Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στο Πακιστάν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον Ιούνιο από τις βροχές των μουσώνων, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η πακιστανική Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA).
Το τελευταίο 24ωρο, 119 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 1.033, ενώ οι καταρρακτώδεις βροχές συνεχίζονται και σήμερα σε κάποια μέρη της χώρας.
Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους επτά κατοίκους του Πακιστάν, έχει επίσης πληγεί σοβαρά από τις πλημμύρες και σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με την πακιστανική κυβέρνηση.
Η NDMA σημείωσε ότι περισσότερα από 800.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καταστράφηκαν, όπως και περισσότερα από 3.400 χιλιόμετρα οδοστρώματος του οδικού δικτύου της χώρας, ενώ 149 γέφυρες παρασύρθηκαν από τα νερά.
Οι μουσώνες, που διαρκούν συνήθως από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι σημαντικοί για την άρδευση των καλλιεργειών και για την πλήρωση των υδάτινων πόρων στην ινδική υποήπειρο. Όμως κάθε χρόνο προκαλούν επίσης καταστροφές και τραγωδίες.
Έκκληση για διεθνή βοήθεια εν μέσω καταστροφής
Το Πακιστάν απευθύνει έκκληση για περαιτέρω διεθνή βοήθεια μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες συνέβαλαν στην έκκληση για την καταστροφή που προκάλεσαν οι μουσώνες, ωστόσο απαιτούνται πολύ περισσότερα κεφάλαια, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών στο BBC.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τον Ιούνιο, είπε ο Σαλμάν Σούφι.
Στα βορειοδυτικά της χώρας, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού ποτάμια στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa υπερχείλησαν, προκαλώντας ισχυρές πλημμύρες.
Η επαρχία Σιντ στα νοτιοανατολικά της χώρας έχει επίσης πληγεί σοβαρά, με χιλιάδες εκτοπισμένους από τα σπίτια τους.
Μιλώντας στο BBC, ο κ. Σούφι είπε ότι η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερη διεθνή υποστήριξη.
“Το Πακιστάν αντιμετώπιζε οικονομικά ζητήματα, αλλά τώρα ακριβώς όταν ήμασταν έτοιμοι να τα ξεπεράσουμε η καταστροφή των μουσώνων χτύπησε”, είπε. Η χρηματοδότηση από πολλά αναπτυξιακά έργα αναδρομολογήθηκε στους πληγέντες, πρόσθεσε.