Blog

Πυρκαγιά στη Σταμάτα: Νεκρός 45χρονος από ανακοπή

Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η μάχη με τις φλόγες στη Σταμάτα, καθώς, ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα στην αυλή του σπιτιού του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ, αστυνομικοί εντόπισαν τον 45χρονο χωρίς τις αισθήσεις του μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί από τον καπνό της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σταμάτα.

Στο σημείο έφτασε το ΕΚΑΒ, έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά ο άνδρας δεν ανταποκρινόταν.

Μεταφέρθηκε σε κέντρο Υγείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Φούντωσε πάλι το μέτωπο της Κερατέας

Εδώ και λίγη ώρα η κατάσταση στην Κερατέα έχει χειροτερέψει και σύμφωνα με την ΕΡΤ και το Mega υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ υπάρχει αναζωπύρωση στο Μαρκάτι Κερατέας, ενώ βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην Πλάκα, όπου νωρίτερα κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα. Πληροφορίες πως υπάρχει αναζωπύρωση και στην περιοχή Σιντερίνα.

Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega στο βραδινό δελτίο αναφέρουν ότι έχουν καεί περίπου 12-15 σπίτια στην περιοχή και τουλάχιστον 3 οχήματα.

«Κανονικά λειτουργεί η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου»

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε συνέχεια πρόσφατων ανακοινώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την μαζική παραίτηση των ιατρών της ΜΕΘ του ιδρύματος, σας ενημερώνει ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί κανονικά και ότι όλοι οι Ιατροί βρίσκονται στην υπηρεσία τους.

Επιβεβαιώνουμε ότι δόθηκε εντολή από τη Διοίκηση του νοσοκομείου να συμμετέχουν και οι εντατικολόγοι στη λίστα διακομιδών διασωληνωμένων ασθενών, η οποία καταρτίστηκε βάσει των ειδικοτήτων που το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου υπέδειξε ως συναφείς για την διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών.

Ακολούθως αυτής της απόφασης για την ασφαλή διακομιδή των ασθενών κατατέθηκε έγγραφο γνωστοποίησης πρόθεσης παραίτησης των 5 ιατρών της ΜΕΘ προς την Διοίκηση.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Διοίκηση και τους Ιατρούς της ΜΕΘ.

Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει να λαμβάνει σύννομες αποφάσεις που διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία και την ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών και αυτό πράττει.

Από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Συνάντηση με τον καθηγητή Άκη Τσελέντη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γιάννης Λεονταράκης Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, ΠΑΜ – ΠΣΕΑ και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων.

Στην διάρκεια της συνάντησης ο καθηγητής ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται σε τοπικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, καθώς και γενικά για τη σεισμικότητα στην περιοχή της Κρήτης.

Όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση θα ενισχυθεί η συνεργασία σε θέματα αντισεισμικής θωράκισης της Κρήτης με βάση το σχεδιασμό που κάνει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Κρήτη: 58χρονη κατέληξε από κορονοϊό

Μία 58χρονη γυναίκα, που έπασχε από σοβαρό υποκείμενο νόσημα, είναι το νέο θύμα του κορωνοϊού στην Κρήτη.

Η γυναίκα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretalive, νοσηλευόταν στο ΠΑΓΝΗ όπου και άφησε την τελευταία της πνοή την Τρίτη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το Βενιζέλειο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Κρήτη κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ νοσηλειών με 142 περιστατικά συνολικά στα νοσοκομεία, ενώ μόλις χθες ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει στην Κρήτη 49 νέα περιστατικά μολύνσεων.

Ηράκλειο: Συγκλονίζει η τελευταία ανάρτηση του 42χρονου που πέθανε από κορονοϊό

Η τελευταία δημοσίευση για τον covid-19 του 42χρονου που πέθανε από κορονοϊό. “Αν το προλάβει κάποιος νωρίς είναι μια γρίπη βαρβάτη”, έγραφε.

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 42χρονο άνδρας από το Ηράκλειο Κρήτης, νικημένος από τον κορονοϊό.

Ο 42χρονος Γιώργος ήταν γνωστός και αγαπητός οπερατέρ που είχε εργαστεί στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κρήτης ενώ τα τελευταία χρόνια είχε ανοίξει δική του επιχείρηση για επαγγελματικές φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις στο Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου.

Ο ίδιος στις 22 Φεβρουαρίου μετά την εμφάνιση ήπιων συμπτωμάτων πήγε στα ΤΕΠ του Βενιζελείου όπου και έκανε τεστ για κορονοϊό το οποίο βγήκε θετικό.

Μάλιστα, το ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook τονίζοντας πως «αν το προλάβει κάποιος νωρίς είναι μία γρίπη βαρβάτη, αν πάλι όχι τότε κλάψτε μανούλες και βουνά το παλικάρι».

Ο 42χρονος Γιώργος μετά το τεστ έφυγε από το νοσοκομείο καθώς η κατάσταση της υγείας του δεν ενέπνεε ανησυχία, ωστόσο το Σάββατο (27/02) επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να εισαχθεί αρχικά στη μονάδα covid του Βενιζελείου. Άμεσα διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ. Λίγες ώρες μετά κατέληξε.

Aναιρεί τον εαυτό της καθημερινά η κυβέρνηση: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ σε όλη τη χώρα

Κάθε ημέρα αναιρεί τον εαυτό της η κυβέρνηση και ανακοινώνει νέα μέτρα που ακυρώνουν αυτά που έχει πάρει την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι λειτουργεί χωρίς κανένα σχέδιο απέναντι στην πανδημία!

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων:

Το σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

  • Απο 13/11, σε όλη την επικράτεια, 21.00- 05.00 απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις εκτός από αυτές που αφορούν λόγους εργασίας- υγείας και συνοδεία κατοικίδου και μόνο σε κοντινή απόσταση από την οικία. Απαραίτητη η αποστολή sms με τους ανάλογους κωδικούς και βεβαίωση εργοδοτών.
  • Η ατομική άθληση δεν αφορά σε προπόνηση αθλητικών σωματείων αλλά επιτρέπεται μόνο μέχρι 3 άτομα και κοντα στην οικία των πολιτών.
  • Κυνήγι και ψάρεμα δεν επιτρέπονται, μετά από απόρριψη του σχετικού αιτήματος από την αρμόδια επιτροπή.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με την τηλεργασία είπε οτι κάθε οργανισμός από 13/11 θα πρέπει να διαθέτει έκθεση με την οποία να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

«3 λεπτά τη φορά»: Το Μεγαλύτερο GreenChallenge του καλοκαιριού!

Η δύσκολη περίοδος της καραντίνας πέρασε και ξεκινήσαμε να βγαίνουμε σιγά σιγά έξω, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και εκτιμώντας όλα εκείνα που θεωρούσαμε δεδομένα.

Μπορεί να μην έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε μεγάλες εθελοντικές δράσειςόπως κάναμε κάθε χρόνο στην ετήσια δράση του Let’s do it Greece, όμως το περιβάλλον εξακολουθεί να μας έχει ανάγκη.

Και κάπως έτσι ήρθε η ΙΔΕΑ! 

Πριν είχαμε χιλιάδες εθελοντές σ’ ένα σημείο. Τώρα μπορούμε να έχουμε χιλιάδες σημεία δράσης από τον κάθε ένα ξεχωριστό εθελοντή, που είναι πανέτοιμος να δώσει τον πιο “πράσινο” εαυτό του.

Είστε έτοιμοι λοιπόν για το μεγαλύτερο GreenChallenge;

Σε κάθε βόλτα, εξόρμηση, εκδρομή ή περίπατο αφιερώνουμε 3 λεπτά από τον χρόνο μας για να ομορφύνουμε τον χώρο στον οποίο κινούμαστε.

Για παράδειγμα, μαζεύουμε τα σκουπίδια στην παραλία που βγήκαμε για περπάτημα ή κολύμπι, ποτίζουμε τα δεντράκια που διψάνε στο βουνό μας, φροντίζουμε το πάρκο της γειτονιάς μας, προσφέρουμε τροφή και νερό σ’ ένα αδέσποτο ζωάκι, φυτεύουμε ένα δέντρο ή βάζουμε μία όμορφη, πράσινη πινελιά σ’ έναν αγαπημένο μας χώρο.

Κι αμέσως μετά, μοιραζόμαστε τη στιγμή της έμπνευσης, δημιουργίας, προσφοράς και καλής πράξης μας με όλη την οικογένεια του Let’s doit Greece, ανεβάζοντας τη σχετική φωτογραφία στο www.letsdoitgreece.org.

Κάθε φωτογραφία προσθέτει 3 λεπτά σ’ ένα συνολικό χρονόμετρο, στο οποίο μπορούμε να συμμετέχουμε είτε ατομικά είτε με την αγαπημένη μας ομάδα.

Αποστολή μας είναι να σπάσουμε ρεκόρ, αφιερώνοντας συνολικά 2020 λεπτά στο περιβάλλον!

3 λεπτά, 1 σύνθημα

Το σύνθημά μας γι’ αυτή την εθελοντική δράση, που μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ με τον πιο εύκολο τρόπο μέσα από την καθημερινότητά σου, είναι “3’ τη φορά και θα δεις τη διαφορά!”

Το χρονόμετρο ξεκινάει να μετράει από την Παρασκευή 5 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

Αφιέρωσε 3 λεπτά στο περιβάλλον, ανέβασε τη φωτογραφία σου στο www.letsdoitgreece.orgκαι γίνε κομμάτι της ιστορίας.

Όπου κι αν είμαστε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά αθροίζοντας τις στιγμές εθελοντισμού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

Μπορεί να μην είμαστε κοντά αυτή τη φορά, αλλά είμαστε ΜΑΖΙ. Και μαζί, θα κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο!

Υποψήφιο για 10 βραβεία Όσκαρ το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Μόλις ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ και το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιο για 10 βραβεία.

Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, που μεταδόθηκε μέσω live stream από το YouTube της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πραγματοποιήθηκε από τους ηθοποιούς Kumail Nanjiani και Tracee Ellis Ross, από το Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια.

Η τελετή απονομής των 91ων βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες.

Για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, από την απονομή-φιάσκο του 1989, η Ακαδημία δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο παρουσιαστή για τη βραδιά, μετά την παραίτηση του αρχικού υποψήφιου Kevin Hart.

Η Έμα Στόουν και η Ολίβια Κόλμαν στο «The Favourite»

Η λίστα με τις υποψηφιότητες

Καλύτερη Ταινία

  • BlacKkKlansman
  • Black Panther
  • Bohemian Rhapsody
  • The Favourite
  • Green Book
  • Roma
  • A Star Is Born
  • Vice

Σκηνοθεσία

  • Spike Lee (BlacKkKlansman)
  • Pawel Pawlikowski (Cold War)
  • Γιώργος Λάνθιμος (The Favourite)
  • Alfonso Cuarón (Roma)
  • Adam McKay (Vice)

A’ Ανδρικός Ρόλος

  • Christian Bale (Vice)
  • Bradley Cooper (A Star Is Born)
  • Willem Dafoe (At Eternity’s Gate)
  • Rami Malek (Bohemian Rhapsody)
  • Viggo Mortensen (Green Book)

A’ Γυναικείος Ρόλος

  • Yalitza Aparicio (Roma)
  • Glenn Close (The Wife)
  • Olivia Colman (The Favourite)
  • Lady Gaga (A Star Is Born)
  • Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?)

Β’ Ανδρικός Ρόλος

  • Mahershala Ali (Green Book)
  • Adam Driver (BlacKkKlansman)
  • Sam Elliott (A Star Is Born)
  • Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?)
  • Sam Rockwell (Vice)

Β’ Γυναικείος Ρόλος

  • Amy Adams (Vice)
  • Marina De Tavira (Roma)
  • Regina King (If Beale Street Could Talk)
  • Emma Stone (The Favourite)
  • Rachel Weisz (The Favourite)

«Roma», του Αλφόνσο Κουαρόν

Διασκευασμένο Σενάριο

  • The Ballad of Buster Scruggs
  • BlacKkKlansman
  • Can You Ever Forgive Me?
  • If Beale Street Could Talk
  • A Star Is Born

Πρωτότυπο Σενάριο

  • The Favourite
  • First Reformed
  • Green Book
  • Roma
  • Vice

Ξενόγλωσση Ταινία

  • Never Look Away (Γερμανία)
  • Shoplifters (Ιαπωνία)
  • Capernaum (Λίβανος)
  • Roma (Μεξικό)
  • Cold War (Πολωνία)

Φωτογραφία

  • Cold War
  • The Favourite
  • Never Look Away
  • Roma
  • A Star Is Born

Κοστούμια

  • The Ballad of Buster Scruggs
  • Black Panther
  • The Favourite
  • Mary Poppins Returns
  • Mary Queen of Scots

Μπράντλεϊ Κούπερ και Lady Gaga στο «A Star is Born»

Μοντάζ

  • BlacKkKlansman
  • Bohemian Rhapsody
  • The Favourite
  • Green Book
  • Vice 

Μακιγιάζ & Κομμώσεις

  • Border
  • Mary Queen of Scotts
  • Vice

Μουσική

  • Black Panther
  • BlacKkKlansman
  • If Beale Street Could Talk
  • Isle of Dogs
  • Mary Poppins Returns

Τραγούδι

  • All the Stars (Black Panther)
  • I’ll Fight (RBG)
  • The Place Where Lost Things Go (Mary Poppins Returns)
  • Shallow (A Star Is Born)
  • When a cowboy (The ballad of Baster Scruggs) 

Βίγκο Μόρτενσεν και Μαχέρσαλα Άλι στο «Green Book»

Καλλιτεχνική διεύθυνση

  • Black Panther
  • The Favourite
  • First Man
  • Mary Poppins Returns
  • Roma

Ήχος

  • Black Panther
  • Bohemian Rhapsody
  • First Man
  • A Quiet Place
  • Roma

Μιξάζ

  • Black Panther
  • Bohemian Rhapsody
  • First Man
  • Roma
  • A Star Is Born

Οπτικά Εφέ

  • Avengers: Infinity War
  • Christopher Robin
  • First Man
  • Ready Player One
  • Solo: A Star Wars Story

Ο Ράμι Μαλέκ ως Φρέντι Μέρκιουρι στο «Bohemian Rhapsody»

Animation μεγάλου μήκους

  • Incredibles 2
  • Isle of Dogs
  • Mirai
  • Ralph Breaks the Internet
  • Spider-Man: Into the Spider-Verse

Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

  • Free Solo
  • Hale County this morning, this evening
  • Minding the Gap
  • Of fathers and sons
  • RBG

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

  • Black Sheep
  • End Game
  • Lifeboat
  • A Night at the Garden
  • Period. End of Sentence.
  • Animation μικρού μήκους
  • Animal Behaviour
  • Bao
  • Late Afternoon
  • One Small Step
  • Weekends

Ταινία μικρού μήκους

  • Detainment
  • Fauve
  • Marguerite
  • Mother
  • Skin

Πηγή: lifo.gr

Η Βούλα Στρατάκη ζωντανά στο Vibes All Day Coffee & Bar

Η Βούλα Στρατάκη ζωντανά στο Vibes All Day Coffee & Bar (Κουντουριώτου 137, Ρέθυμνο). Μαζί της ο Μιχάλης Καπλαγκιόζης (κιθάρα – φώνη).

Κυριακή 19 Απριλίου 2026 – Έναρξη 20:30.

Τηλ. κρατήσεων: 28310 55106 – 6972 341915

Περιοδεία του Βασίλη Κικίλια στην Κρήτη

Στην Κρήτη μεταβαίνει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο περιοδείας που θα πραγματοποιήσει Κυριακή και Δευτέρα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. 

Ειδικότερα, ο  κ. Κικίλιας την Κυριακή θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στα Λιμεναρχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο, καθώς και ευρείες συσκέψεις και στους δύο νομούς με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σ. Βολουδάκη, των Αντιπεριφερειαρχών, Ν. Καλόγερη και Μ. Λιονή αντίστοιχα, του Δημάρχου, Π. Σημανδαράκη και του Αντιδημάρχου Π. Προστασίας, Γ. Σκορδίλη, τους Προέδρους των Λιμενικών Ταμείων, Δ. Βιρηράκη, και Β. Θεοδωράκη, εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και βουλευτές Χανίων και Ρεθύμνου. 

Τη Δευτέρα το πρωί ο Υπουργός θα επισκεφθεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, όπου – όπως και στα προηγούμενα – θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Λιμενάρχη και όλα τα στελέχη του Λ.Σ. Θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη, του Αντιπερφερειάρχη Ηρακλείου, Ν. Συριγωνάκη, του Δημάρχου, Αλ. Καλοκαιρινού, του Δ/ντα Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Μ. Παπαδάκη, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και βουλευτών του νομού Ηρακλείου.

Ο κ. Κικίλιας θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Χρήστο Κοντορουχά.

Η περιοδεία του Υπουργού θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας, με τη συμμετοχή του ως ομιλητής στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο.

Καταγγελίες Σαλμά για την Υγεία: «Έρχονται δικογραφίες, δεν έχει αποκαλυφθεί ούτε το 5%»

Νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης προκαλούν οι δηλώσεις του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά, ο οποίος σε συνέντευξη του στο ΚΡΗΤΗ TV κατήγγειλε εκτεταμένες παρατυπίες στον χώρο της Υγείας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «παράνομες δουλειές» εντός νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για αδιαφανείς προσλήψεις αλλά και αναθέσεις σε ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν περιορίζονται στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προειδοποιώντας πως «θα έρθουν και για την Υγεία».

«Ούτε το 5% των υποθέσεων διαφθοράς δεν έχει βγει στη φόρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται νέες αποκαλύψεις.

Αιχμές άφησε και προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να απαντήσει», καθώς –όπως είπε– γνωρίζει εκ των έσω τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Οι δηλώσεις Σαλμά αναμένεται να προκαλέσουν πολιτικές αντιδράσεις, σε μια περίοδο που το σύστημα Υγείας βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Επίσημη υποδοχή του Μητροπολίτη Ιωακείμ στο Αμάρι

Σε κλίμα σεβασμού και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Απριλίου 2026 η επίσημη υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ιωακείμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Δημοτική Κοινότητα Φουρφουρά.

Η τελετή αποτέλεσε ένα γεγονός υψηλού συμβολισμού για το Αμάρι, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας ποιμαντικής περιόδου για την Ιερά Μητρόπολη, σε έναν τόπο με ισχυρή πνευματική παράδοση και βαθιά σύνδεση με την Ορθόδοξη πίστη.

Η παρουσία πλήθους πολιτών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, Βουλευτών του Νομού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού,  των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, λοιπών Αρχών και Φορέων ανέδειξε τη σημασία της ημέρας, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς της τοπικής κοινωνίας με την Εκκλησία και τις αξίες που αυτή εκφράζει διαχρονικά.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο μεταφέροντας το αίσθημα τιμής και εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας προς το πρόσωπό του. Στην ομιλία του ανέδειξε τη φυσιογνωμία του Αμαρίου ως έναν τόπο με βαθιές ρίζες, ισχυρή συλλογική ταυτότητα και ανθρώπους που διακρίνονται για το φιλότιμο, την αλληλεγγύη και τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της πίστης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον προκάτοχο του, Σεβασμιώτατο κ.κ Ειρηναίο, λέγοντας: «Παραλαμβάνετε τη σκυτάλη από τον Σεβασμιότατο κ.κ. Ειρηναίο και αναλαμβάνετε, μια βαριά και τιμητική κληρονομιά. Ο προκάτοχός Σας, επί μακρά σειρά ετών, τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια, υπηρέτησε τον τόπο μας με υποδειγματική ταπεινότητα και πατρική στοργή, άγγιξε τις καρδιές των ανθρώπων και καταξιώθηκε στη συνείδηση της κοινωνίας του Αμαρίου, ως άξιος και λαοφιλής Ποιμενάρχης.»

Επίσης , τόνισε τον ρόλο της Εκκλησίας ως διαχρονικού στηρίγματος της κοινωνίας και παράγοντα συνοχής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ουσιαστικής σύμπραξης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια περίοδο αυξημένων κοινωνικών προκλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα είπε:  «Για το καλό του τόπου και των ανθρώπων του θεωρούμε δεδομένη την κοινή πορεία Εκκλησίας, Κοινωνίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα συμπορευτούμε, διατηρώντας ο καθένας τον θεσμικό του ρόλο, με πίστη και ενότητα, θεμελιώνοντας το έργο μας σε σταθερές και υγιείς βάσεις». 

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ποιμαντική διακονία του νέου Μητροπολίτη θα συνεχίσει επάξια το έργο του προκατόχου του, ενισχύοντας περαιτέρω την πνευματική ζωή και την κοινωνική συνοχή της περιοχής, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο Δήμαρχος Αμαρίου προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ.κ. Ιωακείμ αναμνηστικό δώρο ως ένδειξη τιμής και σεβασμού,  επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη μιας ουσιαστικής και δημιουργικής συνεργασίας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα ενότητας, σεβασμού και αισιοδοξίας, με τους παρευρισκόμενους να εκφράζουν τις εγκάρδιες ευχές τους προς τον Σεβασμιώτατο για υγεία, δύναμη και μια φωτισμένη και καρποφόρα ποιμαντική πορεία.

Κρήτη: Σημαντική μείωση του ελλείμματος βροχόπτωσης μετά τις ισχυρές βροχές Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2026

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Χ. Πετρόπουλος, Ι. Ρούσσος
Κυριακή 19/04/2026, Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr

Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται τα αθροιστικά ύψη βροχής σε επιλεγμένους σταθμούς του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και στα 4 Περιφερειακές Ενότητες στο νησί, για την περίοδο Οκτωβρίου 2025 –Μαρτίου 2026.

Η αριστερή στήλη (ΜΟ) σε κάθε μήνα δίνει τον μέσο όρο μηνιαίου ύψους βροχής (για την περίοδο λειτουργίας κάθε σταθμού), ενώ η δεξιά στήλη το αθροιστικό ύψος βροχής των μηνών Οκτωβρίου 2025 – Μαρτίου 2026. Με πορτοκαλί χρώμα σημειώνονται οι σταθμοί με βροχή χαμηλότερη του μέσου όρου, ενώ με γαλάζιο οι σταθμοί με βροχή υψηλότερη του μέσου όρου.

Τα βασικά συμπεράσματα ακολουθούν:

  • Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025, οι βροχές στο νησί ήταν πολύ περιορισμένες και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες.
  • Το Δεκέμβριο του 2025 το έλλειμμα βροχής συνεχίστηκε, με βελτιωμένη την κατάσταση τοπικά σε κάποιες περιοχές του νησιού.
  • Τον Ιανουάριο του 2026, οι βροχές ήταν σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου, με εξαίρεση περιοχές κοντά τα Λευκά Όρη  (Σαμαριά και Ασκύφου) με σημαντικά ύψη βροχής (κυρίως μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα).
  • Τον Φεβρουάριο του 2026, οι βροχές ήταν ικανοποιητικές κυρίως στα δυτικά τμήματα του νησιού.
  • Τον Μάρτιο του 2026, τα ύψη βροχής ήταν σε όλο τον νησί εξαιρετικά υψηλές.  Ειδικά στο οροπέδιο Λασιθίου το μηνιαίο ύψος βροχής ήταν σχεδόν τετραπλάσιο του μέσου όρου του μήνα.

Εν κατακλείδι, μετά από μια μακρά περίοδο περιορισμένων βροχοπτώσεων μέσα στο φθινόπωρο και στη αρχή του χειμώνα, τον Φεβρουάριο και κυρίως τον Μάρτιο του 2026 οι βροχοπτώσεις  βοήθησαν στη σημαντική μείωση του ελλείμματος βροχής, με θετικές συνέπειες στον όγκο του νερού στους ταμιευτήρες του νησιού.

Τονίζεται για μία ακόμα φορά η σημασία λειτουργίας πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών ώστε να καταγράφονται όλες οι βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους που επιτρέπουν να παρακολουθούμε την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών στο νησί.

ΠΑΣΟΚ: «Αργά και υποκριτικά θυμήθηκε τη δικαιοσύνη ο Πρωθυπουργός»

«Αργά και υποκριτικά θυμήθηκε τη δικαιοσύνη ο Πρωθυπουργός. Είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που υπονομεύει με «λαγό» τον κ. Γεωργιάδη την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το κύρος των θεσμών»

Δήλωση Κώστα Τσουκαλά, Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την κυριακάτικη ανάρτηση του Πρωθυπουργού

Η σημερινή κυριακάτικη ανάρτηση του Πρωθυπουργού πιστοποιεί την αποδρομή, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο Πρωθυπουργός που σε πείσμα της νομιμότητας και της αξιοκρατίας, κρατούσε επί μέρες στην κυβέρνηση τον κ. Λαζαρίδη που είχε ομολογήσει ότι εξαπάτησε το δημόσιο, κηρύσσει σήμερα τον πόλεμο στον πελατειασμό!

Αν δεν είχε υπάρξει η καθημερινή πίεση του ΠΑΣΟΚ και δεν είχε  παρέμβει στον δημόσιο διάλογο η Ντόρα Μπακογιάννη ενεργοποιώντας αντίρροπες εσωκομματικές δυνάμεις, ο κ. Λαζαρίδης ως προσωπικό ρουσφέτι του κ. Μητσοτάκη θα ήταν ακόμη υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει καθημερινά στην κοινωνία την αλαζονεία με την οποία κυβερνά. 

Όσο, δε, για την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού σχετικά με το κράτος δικαίου, μια συμβουλή:

Τα excel με αριθμούς δεν αναιρούν το βίωμα.

Ας μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του ο Πρωθυπουργός που έχει συστηματικά εργαλειοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να εμποδίσει τη δικαιοσύνη να ερευνήσει τους υπουργούς του,  που έστησε στο Μέγαρο Μαξίμου έναν παρακρατικό μηχανισμό παρακολούθησης των υπουργών του, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων.

Ο κ. Μητσοτάκης  διατείνεται επιπλέον ότι «στηρίζει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» αλλά δεν λέει κουβέντα  για την ανοχή του στις συνεχείς επιθέσεις του κ. Γεωργιάδη σε αυτήν. Οι τοποθετήσεις του Υπουργού Υγείας και Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών, συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης και δημιουργούν κλίμα πίεσης και εκφοβισμού εις βάρος των λειτουργών της. Ο Πρωθυπουργός υπονομεύει ο ίδιος με «λαγό» τον κ. Γεωργιάδη, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το κύρος των θεσμών.

Συνελήφθη 37χρονος στο Μυλοπόταμο για παραβάσεις κανόνων ευζωίας ζώων συντροφιάς

Συνελήφθη την 17.04.2026 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυλοποτάμου ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις νομοθεσίας περί ευζωίας ζώων συντροφιάς, στο Ρέθυμνο.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες της 17.04.2026 αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έλεγχο σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας 37χρονου ημεδαπού σε περιοχή του δήμου Μυλοποτάμου όπου διαπίστωσαν ότι διατηρούσε ζώο συντροφιάς (σκύλο) για το οποίο δεν τηρούνταν οι κανόνες ευζωίας και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Η προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μυλοποτάμου.

«Ο Μπαμπάς»: Η νέα παράσταση του χώρου πολιτισμού «Σημείο»

Ο Χώρος πολιτισμού Σημείο παρουσιάζει σε διασκευή,  ένα έργο που έχει ήδη διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στις σημαντικότερες θεατρικές και κινηματογραφικές σκηνές παγκοσμίως.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι το 2012, όπου απέσπασε το βραβείο Molière για το καλύτερο θεατρικό έργο, και έκτοτε γνωρίζει τεράστια επιτυχία διεθνώς. Από το Λονδίνο έως τη Νέα Υόρκη και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές σκηνές, έχει συγκινήσει βαθιά το κοινό, προσφέροντας μια έντονα συναισθηματική και ψυχολογικά διεισδυτική εμπειρία. Μέσα από μια λεπτοδουλεμένη αφήγηση, παρακολουθούμε την πορεία ενός ανθρώπου που σταδιακά χάνει την επαφή με την πραγματικότητα, σε μια καθηλωτική εξερεύνηση της μνήμης και της ανθρώπινης ταυτότητας.

Όταν η μνήμη γίνεται λαβύρινθος, ένας πατέρας προσπαθεί να βρει την αλήθεια του, ενώ οι άνθρωποι που αγαπά προσπαθούν να τον κρατήσουν κοντά τους.

Μνήμες και πρόσωπα από το παρελθόν εισχωρούν απρόσκλητα στην καθημερινότητα του 70χρονου Αντρέ, που παλεύει με τη νόσο Αλτσχάιμερ, φέρνοντας σε δοκιμασία τις αντοχές και τις ισορροπίες των οικογενειακών του σχέσεων.

Πρεμιέρα Πέμπτη 23 Απριλίου.

23,24,25 Απριλίου & 1,2,3 Μαΐου – Έναρξη 21:00

Σκηνοθεσία – διασκευή: Γιάννης Μπλέτας
Κινησιολογία: Ανδρομάχη Βαρσάμη
Πρωτότυπο μουσικό θέμα: Γιώργος Κουμεντάκης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Βιβιλάκη – Muses Crete
Φωτογραφίες: Ble productions
Σχεδιασμός σκηνικού: Γιάννης Μπλέτας
Παραγωγή : Χώρος πολιτισμού Σημείο

Παίζουν: Μποτόνης Μποτονάκης, Ελένη Βαρούχα, Μαρήνη Βελονάκη, Ιουλία Καραγιαννάκη, Σήφης Καυκαλάς.

Γενική είσοδος 14 ευρώ.
Πληροφορίες / κρατήσεις: 6983320439.
Σημείο – Πατριάρχου Αθηναγόρα 17, Μισίρια.

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Κοινή βούληση να προχωρήσει με συγκεκριμένα βήματα η ωρίμανση του έργου ανέγερσης του νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο»

Παρέμβαση του κυβερνητικού Βουλευτή Ρεθύμνου μετά τη συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Την πολιτική βούληση για την ανάληψη πρωτοβουλιών και τον αναγκαίο συντονισμό με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με στόχο να προχωρήσουν τα απαιτούμενα στάδια για την ωρίμανση του έργου ανέγερσης νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο, εξέφρασε ο κυβερνητικός Βουλευτής Ρεθύμνου και τέως Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το μεσημέρι της Παρασκευής, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Παπακωνσταντής, επιβεβαιώθηκε η κοινή κατεύθυνση για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, ώστε να προχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο η ωρίμανση του έργου ανέγερσης του νέου νοσοκομείου, σε έκταση που έχει ήδη διατεθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών που αφορούν τη χωροταξική κατοχύρωση, την προώθηση ενεργειών που σχετίζονται με τεχνικές παραμέτρους, τον καθορισμό των βασικών προδιαγραφών του έργου, καθώς και την χρηματοδότηση για την εκπόνηση της αναγκαίας προμελέτης.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων για την ανέγερση νέου νοσοκομείου έχει ήδη τεθεί με σαφήνεια προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης τόσο από τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης όσο και από τος σύνολο των αρχών και φορέων του Ρεθύμνου.

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ενίσχυση του υφιστάμενου νοσηλευτικού ιδρύματος και των δομών υγείας στον νόμο, για τις οποίες όπως επισημάνει υλοποιείται μια μεθοδική, πολυπαραγοντική και σταδιακή προσπάθεια από την Πολιτεία.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη:

«Στόχος της σημερινής συνάντησης εργασίας στο Ηράκλειο, με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργο Παπακωνσταντή, αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, η αποτύπωση των δεδομένων και ο καθορισμός των επόμενων βημάτων για την προώθηση της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο.

Η δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου αποτελεί ένα πολιτικά ώριμο αίτημα για τον τόπο, το οποίο όμως βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και απαιτεί συγκεκριμένες θεσμικές και τεχνικές ενέργειες για να προχωρήσει.

Η διάθεση της έκτασης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με απόφαση της Συγκλήτου και τη συμβολή του Πρύτανη Γεωργίου Κοντάκη, δημιουργεί μια σαφή βάση για την εξέλιξη του σχεδιασμού. Παράλληλα, οι πρόσφατες ενέργειες του Δήμου Ρεθύμνου, προκειμένου η έκταση αυτή να αντιμετωπιστεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό ως προοριζόμενη για ανέγερση των εγκαταστάσεων νέου νοσοκομείου, διαμορφώνουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ως προς την εξασφάλιση της χωροθέτησης του έργου.

Όπως επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ως επόμενο στάδιο θα πρέπει να προχωρήσει μια σειρά αναγκαίων ενεργειών που σχετίζονται με τεχνικές παραμέτρους, τη διαμόρφωση των βασικών προδιαγραφών του έργου και, φυσικά, με την εκπόνηση της αναγκαίας προμελέτης.

Από τη μεριά μου, εξέφρασα για άλλη μια φορά δημόσια τη βούλησή μου να συμβάλω, στο πλαίσιο της θεσμικής μου ιδιότητας, στον συντονισμό με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχοντας ήδη θέσει το ζήτημα και μεταφέροντας το καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων του Ρεθύμνου. Υπενθυμίζω άλλωστε ότι υπήρξα από τους πρώτους που είχαν τοποθετηθεί, ανοίγοντας την σχετική συζήτηση στο δημόσιο διάλογο. Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω την περαιτέρω προώθησή του, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες και να αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο που θα επιτρέψει την εκπόνηση της σχετικής προμελέτης.

Στο πλαίσιο αυτό, οφείλω να συγχαρώ και δημόσια τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την πρόθεσή του να συμβάλει σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ενίσχυση του νοσηλευτικού μας ιδρύματος, αλλά και στη χρηματοδότηση της αναγκαίας προμελέτης για το νέο νοσοκομείο, μια εξέλιξη που μπορεί να επιταχύνει ουσιαστικά την επόμενη φάση του έργου.

Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας στο Ρέθυμνο.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν το υφιστάμενο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου, για την ενίσχυση του οποίου υλοποιείται μια μεθοδική, πολυπαραγοντική και σταδιακή προσπάθεια.

Υπενθυμίζω ότι με απόφαση της παρούσας κυβέρνησης επετεύχθη ο χαρακτηρισμός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ως άγονο τύπου Α, μια βασική διεκδίκηση του ιατρικού προσωπικού, η οποία συνοδεύεται από πρόσθετα οικονομικά κίνητρα και ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα προσέλκυσης προσωπικού.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις υποδομές, η μελέτη για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης έχει ήδη ολοκληρωθεί, με το έργο να έχει προχωρήσει στη φάση Β’, ενώ αναμένονται οι αναγκαίες τροποποιήσεις για την περαιτέρω προώθησή του. Αντίστοιχα, βρισκόμαστε ήδη σε επαφές με συναφή Υπουργεία για την αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου σε ό,τι αφορά την επέκταση της νέας πτέρυγας, ενός έργου που σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και ωρίμασε αποκλειστικά με ενέργειες και πόρους που δέσμευσε η παρούσα Κυβέρνηση.

Αναφορικά με την αναγκαία ενίσχυση του προσωπικού, υπενθυμίζεται ότι στην προκήρυξη του περασμένου Μαΐου είχαν προβλεφθεί έξι θέσεις ιατρών για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο επαναπροκηρύχθηκαν τρεις νέες θέσεις, ενισχυμένες στη βαθμίδα του Διευθυντή. Αντίστοιχα, έχουν προκηρυχθεί οκτώ θέσεις μόνιμων γιατρών και στο σύνολο των Κέντρων Υγείας του νομού.

Παράλληλα, με τις προκηρύξεις 1Κ/2026 και 2Κ/2026 προβλέπονται συνολικά 26 θέσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ του νομού, σε ειδικότητες κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας. Αντίστοιχα, στην 4Κ/2026 του ΑΣΕΠ περιλαμβάνονται 12 νέες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού για το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου.

Όπως έχω ήδη ενημερωθεί, το επόμενο διάστημα το νοσοκομείο μας αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, τόσο μέσω επικουρικού ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, όσο και μέσω νέας ενισχυμένης προκήρυξης μόνιμου ιατρικού προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες.

Θέλω, όμως, να σταθώ και σε μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην κατάρτιση νέων οργανισμών για τα νοσοκομεία της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έχει ήδη καταθέσει έναν ενισχυμένο, πλήρως ανεπτυγμένο και φιλόδοξο σχεδιασμό, ο οποίος αποτυπώνει τις ανάγκες του ιδρύματος με ορίζοντα την επόμενη εικοσαετία. Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν με βάση το δημοσιονομικό πλαίσιο, αποτελούν ωστόσο μια κρίσιμη βάση για τον μελλοντικό σχεδιασμό, στον οποίο εντάσσεται και η δημιουργία του νέου, σύγχρονου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο.

Παράλληλα, ένας αντίστοιχα ολοκληρωμένος σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον νομό, με σημαντικά έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων που είτε υλοποιούνται, είτε έχουν δρομολογηθεί, καθώς και με σημαντικές προσπάθειες ενίσχυσης του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, και μια συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, για τις οποίες εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Ο σχεδιασμός αυτός εξελίσσεται με συγκεκριμένα βήματα και σαφή προσανατολισμό, με στόχο το Ρέθυμνο να αποκτήσει σταδιακά τις υποδομές και τις υπηρεσίες Υγείας που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για το νέο Νοσοκομείο Ρεθύμνου Συντονισμός ενεργειών για την υλοποίηση ενός οραματικού έργου

Σύσκεψη για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων αναφορικά με τη δημιουργία του νέου Νοσοκομείου Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Παπακωνσταντής.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση του νέου νοσηλευτικού ιδρύματος σε έκταση περίπου 90 στρεμμάτων στην περιοχή του Γάλλου, την οποία παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά από σχετική απόφαση της Συγκλήτου.

Γ. Κεφαλογιάννης: «ώριμες συνθήκες»

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την έμπρακτη στήριξη και σημείωσε πως οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, μετά την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για ένα έργο πνοής που έχει ανάγκη η πόλη.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι το υφιστάμενο ίδρυμα δεν επαρκεί πλέον για τις ανάγκες των 85.000 κατοίκων του Ρεθύμνου, των 10.000 φοιτητών, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο. Όπως ανέφερε, η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός στην οικονομική κάλυψη των απαιτούμενων μελετών για να ωριμάσει το έργο.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Παπακωνσταντής τόνισε ότι εκφράστηκε η βούληση όλων των πλευρών για την εκκίνηση των διαδικασιών, ευχαριστώντας τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Σταύρο Αρναουτάκη για τη δέσμευσή τους να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην υλοποίηση του νέου νοσοκομείου.

Σταύρος Αρναουτάκης: οραματικό έργο με συνεργασία και διεκδίκηση

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε τη σημασία της συνένωσης δυνάμεων για την υλοποίηση ενός οραματικού έργου που αφορά το Ρέθυμνο και ολόκληρη την Κρήτη. Επισήμανε ότι η διεκδίκηση για τη δημιουργία αυτού του μεγάλου έργου υποδομής στον τομέα της υγείας, στην έκταση που παραχωρήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αποτελεί κοινό στόχο. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι προμελέτες και η κοστολόγηση του έργου, προκειμένου η Περιφέρεια να διεκδικήσει τους απαραίτητους πόρους από την κεντρική διοίκηση και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σημείωσε, τέλος, πως παρά τις δυσκολίες των αρχικών σταδίων, η συνεργασία με τους Βουλευτές, τους Υπουργούς, τους Δήμους και το Περιφερειακό Συμβούλιο εγγυάται τη βέλτιστη δυνατή έκβαση της προσπάθειας.

Πού θα πας διακοπές;

Είναι μια όμορφη στιγμή όταν αρχίζεις να ονειρεύεσαι, να σχεδιάζεις ή να προγραμματίζεις τις επόμενες διακοπές σου – πού θα πας, είτε μόνος ή με την οικογένειά σου ή με τους φίλους σου. Ποια μέρη του πλανήτη βάζεις με το νου σου;

Εδώ θα θέλαμε να σου προτείνουμε μια σειρά διακοπών σε μία από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου, μια χώρα που έρχονται εκατομμύρια άνθρωποι, από κάθε γωνιά του πλανήτη, για να τη δουν και να ζήσουν μερικές μέρες στη φύση της, στις πόλεις και τα χωριά της. Μια χώρα με φανατικούς λάτρεις, πολλοί από τους οποίους την επισκέπτονται συστηματικά κάθε χρόνο χωρίς να κουράζονται, και μάλιστα αρκετοί έχουν αποκτήσει σπίτι, για να ζήσουν μόνιμα σ’ αυτήν: την Ελλάδα.

Είναι ωραίο να ταξιδεύουμε και στο εξωτερικό. Όμως είναι εξίσου ωραίο να ταξιδέψουμε στην πατρίδα μας. Ας μη νομίζουμε πως, επειδή ζούμε εδώ, την έχουμε δει ή την ξέρουμε καλά. ούτε πολλά έχουμε δει από τις ομορφιές της, ούτε την έχουμε γνωρίσει αρκετά – και, πιθανότατα, ούτε και την έχουμε αγαπήσει αρκετά…

Ίσως έχεις κάνει μερικά ταξίδια στην Ελλάδα. Αλλά ίσως επίσης αυτός ο τόπος σηκώνει ακόμη μερικά ταξίδια από σένα, ενδεχομένως μαζί με τους φίλους σου ή την οικογένειά σου, όχι εκεί όπου έχεις ξαναπάει, αλλά σε άλλα μέρη.

Κάνε λοιπόν, αδελφέ μου, αδελφή μου, παιδί μου, φίλε μου, ένα ακόμα ταξίδι – ή ενδεχομένως το πρώτο σου ταξίδι στην Ελλάδα, αρχικά χωρίς να μετακινηθείς απ’ το σπίτι σου. Πώς;

Πάρε έναν χάρτη και άνοιξέ τον πάνω στο τραπέζι – ή άνοιξε έναν ηλεκτρονικό χάρτη, στον υπολογιστή σου. Θα ήθελα να είναι και «πολιτικός» και «γεωφυσικός» χάρτης, άρα ίσως χρειαστείς δύο χάρτες ή έναν με δύο όψεις. Και ταξίδεψε με το βλέμμα, με το δάχτυλο, με το νου και τη φαντασία σου στην όμορφη χώρα μας, την πατρίδα σου.

Στον πολιτικό χάρτη θα δεις τις πόλεις και τα χωριά της… Στον γεωφυσικό χάρτη, τα βουνά, τις κάμπους, τους ποταμούς και τις λίμνες, της θάλασσες και τα νησιά της… Ή, για να το πω όπως μου αρέσει περισσότερο: τις πόλεις και τα χωριά μας, τα βουνά μας, τους κάμπους μας, τους ποταμούς και τις λίμνες μας, της θάλασσές μας και τα νησιά μας… Δικά μας και δικά σου· εκείνα που σου ανήκουν, που τα παρέλαβες από τους προγόνους σου και ανήκουν στα παιδιά σου, και μάλιστα γι’ αυτό τον λόγο αξίζει ακόμη περισσότερο να τα γνωρίσουμε όλοι, γιατί αυτό που μας ανήκει πρέπει να το έχουμε περιηγηθεί και να το γνωρίζουμε.

Κάποια από τα ονόματα που θα διαβάσεις, τα ξέρεις. Κάποια τα έχεις ακουστά, κάποια τα θυμάσαι από την Ιστορία. Κάποια άλλα μάλλον θα σου είναι άγνωστα. Αλλά μετά απ’ αυτό το ταξίδι της φαντασίας, δεν θα σου είναι πλέον άγνωστα.

Και περνάμε στη δεύτερη φάση του ταξιδιού μας:

Τι άραγε μπορείς, τι αξίζει ν’ αναζητήσεις σε κάθε μέρος;

Αυτό θα το μάθουμε με μια λίγο λεπτομερέστερη έρευνα, που μπορεί να κρατήσει κάμποσες μέρες και μάλιστα να μας προσφέρει όμορφες στιγμές, με μια πρώτη γεύση που θα μας παρακινήσει να τα δούμε και να τα γνωρίσουμε από κοντά.

Διάλεξε μια πόλη ή έναν Νομό της πατρίδας μας, ή ένα βουνό ή ένα νησί, μπες στο διαδίκτυο και διάβασε μερικές πληροφορίες γι’ αυτά. Είμαι βέβαιος ότι θ’ ανοίξει μπροστά στα μάτια σου ένας υπέροχος κόσμος. Θα βρεις με μια πρώτη ματιά πληροφορίες για την ιστορία εκείνης της πόλης ή αυτού του Νομού, τα φυσικά τοπία με τις ομορφιές τους (είτε ο χειμώνας σου αρέσει, είτε το καλοκαίρι, είτε αγαπάς τη θάλασσα είτε τα βουνά)… Θα δεις για τις αρχαιότητες της περιοχής, τα μνημεία, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας, τον πολιτισμό του τόπου, τους ανθρώπους του…

Μπορείς να προχωρήσεις σε ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, σε τουριστικούς οδηγούς, με εξειδικευμένες πληροφορίες για ό,τι συγκεκριμένο θα ήθελες να μάθεις, όπως για την τοπική κουζίνα, τη μουσική, τις γιορτές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιαματικά λουτρά, ευκαιρίες για αθλητικές δραστηριότητες, ακόμη και για ξενώνες και όλους τους χώρους διαμονής, τα πάντα. Ίσως αναζητάς πανεπιστήμια, χώρους τέχνης και επιστημονικής έρευνας, τοπικά προϊόντα… Ό,τι αναζητάς, είναι βέβαιο ότι θα το βρεις.

Υπάρχουν και άφθονες ταξιδιωτικές τηλεοπτικές εκπομπές, που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και επίσης θα σου προσφέρουν μια πιο διεισδυτική ματιά σε κάθε πόλη, κάθε Νομό, κάθε περιοχή της πατρίδας μας – και κάθε μια περιοχή της είναι ένας θύλακας πολιτισμού, μια κοιτίδα ιστορίας, ένας ολόκληρος κόσμος ζωντανός δίπλα μας χιλιάδες χρόνια· κόσμος ανθρώπων και φύσης, δικός σου κόσμος, «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» (Οδυσσέας Ελύτης).

Και μετά από όλα αυτά, έχεις άφθονες επιλογές για να προγραμματίσεις τις επόμενες διακοπές σου. Δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να ταξιδέψεις και παραέξω, αλλά τα ταξίδια μας στην Ελλάδα προσφέρουν ορισμένα ανεκτίμητα αγαθά, που είναι δικά μας, αλλά δεν τα γνωρίζουμε ή δεν τα έχουμε ζήσει, και η εμπειρία τους δεν είναι απλώς διακοπές, αλλά κυριολεκτικά ένα ταξίδι αυτογνωσίας, με πολλά μηνύματα που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.

Εκτός από την υπέροχη ελληνική φύση, τις όμορφες πόλεις και τα γραφικά χωριά, με τους ωραίους ανθρώπους τους, τις γεύσεις, τις μουσικές τους, έχεις να δεις και τα μέρη όπου έζησαν αξιόλογοι και αξέχαστοι άνθρωποι της ιστορίας μας, όπου απλοί άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία και έγιναν ήρωες, μοναστήρια όπου άνθρωποι υψώθηκαν προς τον Θεό και αγίασαν, επειδή δεν ξέχασαν, ούτε περιφρόνησαν τη διδασκαλία του Χριστού για την πίστη, τη δικαιοσύνη και την αγάπη… Αυτές οι πέτρες και τα χώματα έχουν ιστορία – μεταφορικά και ποιητικά μιλώντας, έχουν «μνήμη». Είτε είναι πέτρες χτισμένες σε παλιά σπίτια (φτωχόσπιτα ή αρχοντικά) ή σε γεφύρια ή σε εξωκλήσια, είτε πέτρες σπαρμένες στο έδαφος από του Θεού το χέρι πριν από αιώνες, έχουν ιστορία, έχουν «μνήμη». Τα νερά που θα συναντήσεις έχουν «μνήμη». Τα πλατάνια και οι ελιές, οι κάμποι με τα βαμβάκια και τα σιτηρά, έχουν «μνήμη». Ρίξε μια ματιά και θα καταλάβεις.

Και εκτός από όσα θα κερδίσεις, έχεις κι εσύ να προσφέρεις κάτι: την παρουσία σου και την οικονομική συμβολή σου στην ανάπτυξη εκείνης της τοπικής κοινωνίας, στο μέρος που θα επισκεφθείς. Τα χρήματα από τα έξοδά σου – ό,τι φας, ό,τι αγοράσεις, ό,τι κάνεις – που θα παραμείνουν στη χώρα μας και θα ωφελήσουν ποικιλοτρόπως ακόμη και εσένα τον ίδιο, και την πατρίδα.

Ένα ταξίδι με μια ματιά στους Νομούς της Ελλάδας

Οι Νομοί της Ελλάδας, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» του 2010, καταργήθηκαν ως διοικητικές μονάδες και αντικαταστάθηκαν από τις Περιφερειακές Ενότητες. Εδώ όμως θα προσφέρουμε κάποιες πρώτες πληροφορίες με βάση την παραδοσιακή διαίρεση της πατρίδας μας σε Νομούς, επειδή είναι κάτι πιο οικείο στη σκέψη μας. Μια απλή, πρώτη ματιά, απλώς από τη Βικιπαίδεια – με αρκετές όμως πληροφορίες. Είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ακολουθούν όσα βήματα θέλεις. Όπως και άνθρωποι από κάθε μέρος του κόσμου κάνουν πολλά βήματα κάθε χρόνο για να έρθουν εδώ. Και δεν κάνουν αυτά τα βήματα μόνο τώρα, αλλά έκαναν τα αντίστοιχα για να έρθουν να πολεμήσουν, να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και πολλοί απ’ αυτούς να τη χάσουν, πολεμώντας δίπλα στους Έλληνες για την ελευθερία!

Οι Νομοί λοιπόν της Ελλάδας, κάθε λέξη και μια πόρτα για μια μικρή γνωριμία:

Αττική: 

  1. Νομός Αθηνών
  2. Νομός Ανατολικής Αττικής
  3. Νομός Πειραιά
  4. Νομός Δυτικής Αττικής

Στερεά Ελλάδα

  1. Νομός Ευβοίας
  2. Νομός Ευρυτανίας
  3. Νομός Φωκίδας
  4. Νομός Φθιώτιδας
  5. Νομός Βοιωτίας
  6. Νομός Αιτωλοακαρνανίας

Πελοπόννησος

  1. Νομός Αρκαδίας
  2. Νομός Αργολίδας
  3. Νομός Κορινθίας
  4. Νομός Λακωνίας
  5. Νομός Μεσσηνίας
  6. Νομός Αχαΐας
  7. Νομός Ηλείας

Θεσσαλία

  1. Νομός Καρδίτσας
  2. Νομός Λάρισας
  3. Νομός Μαγνησίας
  4. Νομός Τρικάλων

Μακεδονία

  1. Νομός Χαλκιδικής
  2. Νομός Ημαθίας
  3. Νομός Κιλκίς
  4. Νομός Πέλλας
  5. Νομός Πιερίας
  6. Νομός Σερρών
  7. Νομός Θεσσαλονίκης
  8. Νομός Δράμας
  9. Νομός Καβάλας
  10. Νομός Φλώρινας
  11. Νομός Γρεβενών
  12. Νομός Καστοριάς
  13. Νομός Κοζάνης

Άγιο Όρος

Θράκη

  1. Νομός Έβρου
  2. Νομός Ροδόπης
  3. Νομός Ξάνθης

Ήπειρος

  1. Νομός Άρτας
  2. Νομός Ιωαννίνων
  3. Νομός Πρέβεζας
  4. Νομός Θεσπρωτίας

Επτάνησα (Ιόνια νησιά)

  1. Νομός Κέρκυρας
  2. Νομός Κεφαλληνίας
  3. Νομός Λευκάδας
  4. Νομός Ζακύνθου

Κρήτη

  1. Νομός Χανίων
  2. Νομός Ηρακλείου
  3. Νομός Λασιθίου
  4. Νομός Ρεθύμνης

Αιγαίο

  1. Νομός Κυκλάδων
  2. Νομός Χίου
  3. Νομός Λέσβου
  4. Νομός Σάμου
  5. Νομός Δωδεκανήσου

***

Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα
Και είδα και θαύμασα

Και στη μέση της έσπειρε κόσμους μικρούς κατ
 εικόνα και ομοίωσή μου:
Ίπποι πέτρινοι με τη χαίτη ορθή

και γαλήνιοι αμφορείς

και λοξές δελφινιών ράχες

η Ίος η Σίκινος η Σέριφος η Μήλος

«Κ
άθε λέξη κι από ’να χελιδόνι
για να σου φέρνει την άνοιξη μέσα στο θέρος» είπε
Και πολλά τα λιόδεντρα
που να 
κρησάρουν στα χέρια τους το φως
κι ελαφρό ν
 απλώνεται στον ύπνο σου
και πολλά τα τζιτζίκια

που να μην τα νιώθεις

όπως δε νιώθεις το σφυγμό στο χέρι σ
ου
αλλά λίγο το νερό

για να το ’
χεις Θεό και να κατέχεις τι σημαίνει ο λόγος του
και το δέντρο μονάχο του

χωρίς κοπάδι

για να το κάνεις φίλο σου

κ
αι να γνωρίζεις τ’ ακριβό του τ’ όνομα φτενό στα πόδια σου το χώμα
για να μην έχεις πού ν’
 απλώσεις ρίζα
και να τραβάς του βάθους ολοένα

και πλατύς 
επάνου ο ουρανός
για να διαβάζεις μόνος σου την απεραντοσύνη.

ΑΥΤOΣ ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!
(Οδυσσέας Ελύτης, Το Άξιον Εστί, Η Γένεσις, γ΄).

Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα ΝΙΚΗ
Θεματική Ομάδα Τουρισμού
(Συντάκτης Θ. Ρηγινιώτης)

Θεατρική παράσταση από τρία Δημοτικά Σχολεία Ρεθύμνου

Στα πλαίσια των πολιτιστικών κι εκπαιδευτικών δράσεων του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, που διοργανώνεται από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, με τίτλο «Χτίζουμε μαζί τη Μάθηση. Καλλιεργούμε το μέλλον στην τάξη», τρία Δημοτικά Σχολεία9ο Ρεθύμνου, Επισκοπής & Ρουσσοσπιτίου, θα παρουσιάσουν από κοινού, την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026, ώρα 7.30μμ, στο Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, στο λόφο της Φορτέτζας, μια σπονδυλωτή θεατρική σύνθεση με τίτλο:

  • Το Μοιρολόι της Φώκιας
  • Οι κόκκινες μύτες των παράξενων κλόουν
  • Δυο μίμοι, που «Περιμένουν»
  • Όλοι μέσα στο «Όνειρο»

Το έργο έχει ως κέντρο το αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Το Μοιρολόι της Φώκιας», το οποίο θα παρασταθεί από την Ε΄ τάξη του Δ. Σχ. Επισκοπής. Η   δραματοποιημένη αφήγηση της  ποιητικής – μουσικής γλώσσας του Παπαδιαμάντη, όπου οι   λέξεις μεταπλάθονται σε ηχητικά σώματα, οι εικόνες και τα συναισθήματα ζωντανεύουν και  μεταμορφώνονται σε ενσώματο λόγο από παιδιά του Δημοτικού, συνιστά μια βαθιά καλλιτεχνική και παιδαγωγική εμπειρία.

Στη συνέχεια η συγκίνηση συνομιλεί με το κωμικό, η χαρμολύπη με το γκροτέσκο και το παράλογο με το ονειρικό. Στη σκηνή εμφανίζονται  «Οι κόκκινες μύτες των παράξενων κλόουν», από  τους μαθητές του  9ου Δ.Σχ., οι οποίοι  μαζί με εκείνους του Δ.Σχ. Ρουσσοσπιτίου, στέλνουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα και μιλάνε για το σχολείο του μέλλοντος.

Έπειτα δυο μίμοι, που παριστάνουν τους δασκάλους ή δυο δάσκαλοι, που παριστάνουν τους μίμους, «Περιμένουν», όπως στον Μπέκετ κι όλοι μαζί χάνονται σε ένα «Όνειρο», όπως στον Σαίξπηρ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ότι τρεις δάσκαλοι  θα μοιραστούν τη σκηνή με τους μαθητές τους, όχι ως καθοδηγητές, αλλά ως συν-ηθοποιοί, δοκιμάζοντας ένα νέο εκπαιδευτικό σχήμα, που ανατρέπει τους καθιερωμένους ρόλους δασκάλου – μαθητή κι ενισχύει τη σχέση, τη  μεταξύ τους εμπιστοσύνη και τον  αλληλοσεβασμό.

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: ΤΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:  9ο  Ρεθύμνου,  Επισκοπής & Ρουσσοσπιτίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Άρτεμις Βαμβουνάκη, Μαρία Μαστοράκη, Άννα Συλιγνάκη, Χριστίνα Κιτσαρά, Μιχάλης Χνάρης, Ελένη Μουστρούφα, Άννα Σπυριδάκη, Χριστίνα Λαμπρινού,  Δήμητρα Μπουπασιρίδου, Ελένη Κουτάντου, Άννα Γαβριηλίδου, Ευαγγελία Αγριμάκη, Μαρία Αρώνη, Πόπη Μπαστάκη. Σύνθεση, κείμενα, διδασκαλία: Μαρία Σκούπα,  Βιολί: Ειρήνη Συσκάκη

Τα παιδιά μας προτείνουν: η  θεατρική προσπάθεια, εκτός της ψυχικής ανάτασης, που το θέατρο προσφέρει, ας γίνει αφορμή και για μια μικρή, αλλά σημαντική, υλική προσφορά προς τους συνανθρώπους μας, που δε στάθηκαν τόσο τυχεροί. Παρακαλείστε, κατά την προσέλευση σας στο θέατρο, να προσφέρετε, εφόσον επιθυμείτε, τρόφιμα μακράς διάρκειας  για  τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνου.

Πατήστε το σύνδεσμο για το Πρόγραμμα του Συνεδρίου και  των Προσυνεδριακών  Εκδηλώσεων: https://conference-diperethymnou.mysch.gr/?option=com_sppagebuilder&view=page&id=11

Θεατρική παράσταση από τρία Δημοτικά Σχολεία Ρεθύμνου στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Χτίζουμε μαζί τη Μάθηση. Καλλιεργούμε το μέλλον στην τάξη»

Στα πλαίσια των πολιτιστικών κι εκπαιδευτικών δράσεων του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, που διοργανώνεται από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, με τίτλο «Χτίζουμε μαζί τη Μάθηση. Καλλιεργούμε το μέλλον στην τάξη», τρία Δημοτικά Σχολεία: 9ο Ρεθύμνου, Επισκοπής & Ρουσσοσπιτίου, θα παρουσιάσουν από κοινού, την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026, ώρα 7.30μμ, στο Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, στο λόφο της Φορτέτζας, μια σπονδυλωτή θεατρική σύνθεση με τίτλο:

  • Το Μοιρολόι της Φώκιας
  • Οι κόκκινες μύτες των παράξενων κλόουν
  • Δυο μίμοι, που «Περιμένουν»
  • Όλοι μέσα στο «Όνειρο»

Το έργο έχει ως κέντρο το αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Το Μοιρολόι της Φώκιας», το οποίο θα παρασταθεί από την Ε΄ τάξη του Δ. Σχ. Επισκοπής. Η   δραματοποιημένη αφήγηση της  ποιητικής – μουσικής γλώσσας του Παπαδιαμάντη, όπου οι   λέξεις μεταπλάθονται σε ηχητικά σώματα, οι εικόνες και τα συναισθήματα ζωντανεύουν και  μεταμορφώνονται σε ενσώματο λόγο από παιδιά του Δημοτικού, συνιστά μια βαθιά καλλιτεχνική και παιδαγωγική εμπειρία.

Στη συνέχεια η συγκίνηση συνομιλεί με το κωμικό, η χαρμολύπη με το γκροτέσκο και το παράλογο με το ονειρικό. Στη σκηνή εμφανίζονται  «Οι κόκκινες μύτες των παράξενων κλόουν», από  τους μαθητές του  9ου Δ.Σχ., οι οποίοι  μαζί με εκείνους του Δ.Σχ. Ρουσσοσπιτίου, στέλνουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα και μιλάνε για το σχολείο του μέλλοντος.

Έπειτα δυο μίμοι, που παριστάνουν τους δασκάλους ή δυο δάσκαλοι, που παριστάνουν τους μίμους, «Περιμένουν», όπως στον Μπέκετ κι όλοι μαζί χάνονται σε ένα «Όνειρο», όπως στον Σαίξπηρ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ότι τρεις δάσκαλοι  θα μοιραστούν τη σκηνή με τους μαθητές τους, όχι ως καθοδηγητές, αλλά ως συν-ηθοποιοί, δοκιμάζοντας ένα νέο εκπαιδευτικό σχήμα, που ανατρέπει τους καθιερωμένους ρόλους δασκάλου – μαθητή κι ενισχύει τη σχέση, τη  μεταξύ τους εμπιστοσύνη και τον  αλληλοσεβασμό.

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: ΤΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:  9ο  Ρεθύμνου,  Επισκοπής & Ρουσσοσπιτίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Άρτεμις Βαμβουνάκη, Μαρία Μαστοράκη, Άννα Συλιγνάκη, Χριστίνα Κιτσαρά, Μιχάλης Χνάρης, Ελένη Μουστρούφα, Άννα Σπυριδάκη, Χριστίνα Λαμπρινού,  Δήμητρα Μπουπασιρίδου, Ελένη Κουτάντου, Άννα Γαβριηλίδου, Ευαγγελία Αγριμάκη, Μαρία Αρώνη, Πόπη Μπαστάκη. Σύνθεση, κείμενα, διδασκαλία: Μαρία Σκούπα,  Βιολί: Ειρήνη Συσκάκη

Τα παιδιά μας προτείνουν: η  θεατρική προσπάθεια, εκτός της ψυχικής ανάτασης, που το θέατρο προσφέρει, ας γίνει αφορμή και για μια μικρή, αλλά σημαντική, υλική προσφορά προς τους συνανθρώπους μας, που δε στάθηκαν τόσο τυχεροί. Παρακαλείστε, κατά την προσέλευση σας στο θέατρο, να προσφέρετε, εφόσον επιθυμείτε, τρόφιμα μακράς διάρκειας  για  τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνου.

Πατήστε το σύνδεσμο για το Πρόγραμμα του Συνεδρίου και  των Προσυνεδριακών  Εκδηλώσεων: https://conference-diperethymnou.mysch.gr/?option=com_sppagebuilder&view=page&id=11

Οι RockFour live στο Vibes All Day Coffee & Bar

Οι RockFour ζωντανά στο Vibes All Day Coffee & Bar (Κουντουριώτου 137, Ρέθυμνο).

Σάββατο 18 Απριλίου – Έναρξη 21:00.

Τηλ. κρατήσεων: 28310 55106 – 6972 341 915

Νεκρός βρέθηκε ελεγκτής που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση των Τεμπων!

Έφυγε από τη ζωή ο ένας από τους δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τον ανεπαρκή έλεγχο της επίμαχης σύμβασης 717/2014, που σχετίζεται με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, που κάνει γνωστή την είδηση του θανάτου του Τραπεζιώτη Δημήτρη, ο ελεγκτής βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία δικάσιμο για την υπόθεση, ο κατηγορούμενος δεν είχε δώσει το “παρών”, με τον νομικό του εκπρόσωπο να επικαλείται προβλήματα υγείας. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε αφορούσαν παραλείψεις κατά τη διαδικασία ελέγχου και τη μη απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται τα αίτια θανάτου.

Το κατηγορητήριο για τη Σύμβαση 717

Οι δύο κατηγορούμενοι ελεγκτές είχαν αναλάβει τον έλεγχο της Σύμβασης 717. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πόρισμά τους περιέχει αντιφάσεις μεταξύ ευρημάτων και συμπερασμάτων, χωρίς να προχωρούν σε ποσοτικοποίηση της ζημίας για το ελληνικό δημόσιο.

Η εισαγγελική αρχή άσκησε δίωξη, υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν με τρόπο που ωφέλησε παράνομα τους υπαιτίους,αποτρέποντας τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ξεκίνησε έρευνα για τη σύμβαση 717 το 2020. Η σύμβαση μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – Alstom υπεγράφη το 2014, με προϋπολογισμό 41 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση το 2016.

Το 2021 η ΕΑΔ κατέληξε ότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες για την μη ολοκλήρωση της σύμβασης. Οι ελεγκτές της ΕΑΔ παρατήρησαν καθυστερήσεις, αλλά δεν αναγνώρισαν πρόθεση σε ΕΡΓΟΣΕ και Κοινοπραξία. Υπενθυμίζεται ότι, το Δημόσιο είχε επιβαρυνθεί με 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι και σήμερα η σύμβαση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Στην αντίπερα όχθη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, για την ίδια υπόθεση, που είχε ξεκινήσει να ερευνά πριν το σιδηροδρομικό δυστύχημα, άσκησε κακουργηματικές διώξεις σε βάρος 23 προσώπων για απάτη και απιστία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ έχει ως εξής:

«Ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 15/4, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του ο συνάδελφος μας Τραπεζιώτης Δημήτρης, Πολιτικός Μηχανικός και Επιθεωρητής – Ελεγκτής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Ο συνάδελφος Τραπεζιώτης, υπάλληλος αρχικά του Υπουργείου Υποδομών, διετέλεσε παλαιότερα μέλος του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και διακρίθηκε για τις γνώσεις του, την ανθρωπιά του, την αλληλεγγύη και τη διάθεση προσφοράς που επιδείκνυε. Καλός επιστήμονας και ικανός στη δουλειά του που στηριζόταν σε αρχές και αξίες.

Ο συνάδελφος μας πρόσφατα, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας άδικης δίωξης για «παράβαση καθήκοντος», όπως αναλυτικά αναφέραμε στην από 21/1/2026 ανακοίνωση μας με τίτλο: «Συμπαράσταση στους συναδέλφους μας της ΕΑΔ, όχι στη λογική των εξιλαστήριων θυμάτων» για τη Σύμβαση 717 του ΟΣΕ, τη στιγμή που εγκαίρως και αναλυτικά είχαν αναδείξει με Έκθεση τους, όλα τα προβλήματα της εν λόγω Σύμβασης.

Εκτιμούμε ότι η αιφνίδια απώλεια του συναδέλφου μας συνδέεται πιθανόν αιτιωδώς με τη στρεσογόνο κατάσταση στην οποία βρισκόταν τους τελευταίους μήνες, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί μας πανελλαδικά, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διώξεις στο πλαίσιο άσκησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Υπό το πρίσμα αυτό, η απώλεια αυτή συνδέεται με τις ευρύτερες συνθήκες που αναδείχθηκαν με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών, ως αποτέλεσμα διαχρονικών παραλείψεων και χρόνιων παθογενειών. Καλούμε την Πολιτεία να διερευνήσει πλήρως και σε βάθος τις συνθήκες του θανάτου του συναδέλφου μας.

Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι η λογική των «εξιλαστήριων θυμάτων», με υπαλλήλους να καλούνται να επωμιστούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, οφείλει να σταματήσει άμεσα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Εύας Θοτς: Σταύρωση μετά τον θάνατο

Ζω για την στιγμή που θα διαβάζω μετά από έναν θάνατο, τι φορούσε ο θύτης.
Ζω για την στιγμή που θα φιγουράρει παντού στα σόσιαλ, η φωτογραφία του θύτη.
Ζω για την στιγμή που δεν θα διαβάζω πικρόχολα σχόλια κάτω από τα άρθρα για έναν θάνατο, για έναν βιασμό, για ένα έγκλημα. Σχολια με χολή για το θύμα! Αν είναι δυνατόν σε τι κόσμο γέννησα παιδί!

Γυναίκες κάτω από είδηση για βιασμό η για revenge porn η ενδοοικογενειακή βία ή πρόσφατα για το 19 χρονο κοριτσι, γράφουν σχόλια βγαλμένα από οχετο:

  • Φορούσε προκλητικά ρούχα, τα θελε ο κωλος της
  • Τι δουλειά είχε τέτοια ώρα εξω;
  • Φταίνε οι γονείς της
  • Είχε κάνει πλαστική στα χείλη, έκανε κόκα, λογικό να πεθάνει
  • Ήταν εθισμένη στην κόκα, καλά να πάθει
  • Και που ξέρουμε εμείς ότι λέει αλήθεια για τον βιασμό;
  • Το ήξερε ότι βιντεοσκοπείται η ερωτική επαφή, τώρα τι κλαίει;

Και άλλα τέτοια, χειρότερα, βρωμεροτερα. Για τους θύτες, τίποτα. Στην υπόθεση Τουνη ,δεν θα ξέραμε καν το πρόσωπο του καταδικασμένου αν δεν το ποσταρε εκείνη. Ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος κ ούτε γάτα ούτε ζημιά, να τον χαίρεται η μανούλα του.

Η μανούλα της Μυρτους όμως δεν θα την δει πια. Και αν διαβάσει όλα αυτά που σούρουν, οι ανεγκέφαλοι, οι αμόρφωτοι από παιδεία, οι ηλιθιοι του πληκτρολογίου, θα είναι βασανιστήριο. Πόση κακια, πόση φρίκη κρύβει μέσα του ο κόσμος που σχολιάζει με στόμα γεμάτο δηλητήριο ανακατεμένο με τοξικά απόβλητα πυρηνικού εργοστασίου;

Αυτός που κρίνει τους γονείς του θύματος, είχε δηλαδή καλύτερους γονείς, ή θεωρεί ότι είναι αυτός καλύτερος γονεας;Ποιος είσαι εσύ ρε ανθρωπάκο,που θα γράψεις το σχόλιο σου δημόσια, αισθάνεσαι μαγκας; Αισθάνεσαι ανώτερος; Χιλιάδες ωστόσο αυτά τα σχόλια, δείγμα ότι η κοινωνία έχει σαπίσει και ζεχνει.

Έχουμε χάσει την μπάλα. Μια κούκλα 19 χρόνων που θα μπορούσε να είναι η κόρη σου, η φίλη σου, η αδερφή σου, η ξαδέρφη σου είναι νεκρή.

Και αντί να ασχοληθείς με αυτούς που την παράτησαν στον δρόμο αντί να την πάνε σε ένα νοσοκομείο, ασχολείσαι με το υαλουρονικο στα χείλη της υβρίδιο του πληκτρολογιου! Δηλαδή το δικαίωμα στην ΖΩΗ είναι μόνο για τα καλά κορίτσια που ντύνονται σεμνά κτλ κτλ;

Ρε σεις,σοβαρευτειτε ! Ένα, νεο κορίτσι πέθανε. Αβοηθητο. Σκαστε. Βουλωστε το. Και αν είστε εσείς οι τέλειοι ,ο Θεός θα σας καλοδεχτει.

Μην σκατε.

#Εύας_θοτς

«Ήθελα να ’μουν άρωμα…»: Έκθεση μουσικού αρχείου οικογένειας Κουτσουρέλη

Από το Σάββατο 25 Απριλίου έως την Κυριακή 3 Μαΐου 2026, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου φιλοξενεί την έκθεση «Ήθελα να ’μουν άρωμα…»: Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του μουσικού αρχείου της οικογένειας Κουτσουρέλη.

Η έκθεση αναδεικνύει τη βαθιά και πολυδιάστατη συμβολή της οικογένειας Κουτσουρέλη στην κρητική μουσική παράδοση, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον καθοριστικό τους ρόλο στη θεμελίωση του λαούτου ως σολιστικού οργάνου. Μέσα από ένα πλούσιο και σπάνιο αρχειακό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές, το κοινό καλείται να ανακαλύψει έναν συναρπαστικό μουσικό κόσμο, όπου η μνήμη, η δημιουργία και η παράδοση συνυφαίνονται.

Ο εκθεσιακός χώρος διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής και του έργου των αδελφών Κουτσουρέλη. Η βιογραφική αναδρομή παρουσιάζει τα παιδικά τους χρόνια, τις πρώτες τους μουσικές επιρροές, αλλά και τη δυναμική της οικογενειακής τους παράδοσης. Η ενότητα της δισκογραφίας, του ραδιοφώνου και των συνεργασιών αναδεικνύει επιλεγμένες παραγωγές, ραδιοφωνικές εκπομπές και συμπράξεις με κορυφαίους μουσικούς της εποχής τους. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο λαούτο ως σολιστικό όργανο, φωτίζοντας τον πρωτοποριακό ρόλο των Κουτσουρέληδων στη διαμόρφωση του σύγχρονου κρητικού ήχου.

Μέσα από διαδραστικά στοιχεία –όπως προβολές σπάνιων φιλμ, ψηφιακές αναπαραστάσεις και ακουστικές εμπειρίες με πρωτότυπες και αδημοσίευτες ηχογραφήσεις– το αρχείο ζωντανεύει, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε μια βιωματική περιήγηση μέσα στο «Καφενείο Κουτσουρέλη», όπου γεννήθηκαν, παίχτηκαν και μεταδόθηκαν μουσικές που σφράγισαν την κρητική παράδοση. Φωτογραφίες, παρτιτούρες, κασέτες, βιντεοσκοπήσεις και μουσικά όργανα συγκροτούν ένα πολύτιμο μωσαϊκό τεκμηρίων που αποκαλύπτει όχι μόνο την καλλιτεχνική διαδρομή μιας εμβληματικής οικογένειας, αλλά και την ίδια την εξέλιξη της κρητικής μουσικής μέσα στον χρόνο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις για σχολεία, ωδεία, συλλόγους, μουσικά και άλλα εκπαιδευτήρια, συνοδευόμενες από παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ζωντανές συναυλίες και παρουσιάσεις, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία επανασύνδεσης με την τοπική πολιτισμική κληρονομιά και ανάδειξης της ζωντάνιας και της διαχρονικής απήχησης της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κρήτης.

ΧΩΡΟΣ Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), Μεγάλο Αρσενάλι Ακτή Ενώσεως, Πλατεία Γεωργίου Κατεχάκη, Χανιά 73132

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών
Δήμος Χανίων – Δήμος Κισάμου
Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ: Υπουργείο Πολιτισμού – Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού

ΕΡΕΥΝΑ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ:
Ρένα Λουτζάκη Ανθρωπολόγος του χορού Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Νίκος Πουλάκης Ανθρωπολόγος της μουσικής ΕΔΙΠ Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:
Παρασκάκης Θεόδωρος Εικαστικός / Σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Σάββατο 25 Απριλίου στις 19:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 25 Απριλίου 2026 – 3 Μαΐου 2026

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 09:00-21: 00 (είσοδος ελεύθερη)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 2821034200 – lousakies@gmail.com

Πρόταση για την προστασία των παιδιών και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας στον Δήμο Αγίου Βασιλείου προϋπολογισμού 318.240€

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, στο πλαίσιο της συνολικής του προσπάθειας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, προχώρησε στην υποβολή πρότασης στην πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης, με τίτλο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ», συνολικού προϋπολογισμού 318.240€.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Δήμου για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου κοινωνικής προστασίας, με επίκεντρο το παιδί και την οικογένεια. Το Σχέδιο στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, στην ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ φορέων και στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην κατεύθυνση της πρόληψης και της προστασίας των ανηλίκων.

Με την πεποίθηση ότι κάθε παιδί δικαιούται ίσες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, ο Δήμος επενδύει σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο παρέμβασης που βασίζεται στην εξατομικευμένη υποστήριξη και στην καταγραφή των πραγματικών αναγκών. Η υλοποίηση της Πράξης αναμένεται να ωφελήσει άμεσα τουλάχιστον 52 παιδιά που έχουν ήδη εντοπιστεί ως ευάλωτα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της σχολικής τους πορείας, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων τους, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στη συνολική τους ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης δήλωσε σχετικά:

«Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός σταθερού και βιώσιμου συστήματος κοινωνικής φροντίδας, ενισχύοντας τις δυνατότητες του Δήμου να στηρίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Γιατί η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη. Σε έναν Δήμο με τα δικά μας χαρακτηριστικά, με γεωγραφική διασπορά και περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, η παιδική φτώχεια δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και έλλειψη ευκαιριών. Μέσα από αυτό το σχέδιο: καταγράφουμε συστηματικά τις ανάγκες των παιδιών προχωρούμε σε εξατομικευμένες παρεμβάσεις και δημιουργούμε ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ κοινωνικών, εκπαιδευτικών και υγειονομικών φορέων

Με εργαλεία όπως εξατομικευμένα σχέδια υποστήριξης, παρέχονται μέσω του συστήματος vouchers υπηρεσίες όπως εκπαιδευτικής ενίσχυσης σε παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, εκμάθηση ξένων γλωσσών, θεραπευτικές υπηρεσίες που περιλαμβάνουν λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική παιδαγωγική υποστήριξη και ψυχολογική υποστήριξη, παιδιατρικές εξετάσεις, διαγνωστικές αξιολογήσεις και αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες. 

Στόχος μας είναι ξεκάθαρος: κανένα παιδί να μην στερείται ευκαιρίες λόγω του τόπου που ζει ή της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του».

Rethymno
clear sky
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
57 %
6.7kmh
2 %
Κυ
19 °
Δε
19 °
Τρ
20 °
Τε
20 °
Πε
20 °

Επερχόμενες Εκδηλώσεις