Μαζική εκκένωση εδαφών που ελέγχουν στην ουκρανική επαρχία του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες, διά στόματος του επικεφαλής της συγκεκριμένης οντότητας, Ντένις Πουσίλιν. Όπως ανακοινώθηκε, η εκκένωση αφορά ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά προς τη Ρωσία, και γίνεται σε συνεννόηση με τη Μόσχα.
Ο Πουσίλιν έκανε λόγο για “μαζική εκκένωση, η οποία θα πρέπει να αρχίσει από σήμερα”, ενώ σημείωσε ότι η Μόσχα έχει συμφωνήσει να παράσχει καταφύγιο για τους πολίτες οι οποίοι θα εγκαταλείψουν την αυτοαποκαλούμενη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”, στην οποία οι εχθροπραξίες μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αποσχιστών έχουν ενταθεί, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του. Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις εκρήξεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ώρες, που αποτελούν ένδειξη ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν γενικευμένες εχθροπραξίες, ενώ στο Ντονέτσκ ακούστηκαν σειρήνες και κάποιες εκρήξεις.
Δείτε παρακάτω το βίντεο που κατέγραψε Γάλλος ρεπόρτερ από την περιοχή. Οι σειρήνες συνοδεύουν τις εκκενώσεις.
Μόσχα και Κίεβο δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο για τα παραπάνω, με τις πληροφορίες να είναι αντικρουόμενες.
Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν εκφράσει φόβους ότι η έξαρση της βίας στην περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός ρωσικού προσχήματος για εισβολή στην Ουκρανία. Η κρίση παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω της συσσώρευσης ρωσικού στρατού στα βόρεια, ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, με τη Μόσχα να μην έχει δώσει ακόμη αρκετές αποδείξεις ότι ο στρατός σταδιακά αποσύρεται από τις περιοχές των συνόρων. Το Politico αναφέρει πως μια πιθανή εισβολή των Ρώσων στα ανατολικά της Ουκρανίας, θα μπορούσε να είναι στις 20 Φεβρουαρίου ή τις επόμενες μέρες, με το Κρεμλίνο να διαψεύδει συνεχώς, κατηγορηματικά.
Βασικό επιχείρημα των Ρώσων πάντως, είναι πως τα στρατεύματα βρίσκονται στα στρατηγικά σημεία εντός της επικράτειας της Ρωσίας, για να εκτελέσουν προγραμματισμένες ασκήσεις στη περιοχή.
Το πρακτορείο Interfax έγραψε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ προς την περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας, επικαλούμενο πηγή στο κοινοβούλιο της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ντονμπάς και ότι όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο. Την δήλωση αυτή έκανε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στην Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και την άρση της έντασης γύρω από αυτή την χώρα είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ.
Η απέλαση του Αμερικανού αναπληρωτή πρεσβευτή ήταν απάντηση σε πρόκληση, δήλωσε το Κρεμλίνο
Η απέλαση από την Ρωσία του Αμερικανού αναπληρωτή πρεσβευτή στην Μόσχα Μπαρτ Γκόρμαν είναι απάντηση σε πρόκληση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέχεια της έντασης που παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην περιοχή.
“Σε ό,τι αφορά στην απέλαση του Αμερικανού διπλωμάτη, είναι ένα απαντητικό μέτρο, και δεν μπορεί να είναι ένα μέτρο ως πράξη που προκαλεί κάτι. Είναι μια απάντηση σε πρόκληση”, δήλωσε ο Πεσκόφ.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χθες ότι η απέλαση του Γκόρμαν από την Ρωσία ήταν η απάντηση στην “αδικαιολόγητη απέλαση συμβούλου-απεσταλμένου της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον”. Η ίδια προσέθεσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “αγνόησε επιδεικτικά την παράκληση της Μόσχας να παρατείνει την διαμονή του διπλωμάτη έως ότου φθάσει ο αντικαταστάτης του”.
Το αποτέλεσμα ήταν, είπε η Ζαχάροβα, να αναγκασθεί να φύγει χωρίς να έρθει ο αντικαταστάτης του, γεγονός “που επιδείνωσε το ούτως ή άλλως κρίσιμο έλλειμμα σε στελεχικό προσωπικό στην ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία, που δημιουργήθηκε εξαιτίας του “πολέμου της βίζα” που έχουν ξεκινήσει οι Αμερικανοί”.
Το μεσημέρι της Παρασκευής πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού “είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, αμοιβαίου ενδιαφέροντος”.
Στρατιωτικές ασκήσεις υπό τον Πούτιν
Σε συνέχεια των παραπάνω, σημειώνεται πως το Σάββατο η Ρωσία θα κάνει ασκήσεις στρατιωτικών δυνάμεων με την εκτόξευση βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, υπό την διεύθυνση του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι κυβερνήσεις της Δύσης είχαν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τις συγκεκριμένες ασκήσεις αυτόν τον μήνα και όχι στα τέλη του καλοκαιριού όπως συνηθίζεται. Οι ασκήσεις συμπίπτουν με την τελευταία ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων της Ρωσίας στη Λευκορωσία.
Οι ρωσικές ασκήσεις “θα περιλαμβάνουν δυνάμεις και εξοπλισμό που ανήκουν στις Αεροδιαστημικές Δυνάμεις, στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις, στον Βόρειο Στόλο και στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας”, ανέφερε το υπουργείο. “Η προγραμματισμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής στοχεύει στον έλεγχο της ετοιμότητας στρατιωτικών εντολών και πληρωμάτων πυραυλικών συστημάτων, πολεμικών πλοίων και στρατηγικών βομβαρδιστικών για την εκτέλεση των αποστολών τους και στην επαλήθευση της αξιοπιστίας των όπλων και των συμβατικών δυνάμεων”, πρόσθεσε.
E.E: «Ετοιμότητα για κυρώσεις»
Την ετοιμότητα της ΕΕ να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για μια διπλωματική διέξοδο, υπογράμμισε από τη δική του μεριά μιλώντας στις Βρυξέλλες ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.
Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Όλαφ Σολτς απάντησε ότι “η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη”, με “μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία”. Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, “είμαστε προετοιμασμένοι, θα υπάρξουν συνέπειες και θα δράσουμε ενωμένοι με κυρώσεις που θα επιβληθούν από την ΕΕ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ”.
Από την άλλη πλευρά, τόνισε ο Όλαφ Σολτς, “εργαζόμαστε πολύ σκληρά με όλα τα μέσα για να γίνει διάλογος και συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί αυτή η περίπτωση”. Σημείωσε, δε, ότι στις απαιτήσεις που ζητά η Ρωσία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπάρχει δρόμος για τη διπλωματία και το διάλογο.
Ωστόσο, ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι είναι σαφές ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε κάτι που η αρχή “ανοιχτών θυρών” του ΝΑΤΟ δεν θα είναι πια πραγματικότητα για τη Συμμαχία. Αλλά παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι “η υποψηφιότητα της Ουκρανίας, τις επόμενες, μέρες, μήνες, χρόνια δεν είναι πραγματικά στο χρονοδιάγραμμα” και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για αυτή την κλιμάκωση. “Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο για να αποφύγουμε μια στρατιωτική σύγκρουση” που θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες, πρόσθεσε.