Μετά από μήνες αβεβαιότητας στην παγκόσμια αγορά, η στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα αποκαλύψει το σχέδιό του για τους δασμούς έφτασε.
Ο Τραμπ λίγο μετά τις 23:00 (ώρα Ελλάδος) την Τετάρτη (2/4) ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της δασμολογικής του πολιτικής στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο.
“Έχουμε πολύ, πολύ καλά νέα σήμερα”, είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Τραμπ, στο κοινό που τον υποδέχτηκε με χειροκροτήματα.
“Αυτή είναι η Ημέρα Απελευθέρωσης. Η 2α Απριλίου 2025 θα θυμάται για πάντα ως η μέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε, η μέρα που αποκαταστάθηκε το πεπρωμένο της Αμερικής και η μέρα που αρχίσαμε να κάνουμε την Αμερική πάλι πλούσια” δήλωσε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε κάνοντας λόγο εκτεταμένους δασμούς και λέγοντας ότι θα υπογράψει μια εκτελεστική εντολή που θα ανακοινώνει «αντίποινα με δασμούς». “Για δεκαετίες η χώρα μας έχει λεηλατηθεί, καταληφθεί, βιαστεί και καταστραφεί από έθνη κοντινά και μακρινά», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι οι δασμοί που εφαρμόζει θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα. Θα περιλαμβάνουν έναν δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι πάνω από το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα πωλούνται στη Νότια Κορέα και πάνω από το 90% των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ιαπωνία κατασκευάζονται στην Ιαπωνία, ενώ τα αμερικανικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό σε αυτές τις χώρες.
“Η Ford πουλάει ελάχιστα σε άλλες χώρες”, είπε ο Τραμπ, μια ανισορροπία που έχει «καταστρέψει» τις αμερικανικές βιομηχανίες. «Γι’ αυτό, από τα μεσάνυχτα, θα επιβάλουμε δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό», ανέφερε ο Τραμπ.
Διευκρίνισε δε ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ δεν θα πληρώνουν καθόλου δασμούς. «Δεν υπάρχει δασμός αν κατασκευάζετε το προϊόν σας εδώ στην Αμερική», είπε, προσθέτοντας ότι «σύντομα» θα λαμβάνει κλήσεις από βασιλιάδες, βασίλισσες και πρεσβευτές που θα ζητούν εξαιρέσεις από τους δασμούς.
Το μήνυμά του προς αυτούς είναι: «Τερματίστε τους δικούς σας δασμούς και αρχίστε να αγοράζετε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών προϊόντων».
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζοντας, σημείωσε ότι με τις ενέργειες της σημερινής ημέρας, οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους» που έχουν «βασανιστεί» από άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο.
Επεσήμανε ότι ο Καναδάς επιβάλλει δασμό 200-250% σε «πολλά από τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα», λέγοντας ότι η πρώτη κονσέρβα γάλακτος έχει «πολύ χαμηλή τιμή», αλλά από εκεί και πέρα «η τιμή ανεβαίνει».
Οι δασμοί σε κάθε χώρα αναλυτικά
Ο Ντόναλντ Τραμπ, βγάζοντας έναν πίνακα με τίτλο “Αμοιβαίοι Δασμοί”, ο οποίος συγκρίνει τους δασμούς που επιβάλλουν άλλες χώρες στις ΗΠΑ με τους δασμούς που επιβάλλει η Ουάσινγκτον, οι δασμοί που πρόκειται να επιβληθούν σε όλες τις χώρες “θα είναι περίπου το μισό από ό,τι χρεώνουν σε εμάς”.
«Μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε. Πώς μπορεί κάποιος να είναι θυμωμένος;» είπε, μεταξύ άλλων. Επιτιθέμενος στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε, “μας εκμεταλλεύονται. Είναι τόσο λυπηρό να το βλέπεις. Είναι τόσο καταθλιπτικό», και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν στην Κίνα δασμό 34% αφού η Κίνα “επιβάλλει” στις ΗΠΑ δασμός 67%.
Ο πίνακας έδειξε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμό:
20% στην ΕΕ,
46% στο Βιετνάμ,
32% στην Ταϊβάν,
24% στην Ιαπωνία,
26% στην Ινδία,
25% στη Νότια Κορέα,
36% στην Ταϊλάνδη
31% στην Ελβετία
32% στην Ινδονησία
24% στη Μαλαισία
49% στην Καμπότζη
30% στη Νότια Αφρική
10% στο Ηνωμένο Βασίλειο
10% στην Αυστραλία
10% στη Βραζιλία
37% στο Μπαγκλαντές
17% στο Ισραήλ
10% στην Τουρκία
29% στο Πακιστάν
10% στη Σιγκαπούρη
Εκτός λίστας δασμών η Ρωσία
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον πίνακα που διάβαζε ο Ντόναλντ Τραμπ και που στη συνέχεια δημοσίευσε ο επίσημος λογαριασμός του Λευκού Οίκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ρωσία φαίνεται να μην περιλαμβάνεται στη λίστα των αμοιβαίων δασμών
Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή ποιο είναι το σχέδιο για τους δασμούς στη Ρωσία, ή αν υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός, μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Φον ντερ Λάιεν: «Μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία
Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να καταφέρουν «μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να ανταποδώσει» τα μέτρα αυτά.
Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στεκόμενη στο ότι θα υποφέρουν ιδίως όλες οι επιχειρήσεις.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως η ΕΕ πέρα από το ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει, προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών μελών της. Υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται.
Για την κυρία φον ντερ Λάιεν, «η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για καθολικούς δασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία. Λυπάμαι βαθύτατα για την επιλογή αυτή. Ας είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά τις τεράστιες συνέπειες. Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει πάρα πολύ. Η αβεβαιότητα θα διογκωθεί και θα πυροδοτήσει άνοδο περαιτέρω προστατευτισμού. Οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επίσης για τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες υπόκεινται τώρα σε μερικούς από τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για τις συνέπειες στην καθημερινότητα των καταναλωτών, ιδίως στις αγορές τους, στα φάρμακα, στις μεταφορές. «Οι δασμοί θα πλήξουν τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα γίνει άμεσα αισθητό. Εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερους λογαριασμούς στα καταστήματα όπου προμηθεύονται αγαθά. Τα φάρμακα θα κοστίζουν περισσότερο, όπως και οι μεταφορές. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί».
«Όλες οι επιχειρήσεις –μικρές και μεγάλες– θα υποφέρουν από την πρώτη μέρα. Από τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα μέχρι τη διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού και την επαχθή γραφειοκρατία. Το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά την αγορά των ΗΠΑ θα αυξηθεί δραστικά».
Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «χάος», για «αταξία», σημειώνοντας πως παρότι συμφωνεί με τον «πρόεδρο Τραμπ για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, οι δασμοί δεν είναι η απάντηση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ενώ ταυτόχρονα η Ευρώπη θα παρουσιάσει την ανταπόδοση. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από την αρχή, ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ώστε να αρθούν όλα τα εναπομείναντα εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Ολοκληρώνουμε ήδη μια πρώτη δέσμη αντιμέτρων ως ανταπόδοση στους δασμούς στον χάλυβα. Και τώρα προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τις επιχειρήσεις μας, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Θα παρακολουθούμε επίσης στενά τις έμμεσες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αυτοί οι δασμοί, διότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ούτε θα δεχθούμε ντάμπινγκ στην αγορά μας».

Μπερντ Λάνγκε: “Ημέρα πληθωρισμού” μάλλον, παρά “ημέρα ανεξαρτησίας”
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπερντ Λάνγκε, προειδοποίησε ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες Τετάρτη θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, ιδίως για τον μέσο πολίτη.
Ο κ. Τραμπ μπορεί να έκανε λόγο για «ημέρα απελευθέρωσης», αλλά από τη σκοπιά του μέσου πολίτη είναι μάλλον πιθανότερο να αποδειχτεί «ημέρα πληθωρισμού», σχολίασε ο κ. Λάνγκε. «Ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου θα πλήξει κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές, με αυξημένα κόστη και αναποτελεσματικότητες στην παραγωγή και στις διαδικασίες», σημείωσε.
Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικής χαρακτήρισε αδικαιολόγητα και δυσανάλογα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οικονομική ύφεση, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συνέπειες στο επενδυτικό κλίμα, παραπέμποντας στην αναταραχή στις κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με τον κ. Λάνγκε, απαιτείται ενιαία αντίδραση από τις χώρες που πλήττονται και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει το συντομότερο δυνατό ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να χειριστεί τη νέα κατάσταση και να πείσει τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν — και πάντως να μην υποχωρήσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, πρόσθεσε.
Μάνφρεντ Βέμπερ: Ημέρα δυσαρέσκειας, όχι απελευθέρωσης
«Προς τους Αμερικανούς φίλους μας, σήμερα δεν είναι ημέρα απελευθέρωσης – είναι ημέρα δυσαρέσκειας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. «Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ δεν υπερασπίζονται το δίκαιο εμπόριο· το επιτίθενται από φόβο και πλήττουν και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Ευρώπη είναι ενωμένη, έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ανοιχτή σε δίκαιες και στέρεες διαπραγματεύσεις».
Τζόρτζια Μελόνι: Λανθασμένο μέτρο – Δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές
«Οι αμερικανικοί δασμοί σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέτρο το οποίο θεωρώ λανθασμένο και δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές», έκρινε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χθες Τετάρτη μέσω Facebook.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επεξεργαστούμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψουμε εμπορικό πόλεμο ο οποίος θα αποδυνάμωνε αναπόφευκτα τη Δύση προς όφελος άλλων διεθνών παικτών», συνέχισε.
Επανέλαβε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησής της θα έχουν γνώμονα το συμφέρον της Ιταλίας και θα προκύψουν και από τον διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
Η μία μετά την άλλη οι 15 “βρώμικές” χώρες με τις οποίες το 2024, οι ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών και τις οποίες στοχοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβάλλοντάς τους δασμούς, απαντούν.
Έτσι Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεξικό, Βιετνάμ, Ιρλανδία, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Καναδάς, Ινδία, Ταϊλάνδη, Ελβετία, Μαλαισία, Ινδονησία, Μεγάλη Βρετανία, ήδη, έχουν προαναγγείλει αντίποινα σε δύο μέτωπα. Αφενός έχουν στο ‘“ραντάρ” επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, αλλά και εμβάθυνση εμπορικών συνεργασιών με απάλειψη διαφόρων εμποδίων, ακόμη και δασμών με τρίτες χώρες.
Σε ένα τέτοιο, πάντως, κλίμα γενικευμένου εμπορικού πολέμου, έστω κι αν υπάρχουν φωνές που σημειώνουν ότι σύντομα, θα “κατασιγασει ο κουρνιαχτός” και θα βρεθούν ισορροπίες, η αβεβαιότητα είναι το βασικό στοιχείο των ημερών.
Σε σχέση με την Ελλάδα, σημαντικό είναι να υπάρξει η εξειδίκευση για την οριζόντια αυτή επιβολή 20% σε όλα τα προϊόντα προέλευσης ΕΕ.
Μιλώντας, την Τετάρτη στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), χαρακτηριστικά, έθεσε το ερώτημα εάν ο παροξυσμός αυτός με τους δασμούς θα έχει εξαιρέσεις, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν ο πρόεδρος Τραμπ, είχε επιβάλει δασμούς σε προϊόντα, που μας αφορούσαν.
Με βάση, δε, ανάλυση ανάλυση του Luke Lango, παρά την έντονη και εχθρική ρητορική που υπάρχει αυτή τη στιγμή, όλοι θα σπεύσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να κλείσουν γρήγορα νέες εμπορικές συμφωνίες τον Απρίλιο.
“Εντός των δύο πρώτων εβδομάδων του Απριλίου, αναμένουμε από τις περισσότερες χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση ή την παρατεταμένη καθυστέρηση των περισσότερων δασμών” τόνισε ο Luke Lango.
Η “τελική σούμα”
“Πρωταρχικός στόχος είναι να δούμε εάν η επιβολή δασμών θα έχει εξαιρέσεις” σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΣΕ στο Πρώτο Πρόγραμμα και προσέθεσε ότι “υπάρχουν, ήδη, δασμοί 17% σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων. Στη συνέχεια, κατά την πρώτη του προεδρία μπήκε ένα επιπλέον ποσοστό 25%, αλλά εξαιρέθηκαν προϊόντα, όπως οι ελιές και το ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια έφυγε το 25% επί προεδρίας Μπάιντεν” τόνισε ο κ. Καλαμπόκης τονίζοντας ότι το νέο ποσοστό δασμών θα “μπει καπέλο” στο 17%, που υπάρχει. “Καθίσταται πολύ πιο ακριβό ένα προϊόν που μπαίνει στις ΗΠΑ” ανέφερε και σημείωσε ότι μπορεί η Ελλάδα να μην είναι τόσο μεγάλη εξαγωγός χώρα, όπως η Γερμανία, στην αγορά των ΗΠΑ, ωστόσο έχει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
“Έχουμε πλεονασματικό ισοζύγιο. Εξάγουμε περισσότερα απ’ ο,τι εισάγουμε, καθώς οι εξαγωγές μας το 2024 ήταν στα 2,411 δισεκ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ήταν στα 2,143 δισεκ. ευρώ” ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης.
Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 227 δισεκ. ευρώ και άρα οι δασμοί που επιβάλλει ο πρόεδρος Τραμπ θα επιφέρουν στα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ποσά της τάσης των 50 δισεκ. ευρώ, που όπως έχει πει θα τροφοδοτήσουν την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, που εν μέρει, βέβαια, οφείλονται και στις μειώσεις φόρων που ωφελούν, κύρια, τους “έχοντες”.
Μόνο που οι δασμοί καθιστώντας τα προϊόντα πιο ακριβά μάλλον θα επιφέρουν μείωση του συνολικού εμπορίου, ενώ θα πλήξουν και ευρύτερα, λαϊκές τάξεις, με την άνοδο του πληθωρισμού, που θα φέρουν.
Τα αγροτικά προϊόντα
Επιπρόσθετα, σε σχέση με την Ελλάδα, με βάση τα όσα είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Καλαμπόκης, “το 31% των εξαγωγών μας, δηλαδή, 600 – 700 εκατ. ευρώ είναι από αγροδιατροφικό τομέα, δηλαδή, ελιές ελαιόλαδο, antipasti ,γαλακτοκομικά με το κρασί να είναι κάτω από το 25 εκατ. ευρώ. Δε σημαίνει ότι είναι μια αμελητέα ποσότητα” τόνισε ο κ. Καλαμπόκης, “καθώς πίσω από τους αριθμούς κρύβονται παραγωγοί και περιοχές”.
Το κρασί
Ηδη, δε, “σήμα” για τις επιπτώσεις που θα φέρουν δασμοί και στο ελληνικό κρασί έχει κρούσει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), τονίζοντας τη σημασία που έχει η αγορά των ΗΠΑ για τον κλάδο.
Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, και σε πλήρη συνάφεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων του Κρασιού, ο ΣΕΟ τονίζει τη σημασία που έχει η αγορά των ΗΠΑ για το ελληνικό κρασί, ζητώντας από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν τις θέσεις του και να τεθεί η αφαίρεση των αμερικανικών κρασιών και αρωματικών οινικών προϊόντων από τα προτεινόμενα στα οποία η ΕΕ θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς ως αντίμετρα.
Οπως εξηγούν, οι τα αναμενόμενα αντίμετρα στα ευρωπαϊκά κρασιά θα έχουν τραγικές συνέπειες στο κλάδο και στην περίπτωση της Ελλάδας θα τεθεί ακόμα θέμα επιβίωσης για τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου.
Για την Ελλάδα, η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξαγωγική αγορά . Οι πωλήσεις ελληνικών κρασιών το 2024 έφτασαν τα 19 εκ. ευρώ με τη μέση τιμή εξαγωγής να ξεπερνάει τα 7 ευρώ ανά κιλό όταν στην Γερμανία που είναι η πρώτη χώρα προορισμός στην ΕΕ η μέση τιμή εξαγωγής είναι κάτω από 3 ευρώ.
Για το ελληνικό κρασί οι ΗΠΑ αποτελούν σύμφωνα με τον ΚΕΟΣΟΕ πρώτη επιλογή ως χώρα στόχος του ελληνικού τομέα οίνου, όσον αφορά τις Τρίτες Χώρες.
Συνολικά, με βάση τον κ. Καλαμπόκη οι ΗΠΑ για την Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός, μετά την Ιταλία, τη Γερμανία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Χαρακτηριστική, και η αναφορά, που έκανε, την Τρίτη, ο οινοποιός (Βιβλία Χώρα) Βασίλης Τσακτσαρλής, σε δημοσιογραφική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις στο Παγγαίο, που οργάνωσε η ΑΒ Βασιλόπουλος. Όπως είπε, ξεκαθαρίζει το τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά των ΗΠΑ, που είναι από τις βασικές χώρες εξαγωγών για το Κτήμα Βιβλία Χώρα, μαζί με τη Γερμανία και την Κύπρο. Πάντως το Κτήμα Βιβλία Χώρα με την αναμενόμενη εκτόξευση των τιμών, λόγω δασμών στις ΗΠΑ, δε θα έχει ζήτημα, καθώς η ζήτηση υπερτερεί της προσφοράς και έτσι η παραγωγή που προοριζόταν για τις ΗΠΑ θα καλύψει άλλες αγορές.
Τα “αναχώματα”
Με βάση, τον κ. Καλαμπόκη, είναι “θετικό όσον αφορά αγροδιατροφικό τομέα το ότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αφορούν την ομογένεια, που όπως είπε, είναι ‘“θισμένη” στην αγορά των προιόντων, καθώς για τους Έλληνες, εκεί, τα προϊόντα αυτά είναι ένα ταξίδι μνήμης και άρα θα συνεχίσουν να τα αγοράζουν. Παράλληλα με αιχμή και το ελληνικό γιαούρτι, όπως τόνισε, τα προϊόντα μας, έχουν κατακτήσει εχέγγυα ποιότητας και άρα δικαιολογούν υψηλές τιμές.
Επίσης, όπως σημείωσε, το μέχρι πρότινος αρνητικό στοιχείο, ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν διασπορά σε μεγάλες αλυσίδες, που απευθύνονται σε μεγάλα ακροατήρια, κάπως ευνοεί, μια και πλέον, το εισόδημα αυτών των μεγάλων ακροατηρίων, με την άνοδο των τιμών των εισαγομένων, θα πρεπει να διοχετευτεί για την αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης και άρα δε μας επηρεάζει, τόσο.
Οι ισοτιμίες
Πάντως με βάση τον πρόεδρο των εξαγωγέων το ύψος των δασμών αναμένεται να ψαλιδιστεί από το ότι υπάρχει ανατίμηση του δολαρίου και υποτίμηση του ευρώ, άρα οι εξαγωγές από την ΕΕ γίνονται πιο φτηνές. Ο κ. Καλαμπόκης, πάντως, υπενθύμισε το ότι το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει την ισχύ να παρέμβει γι αυτό συνέστησε αναμονή για την τελική εικόνα.
πηγή: news247.gr