Παραμένει υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ η Ογκολογική κλινική δε λειτουργεί πια μετά την αποχώρηση του μοναδικού ογκολόγου. Αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση τους οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που ετοιμάζονται για ένα πανρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο τέλος του Φλεβάρη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΡ:
«Αγαπητοί συμπολίτες του Ρεθύμνου,
Ευχόμαστε σε όλους Καλή Χρονιά, με Υγεία.
Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση και τις νέες εξελίξεις μετά την Πανελλαδική 48ωρη απεργία του Νοέμβρη και το Παγκρήτιο Συλλαλητήριο για την Υγεία στο Ηράκλειο.
Όσο αφορά τις προκηρύξεις θέσεων για τα Νοσοκομεία που εξαγγέλθηκαν, ξεκάθαρα δεν αποσκοπούν σε στελέχωση και αναβάθμιση κλινικών. Όχι μόνο δεν είναι μαζικές και δεν αφορούν την πλήρη στελέχωση κλινικών όπως ζητούσαμε για να αποτελέσουν και κίνητρο για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά αφορούν ελάχιστες από τις κενές θέσεις λόγω αποχωρήσεων-παραιτήσεων.
Ωστόσο, η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου φαίνεται περαιτέρω να επιδεινώνεται. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) παραμένει υποστελεχωμένο, με δύο ειδικευμένους γιατρούς (χρειάζεται 7) και καμία προκήρυξη θέσης.
Η παθολογική κλινική συνεχίζει να υπολειτουργεί με δανεικούς γιατρούς και μόνο μία θέση παθολόγου προκηρύχθηκε, η οποία χρόνια τώρα βγαίνει άγονη.
Η χειρουργική κλινική μένει με 4 γιατρούς από τους 7 που τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει και καμία θέση δεν προκηρύχθηκε.
Οι ειδικευόμενοι, τόσο στη χειρουργική όσο και στην παθολογική κλινική είναι πλέον λιγοστοί λόγω της υπερεφημέρευσης, αλλά και της ελλιπούς εκπαίδευσής τους. Εργάζονται κυρίως στο ΤΕΠ και μάλιστα κάποιες φορές χωρίς ειδικευμένο γιατρό.
Η ογκολογική κλινική δε λειτουργεί πια μετά την αποχώρηση του μοναδικού ογκολόγου που υπήρχε.
Σε όλα αυτά προστίθεται σοβαρό πρόβλημα στην Ορθοπεδική κλινική, που κινδυνεύει να (υπο)λειτουργεί σύντομα μόνο με 3 γιατρούς, μετά από εξαναγκασμό σε παραίτηση ειδικευμένης ορθοπεδικού λόγω υπερεργασίας, την οποία ακολούθησε μία ακόμα υποβολή παραίτησης ειδικευμένου γιατρού της Ορθοπεδικής.
Η Πρωτοβάθμια Δημόσια Φροντίδα Υγείας του νομού, δηλαδή τα κέντρα Υγείας, εκτός από σοβαρά προβλήματα υποδομών, αντιμετωπίζουν επίσης την έλλειψη προσωπικού, ιδίως αγροτικών γιατρών. Καμία αίτηση αγροτικού για το νομό Ρεθύμνου δεν έγινε στην τελευταία προκήρυξη, γιατί γνωρίζουν ότι άμεσα θα αποσπαστούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.
Αντίστοιχα υποστελεχωμένο είναι το Νοσοκομείο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, μεγάλο μέρος του οποίου εργάζεται με σύμβαση και δεν αποτελεί μόνιμο προσωπικό.
Κρίνουμε ότι η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου είναι οριακή για τη λειτουργία του, μετά από μακροχρόνια και σχεδιασμένη υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και υποβάθμισή του. Το κλείσιμο του Νοσοκομείου, όπως και πολλών άλλων περιφερικών Νοσοκομείων της χώρας, θα παρουσιάζεται πλέον από την κυβέρνηση ως αναπόφευκτη συνέπεια και μάλιστα με θράσος θεωρούν υπεύθυνους τους γιατρούς που παραιτούνται και αυτούς που δεν έρχονται στο ΕΣΥ. Η αλήθεια όμως είναι ότι χάρη στους γιατρούς και την προσπάθειά τους λειτουργούν ακόμα τα νοσοκομεία, σε βαθμό μάλιστα να λυγίζουν ένας ένας υπό αυτό το βάρος.
Η αύξηση μόνο στις αποδοχές των εφημεριών των γιατρών κατά 20% που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας μετά τις κινητοποιήσεις το Νοέμβριο, όταν αυτές φορολογούνται με 40% , κατανοούμε όλοι ότι όχι μόνο δεν αποτελεί οικονομικό κίνητρο, αλλά αποδεικνύει άλλη μια φορά την απαξίωση προς τους γιατρούς του ΕΣΥ, ιδίως όταν η αύξηση επί του μισθού των Διοικητών των Νοσοκομείων φτάνει το 50%.
Τέρμα λοιπόν στα επικοινωνιακά τεχνάσματα του τύπου «θέσεις προκηρύσσονται» ή «δόθηκαν αυξήσεις». Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας είναι ευρωπαϊκή κατεύθυνση και επομένως στόχος διαχρονικά των κυβερνήσεων. Είναι στόχος να καταργηθεί η μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση των Υγειονομικών. Είναι στόχος να κλείσουν Νοσοκομεία για να ευνοηθούν οι μεγάλοι όμιλοι-επιχειρήσεις της Υγείας. Είναι στόχος η εμπορευματοποίηση της Υγείας με τον φορολογούμενο πολίτη να επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά οποιαδήποτε παροχή υγείας. Είναι όμως και επικίνδυνη τακτική για την άμεση και επείγουσα αντιμετώπιση προβλημάτων Υγείας η υποβάθμιση και η κατάργηση Νοσοκομείων.
Ήρθε η ώρα συμπολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ανατρέψουμε αυτούς τους σχεδιασμούς. Οφείλουμε να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας σε Δωρεάν Ποιοτική Δημόσια Υγεία για Όλους. Το οφείλουμε και στις επόμενες γενιές.
Καλούμε τον κόσμο να αγωνιστεί μαζί μας, να αγωνιστεί για την Υγεία!
Καλούμε όλα τα Σωματεία, τους Συλλόγους και τους Φορείς του Ρεθύμνου να είναι δίπλα μας στον αγώνα που ήδη ξεκίνησε!
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους Υγειονομικούς και τους εργαζόμενους όλης της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, για συλλογικές κινητοποιήσεις.
Διεκδικούμε:
- Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα Νοσοκομείο, όχι στο «νέο Υγειονομικό χάρτη»
- Να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών.
- Να δημιουργηθούν άμεσα πραγματικά οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα.
- Άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και άμεση τροποποίηση των ακρωτηριασμένων οργανισμών,που είναι μακριά απο τις ανάγκες της κοινωνίας.
Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να κλιμακώσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα.
Τώρα δε χωρούν μισόλογα, εθιμοτυπικές δηλώσεις στήριξης και πολιτικάντικες πρακτικές.
Τώρα οργανωνόμαστε για το μεγάλο παλλαϊκό, πανρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο στο τέλος του Φλεβάρη, που θ αποτελέσει το πρώτο κρίσιμο βήμα, για ένα δυναμικό, αποφασιστικό και ανυποχώρητο αγώνα, για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας, για το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή.
Ρέθυμνο 25-01-24
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου».