πασχαλινά ωά και κουλούρια.

Ο Σεβασμιώτατος αντάλλαξε με όλους θερμές εόρτιες ευχές και ευχήθηκε αναφαίρετη τη χαρά της Αναστάσεως στη ζωή όλων των ανθρώπων.

Μετά το πέρας του Εσπερινού της Αγάπης, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Στρατόπεδο Ρεθύμνου, όπου, με την παρουσία του Ταξιάρχου κ. Νικολάου Κωστάκη, Διοικητή της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «V Μεραρχία Κρητών», του Αντισυνταγματάρχου κ. Εμμανουήλ Μουρτζάκη, Διοικητή του 548 Α/Μ Τάγματος Πεζικού και Ανώτατου Διοικητή Φρουράς Ρεθύμνου, και του Αντισυνταγματάρχου κ. Γεωργίου Σφηναρόλη, Διοικητή του  547 Α/Μ Τάγματος Πεζικού, στελεχών των Στρατοπέδων και υπηρετούντων σε αυτά, παρακάθησε στο εόρτιο πασχάλιο γεύμα και αντάλλαξε το «Χριστός Ανέστη» με όλους.

Ο Αΐμονας τραγούδησε ξανά: Καντάδες με μπροστάρη τον Γρηγόρη Σαμόλη ζωντάνεψαν την παράδοση [φώτο – βίντεο]

Στον ιστορικό Αΐμονα Μυλοποτάμου, έναν τόπο βαθιά ριζωμένο στην παράδοση και τη μουσική της Κρήτης, το φετινό Πάσχα απέκτησε έναν ξεχωριστό παλμό, γεμάτο συναίσθημα, μνήμες και αυθεντική κρητική ψυχή.

Ανήμερα της Λαμπρής, μια παρέα χωριανών, με την ενεργή συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αΐμονα «Ο Πλάτων», έδωσε ζωή σε ένα παλιό, αγαπημένο έθιμο: τις καντάδες στα σοκάκια του χωριού.

Με μπροστάρηδες τον λυράρη Γρηγόρη Σαμόλη και τον λαουτιέρη Νεκτάριο Κοντογιάννη, η μουσική ξεχύθηκε σε κάθε γωνιά του Αΐμονα. Οι μελωδίες της λύρας και του λαούτου αντήχησαν στα στενά και στους δρόμους, ενώ οι φωνές των κατοίκων ενώθηκαν σε ένα μεγάλο, ζωντανό σύνολο.

Σιγά σιγά, οι πόρτες άνοιγαν, οι αυλές γέμιζαν κόσμο και οι χωριανοί έγιναν μια παρέα. Η μια καντάδα διαδεχόταν την άλλη, μέχρι που το τραγούδι έφτασε να συνοδεύει το χωριό ως το ξημέρωμα, δημιουργώντας στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη όλων.

Ο Αΐμονας, ένα χωριό με σημαντική παράδοση στους μουσικούς και στην κρητική έκφραση, απέδειξε για ακόμη μια φορά τη βαθιά του σχέση με τον πολιτισμό. Η μουσική δεν ήταν απλώς διασκέδαση, αλλά τρόπος έκφρασης, σύνδεσης και συνέχειας της τοπικής ταυτότητας.

Καθοριστική ήταν και η παρουσία του Πολιτιστικού Συλλόγου, που απέδειξε έμπρακτα τη δυναμική και τη διάθεσή του να διατηρεί ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, αναδεικνύεται η αξία της συλλογικότητας και η δύναμη της τοπικής κοινότητας.

Πάνω απ’ όλα, όμως, αναδείχθηκε ο ίδιος ο κόσμος του Αΐμονα. Οι Αϊμονίτες απέδειξαν πόσο δεμένοι παραμένουν μεταξύ τους, πόσο τιμούν τις ρίζες τους και πόσο πρόθυμοι είναι να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση, μεταδίδοντάς τη από γενιά σε γενιά.

Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές και με χαμόγελο, λέγεται πως η «σπίθα» για την αναβίωση αυτής της όμορφης βραδιάς ξεκίνησε από τον αντιπρόεδρο των κρεοπωλών Ηρακλείου Βερτούδο Μιχαηλ, τον Λιναρίτη Μύρων τοπικό επαγγελματία Αλουμινοκατασκευών του χωριού, το Πρόεδρο και το Γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου, αποδεικνύοντας πως η αγάπη για τον τόπο και την παράδοση μπορεί να ξεκινήσει από οπουδήποτε – αρκεί να υπάρχει μεράκι.

Ο Αΐμονας είναι μια κοινότητα με ψυχή, ιστορία και ανθρώπους που συνεχίζουν να δημιουργούν, να τραγουδούν και να κρατούν ζωντανή την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Rethymno
overcast clouds
16.1 ° C
16.1 °
16.1 °
66 %
0.6kmh
100 %
Τε
20 °
Πε
17 °
Πα
15 °
Σα
16 °
Κυ
17 °

Επερχόμενες Εκδηλώσεις