ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ remastering: Ένα θεατρικό – καλλιτεχνικό εργαστήρι για μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων

ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ remastering: Ένα θεατρικό – καλλιτεχνικό εργαστήρι για μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου από τους nomades artcore.

Με την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την συνδιοργάνωση και αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης

(…) Εδώ δεν έχει πολλά λόγια. Λίγα και καλά. (…)
Τρία λόγια λέει το τραγούδι κι αντιλαλούνε στην ψυχή σου χιλιάδες πράγματα.

Φ. Κόντογλου

Πως επαναδιατυπώνεις την παράδοση κρατώντας την ανάγκη, την επιθυμία και την πίστη; Σε μια εποχή που τα ήθη και τα στερεότυπα αλλάζουν, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια συμπεριληπτική επαναδιατύπωση των ποιημάτων, ένα post tradition, μια μετά παράδοση, ένα remix που θα απελευθερώσει τους νέους από παλιές κοινωνικές νόρμες και θα τους δώσουμε την δυνατότητα να εντάξουν σύγχρονους προβληματισμούς και εικόνες, χωρίς να αποκλίνουν από την ουσία του κάθε ποιήματος.

Ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για παιδιά γυμνασίου και λυκείου που επικεντρώνεται στην ανακάλυψη και επαναδιατύπωση της παράδοσης, με στόχο να αντιληφθούν οι έφηβοι βιωματικά την συλλογική δημιουργία της δημοτικής ποίησης και ταυτόχρονα να τους δωθεί η δυνατότητα για μια σύγχρονη ομαδική δημιουργία ποιημάτων που θα αποτυπώνουν τους προβληματισμούς τους.  Η προφορική λογοτεχνία της δημοτικής μας παράδοσης ήταν ομαδική και εξέφραζε τη συνείδηση της κοινότητας, ήταν αυθόρμητη και φανέρωνε κρυφές πλευρές της κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα: Παιχνίδια, διαδραστικά πλαίσια και οπτικοακουστικές συνθήκες, θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν πτυχές της δημοτικής ποίησης, ενώ στο τέλος θέλουμε να γίνουν και οι ίδιοι δημιουργοί. Η επαναδιατύπωση ποιημάτων μέσα από διαφορετικά φίλτρα νοοτροπίας είναι ο κεντρικός άξονας . Ένα remaster δημοτικών τραγουδιών όπου η συμμετοχή στην συνδημιουργία θα είναι απενοχοποιημένη, με αποτέλεσμα να φανερωθεί και η οικουμενικότητα της δημοτικής ποίησης, τόσο της διαδικασίας της όσο και των εννοιών που πραγματεύεται.

Το πρόγραμμα απευθύνεται  σε  μαθητές/τριες σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου ( Γυμνάσια – Λύκεια) και είναι δωρεάν.  

Ήδη έχουν ξεκινήσει κρατήσεις συμμετοχής σχολείων και το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πυροβολικού, στο Φρούριο Φορτέτζα του Ρεθύμνου με την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Ρεθύμνης και την αιγίδα και  την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ταυτότητα εργαστηρίου:

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί  (πρώτη φάση)  από 1 έως 24 Νοεμβρίου 2023
Ημέρες και ώρες σχολικού ωραρίου
Διάρκεια εργαστηρίου 90΄
Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά επίσκεψη: 25
Ώρες έναρξης: 9:00 – 10:30 – 12:00
Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα Πυροβολικού / Φρούριο Φορτέτζα, Ρέθυμνο
Για την επίσκεψη σχολείων απαραίτητη  η κράτηση μέχρι τις 20 Οκτώβρη 2023
Επικοινωνία: oi.nomades@gmail.com – 6946363045
Δημιουργία – Συντονισμός Εργαστηρίου: nomades artcore

Η εταιρία Νομάδες artcore, έχει στο ενεργητικό της πάνω από 20 δράσεις, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό και καλλιτεχνικό επίπεδο και έχει καταφέρει να συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς, να έχει μια σταθερή σχέση  με δήμους και περιφέρειες καθώς και να επιχορηγηθεί εφτά φορές από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια οι δράσεις μας   έχουν εδραιωθεί στο νησιωτικό πεδίο, τόσο στις Κυκλάδες όσο και στην Κρήτη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τον Δήμο Αμοργού, Νάξου, Πάρου, τον Δήμο Ρεθύμνης , Χανίων, ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.

Το φθινόπωρο του 2021 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του ΚΕΠΕΔΗΧ, Μίκης Θεοδωράκης το εκπαιδευτικό καλλ/κο εργαστήρι «Εφηβικό Σαλόνι» και το φθινόπωρο του 2022 το εκπαιδευτικό εργαστήρι οικολογικού θεάτρου «ο άνθρωπος που*» σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς του Βάμου (Χανιά) και Μελάμπων (Ρέθυμνο). Και τα δύο προγράμματα ήταν επιχορηγούμενα από το ΥΠΠΟΑ και δωρεάν για τους έφηβους.

Κάθε φορά αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας όπου ζούμε και ανάλογα σχεδιάζουμε προγράμματα για παιδιά και εφήβους. Αυτή τη φορά εμπνεόμαστε από την παράδοση και την δημοτική ποίηση , με σκοπό να ερευνήσουμε  πως λειτουργούν στο σήμερα.