Το Moυσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, φιλοξενεί από τις 26 Οκτωβρίου 2011, στους χώρους του (Χειμάρας 5) την έκθεση της πρόσφατης δουλειάς του Αριστόδημου, «Υψώνοντας Σημαίες» με έργα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εξ’ αρχής για τον χώρο που τα φιλοξενεί.
Ο Αριστόδημος στην έκθεση αυτή, τοποθετεί την ελληνική – κατά τα άλλα- σημαία σε μια δική του ανάγνωση. Τα Μάταλα, τα τοπία της Κρήτης με τα σήματα της τροχαίας, η υποχρεωτική πορεία στην άσφαλτο, η απρόσωπη τακτοποιημένη πόλη και τα μονότονα φουγάρα της βιομηχανίας συναπαρτίζουν αυτές τις σημαίες. Η ίδια όμως η σημαία γίνεται σήμα, αλλάζει χρώμα και φορά και μεταφράζεται σε σημαινόμενο με ποικίλες ερμηνείες. Άλλωστε η επανάληψη και η κυριαρχία της στα έργα την απομυθοποιεί από τον εθνικό και γεωπολιτικό συμβολισμό της.
Με αφορμή τις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης, η έκθεση «Υψώνοντας Σημαίες» παρατείνεται έως το τέλος Απριλίου 2012.
Ο επισκέπτης μπορεί μέσα από τη διαδικτυακή σελίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (www.cca.gr), να πληροφορηθεί έγκαιρα και τεκμηριωμένα για τα Εκπαιδευτικά προγράμματα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Μουσείου.
Μπορεί επίσης μέσα από την αναζήτησή του στη σελίδα, να παρακολουθήσει το οδοιπορικό των πολιτιστικών διαδρομών που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και είκοσι χρόνια στο χώρο αυτό.
Παράλληλα στο Μ.Σ.Τ. παρουσιάζονται ακόμη τρεις εκθέσεις με έργα από τη Μόνιμη Συλλογή:
Έκθεση με έργα του Ρεθύμνιου καλλιτέχνη Λευτέρη Κανακάκι όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα από την πορεία του καλλιτέχνη (σχέδια, λάδια, ακουαρέλες): από τα σπουδαστικά τοπία του, στα αντικείμενα πάνω σε λευκό τραπέζι, τη σάλπιγγα και το κράνος ως αναφορά στην περίοδο της Δικτατορίας αλλά και το παιχνιδιάρικο ριγέ μαντήλι ή τις αρμονικές νεκρές φύσεις, έως τέλος το γυναικείο γυμνό και το πορτρέτο στην ώριμη φάση της καριέρας του. Επίσης προβάλλεται η συνέντευξη που έδωσε ο καλλιτέχνης το 1983, σχεδόν ένα χρόνο πριν το θάνατό του.
Η έκθεση με τίτλο: «Ζητήματα Χρόνου. Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή» εξετάζει μερικά από τα έργα Σύγχρονων Καλλιτεχνών της Συλλογής του Μουσείου, οργανώνοντάς τα στη θεματική αυτή ενότητα. Ξεκινώντας από το έργο της Αντουανέτας Αγγελίδη Σελίδες από το Βιβλίο των Ωρών (1994), ο Χρόνος προβάλλει έμμεσα με τη μορφή της ροής στα έργα της Ευγενίας Αποστόλου Ροές (1994 και 1996), ή με το έργο του Δήμου Σκουλάκη Τι μεσολάβησε ανάμεσα στον Ingres και τον Duchamp;. Ο Χρόνος, όπως δια- περνάει αργά, μα τακτικά μέσα από τη Μονόδρομη Κλεψύδρα της Νίνας Παππά (1997), και πως μπορεί να αλλάξει τις ονομασίες μιας Ρώσικης πόλης με το έργο του Άγγελου Σκούρτη (1994).
Τέλος, η Έλλη- Μαρία Κομνηνού- Νενεδάκη, με το μολύβι της μας μεταφέρει στο «Νευς Αμάρι» και τη νοσταλγία μιας άλλης εποχής. Εκεί όπου τα πρόσωπα και τα τοπία της δεκαετίας 1970-1980 σκιαγραφούν τη λαϊκή παράδοση, τα φιλικά μα κουρασμένα πρόσωπα και την καθημερινή ζωή στο Νευς Αμάρι. Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος.
Τις εκθέσεις έχει επιμεληθεί η Μαρία Μαραγκού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μ.Σ.Τ. Κρήτης.
Επίσης στο Μουσείο λειτουργεί Πωλητήριο, όπου θα ανακαλύψετε ενδιαφέρουσες μελέτες και καταλόγους από προηγούμενες εκθέσεις, εκπαιδευτικό υλικό, αφίσες, κ.τ.λ.!
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Χειμάρας 5 – Ρέθυμνο
Καθημερινά: 09:00 – 14:00
Τετάρτη & Παρασκευή 09:00 – 14:00 & 18:00-21:00
Σαββατοκύριακο: 10:00 – 15:00
Δευτέρα: Κλειστά
Επικοινωνία:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Χειμάρας 5, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.gr • www.cca.gr