ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO» το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη!

logo_geoparkouΑπό τις 17/11/2015, το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη είναι πλέον επίσημα αναγνωρισμένη περιοχή ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO»!

Μετά από προσπάθειες πολλών ετών που ξεκίνησαν από το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ και τη συνεχή στήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για τη δημιουργία του Φυσικού Πάρκου και την ένταξή του αρχικά στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων το 2001 και έπειτα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων το 2004, ήρθε πλέον και η διεθνής αναγνώριση από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO!

Στις 17 Νοεμβρίου 2015, η Γενική Διάσκεψη της UNESCO  αποδέχθηκε ομόφωνα τη δημιουργία του νέου προγράμματος του οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program), σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO». (Την σχετική ανακοίνωση μπορεί κάποιος να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/about-us/single-view/news/global_geoparks_become_unesco_sites/#.Vkwk_L8as8I).

Psiloritis geopark Map

Έτσι, στην επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της UNESCO, του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει την συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών σε θέματα εκπαίδευσης, επιστημών και πολιτισμού και να συνεισφέρει στο όραμα της ειρήνης για όλους τους  πολίτες του κόσμου, και 43 χρόνια μετά τη θέσπιση του Προγράμματος των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (World Heritage Sites), το νέο πρόγραμμα καθιερώνει την αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά που απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση, με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks).

Στο νέο Πρόγραμμα (το τρίτο του Οργανισμού μετά τα «Βιοσφαιρικά Αποθέματα»), εντάσσονται όλες οι περιοχές που ανήκουν σήμερα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, οι οποίες αντιστοιχούν σε 120 γεωπάρκα από 33 χώρες.

Σ την Ελλάδα χαρακτηρίζονται πλέον «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» πέντε περιοχές , από τις οποίες οι δύο βρίσκονται στην Κρήτη. Οι Ελληνικές περιοχές που χαρακτηρίζονται «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» είναι:

  • Η Νήσος Λέσβος.
  • Η περιοχή του Εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου.
  • Το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού.

και από την Κρήτη

  • Η περιοχή του Ψηλορείτη.
  • Η περιοχή Σητείας.

Η αναγνώριση από την UNESCO αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες και δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της προβολής και της ορθολογικής διαχείρισης των γεωπάρκων, προκειμένου να αναδειχθούν σε άριστους τουριστικούς προορισμούς που θα προσελκύουν ποιοτικό τουρισμό, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

logo_Psiloritis Global Ge En

Το περιβάλλον του Ψηλορείτη, τα τοπία του και η γεωλογική του κληρονομιά, αποτελούν τεκμήρια της γεωιστορικής εξέλιξης της Κρήτης, τα οποία μέσα από δράσεις ερμηνείας, ανάδειξης και προβολής που σχεδιάζονται και υλοποιούνται, κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και προσκαλούν σε ενδιαφέρουσες και γοητευτικές αποδράσεις εξερεύνησης, τέρψης και αναψυχής.

Το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους αυτούς που  στήριξαν τις προσπάθειές του όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Πρώτα από όλα, την Περιφέρεια, τους  Δήμους και πρώην κοινότητες της περιοχής, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το ΚΠΕ Ανωγείων,  το προσωπικό του AKOMM-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ  και βέβαια τους κατοίκους της περιοχής του Ψηλορείτη.

Υπόσχεται ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει το έργο του, ώστε το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη να συνεχίσει να απολαμβάνει και στο μέλλον την αναγνώριση της UNESCO.