Σε νέα συμβολική διαμαρτυρία για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου διαδηλωτές στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
Μετά το εικαστικό δρώμενο με την «ανακαίνιση» του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης σε “Γραφείο Διεκπεραίωσης Αντιπεριβαλλοντικών Εργων και Καταστροφής Φυσικού Πλούτου”, το απόγευμα της Παρασκευής, ομάδα περίπου 100 ανθρώπων πραγματοποίησε νέα διαμαρτυρία στην Κνωσό.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση διαμαρτυρήθηκαν για τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη τραγουδώντας τους στίχους του Νίκου Γκάτσου από τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης» σε μουσική του Μάνου Χατζηδάκι:
“Εκεί που φύτρωνε φλυσκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο”
Στην σχετική ανακοίνωση της ομάδας “ΦΥΣΗτΗΡες” αναφέρεται:
Η κίνηση πολιτών Κρήτης για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου και την προστασία της φύσης “ΦΥΣΗτΗΡες”, που αποτελείται από ανεξάρτητους πολίτες και άτομα δραστηριοποιούμενα σε περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές και φυσιολατρικές συλλογικότητες, τραγούδησαμε στην Κνωσό τον “Εφιάλτη της Περσεφόνης” των Χατζηδάκι – Γκάτσου και σηκώσαμε δύο πανό για να απαιτήσουμε την ακύρωση του νόμου 4685/2020 με τίτλο “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας…”.
Γνωρίζοντας την αρχαιολογική σημασία της Κνωσού εισήλθαμε προσεκτικά, με περηφάνεια και σεβασμό στο χώρο και την ιστορία του, και ενεργήσαμε τη συγκεκριμένη δράση.
Κατανοούμε ότι ενδεχομένως φέραμε σε δύσκολη θέση τους εργαζόμενους του χώρου, όμως δεν είχαμε τέτοια πρόθεση. Η πράξη μας ήτανε καθαρά συμβολική. Εμπνευσμένοι/ες από τη σχέση σεβασμού των Μινωιτών με τη Φύση, αντιλαμβανόμαστε και σήμερα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού.
Ο νόμος θα επιφερει στο περιβάλλον ανεπανόρθωτες ζημιές για τις επόμενες γενιές.
“Όταν η ασυδοσία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται χρέος”
ΦΥΣΗτΗΡες