Για 78η ημέρα συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το μέλλον των Ουκρανών αιχμαλώτων στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ να παραμένει αβέβαιο.
Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων», δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες στη Μαριούπολη.
Το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελούσε υπό ρωσική πολιορκία για πάνω από δύο μήνες.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, την Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 ουκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο αχανές εργοστάσιο.
Ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων με τους τραυματισμένους μαχητές του Αζοφστάλ προτείνει το Κίεβο
Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία να γίνει ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους βαριά τραυματισμένους υπερασπιστές του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα, Ιρίνα Βερεσούκ.
«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε στην ανάρτησή της στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τη Βερεσούκ, η ουκρανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές για να τερματιστεί η πολιορκία του Αζοφστάλ. Σημείωσε όμως ότι «καμία από αυτές δεν είναι τέλεια».
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβιώνουν τις τελευταίες πολλές ημέρες είναι πολύ δύσκολες καθώς τα πυρά που δέχονται από τους Ρώσους είναι συχνά καταιγιστικά. Προμήθειες, σύμφωνα με μαρτυρίες, εξακολουθούν να υπάρχουν, η κατάσταση όμως για τους υπερασπιστές παραμένει τρομερά δυσχερής.
Την ίδια ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον Γερμανό καγκελιάριο Ολαφ Σολτς θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί εσχάτως για τις γερμανοουκρανικές σχέσεις στις οποίες υπάρχει μία υποψία έντασης.
Οι δύο ηγέτες, κατά τις ουκρανικές πηγές, μίλησαν για την αμυντική βοήθεια της Γερμανίας προς την Ουκρανία (την Τρίτη αφίχθηκαν Ουκρανοί αξιωματικοί στη Γερμανία για εκπαίδευση σε ειδικού τύπου πυροβόλα) αλλά και για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Η υποψία έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών είχε προκύψει από το γεγονός ότι η Ουκρανία είχε εκδηλώσει την απροθυμία της να δεχθεί επίσκεψη από τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο Γερμανός Πρόεδρος θεωρείται από το Κίεβο πολιτικός που είχε προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι προωθούσε την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών Γερμανίας και Ρωσίας.
Στην Ουκρανία βρέθηκε την Τρίτη πάντως η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που είναι μέχρι στιγμής ο σημαντικότερος Γερμανός αξιωματούχος που έχει επισκεφθεί τη χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία καλεί να εκκενωθούν οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ
Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δυο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.
«Ενόψει της διαγραφόμενης καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τους περισσότερους πολίτες στην Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τη ΔΕΕΣ να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή απομάκρυνση όλων των αμάχων από τις πόλεις αυτές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ χθες Τετάρτη το απόγευμα, κατά το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ τόνισε πως τα ουκρανικά στρατεύματα, οχυρωμένα στην Κραματόρσκ και στη Σλοβιάνσκ, χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.
Ο ανώτερος Ρώσος αξιωματικός υποστήριξε ακόμη ότι στις δύο πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου 90.000 άμαχοι.
Αυτά τα δύο αστικά κέντρα αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους των γραμμών άμυνας του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία.
Η ρωσική διοίκηση της Χερσώνας θα ζητήσει την προσάρτηση της πόλης στη Ρωσία
Τετελεσμένα επιχειρεί να δημιουργήσει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία εκμεταλλευόμενη ότι ελέγχει πλέον ένα υπολογίσιμο μέγεθος των ουκρανικών εδαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Guardian, η ελεγχόμενη από τη Ρωσία διοίκηση στη Χερσώνα επιθυμεί να ζητήσει επίσημα την προσάρτησή της από τη ρωσική ομοσπονδία!
Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος αυτή τη στιγμή αν πρόκειται για αληθινή επιθυμία ή για ένα μέτρο πίεσης από την πλευρά της Μόσχας έτσι ώστε να σύρει το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό δυσμενείς συνθήκες.
Είναι, πάντως, σαφές ότι σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι για να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει η Ρωσία να υποχωρήσει στις θέσεις που είχε πριν την 24η Φεβρουαρίου, δηλαδή στα σύνορα όπως τα γνωρίζαμε πριν από τη ρωσική εισβολή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πρόσκληση γνωστοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί και η αντίδραση αναμένεται. Η Ρωσία ελέγχει πλήρως τη Χερσώνα από τα τέλη του Μάρτη, μετά από πολύ σκληρές μάχες τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα περίχωρά της.
Σύμφωνα με το Ρώσο διοικητή της περιοχής, “στη Χερσώνα δεν θα υπάρξουν δημοψηφίσματα καθώς η πόλη είναι ρωσική. Θέλουμε απλά να γίνει τμήμα της ρωσικής ομοσπονδίας”.