Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας στο νησί μας, ανέδειξε με την τοποθέτηση του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης.
Ο κ. Δήμαρχος συμμετείχε στις εργασίες της επιτροπής που διεξήχθησαν το πρωί της Παρασκευής, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της, Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα. Το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν «Πολιτικές για τη στελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές» και πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο κ. Μαρινάκης εξέθεσε διεξοδικά το μείζον θέμα της δεδομένης έλλειψης γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας του νησιού, επισημαίνοντας ότι μπορεί η Κρήτη να μην φαίνεται δυσπρόσιτη, αλλά τείνει να γίνει απρόσιτη λόγω τους κόστους ζωής, όπως έχει αυτό διαμορφωθεί. Τόνισε δε, ότι είναι αναγκαίο να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να επιλέξουν δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.
Ακολούθως, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης, Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη, επισκέφθηκαν τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρο Βαρελίδη. Αντικείμενο της συζήτησης που διεξήχθη, ήταν η προωθούμενη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Ο κ. Μαρινάκης, ως πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ επισήμανε το μείζον ζήτημα που δημιουργείται με την οριζόντια περικοπή ύψους 20% στα ήδη συμβασιοποιημένα έργα ύδρευσης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα προκαλέσει μια τέτοια ενέργεια στην υλοποίηση τους. Ειδική αναφορά έκανε στα σχετικά προβλήματα που δημιουργούνται στο νησί της Γαύδου, τονίζοντας, ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία, καθώς το νησί και οι κάτοικοι του χρειάζονται πολλαπλή στήριξη σε όλα τα επίπεδα.
Στην συνέχεια ως Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ ο κ. Μαρινάκης συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι από ολόκληρη τη χώρα.
Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Μαρινάκης ζήτησε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των αναθεωρήσεων που προκύπτουν στα έργα διαχείρισης λυμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο να παρασχεθεί από την πολιτεία νομική και τεχνική βοήθεια όπου δημιουργούνται προσκόμματα στην εξέλιξη των έργων, όπως συμβαίνει συχνά με τις απαιτούμενες υπηρεσιακές παρεμβάσεις από τις κατά τόπο Εφορείες Αρχαιοτήτων και από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Ειδική αναφορά έκανε στα προβλήματα που προκύπτουν με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας προς τις ΔΕΥΑ, στις περισσότερες περιπτώσεις των οποίων είναι η ΔΕΗ. Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι είναι ακατανόητη έως εκβιαστική η στάση τους να αρνούνται να συνδέουν κοινωφελείς εγκαταστάσεις, όπως είναι αυτές των ΔΕΥΑ, με το πρόσχημα των οφειλών, ενώ είναι γνωστό πως υπάρχει διαβούλευση μεταξύ των ΔΕΥΑ και του Υπουργείου για την επίλυση σειράς ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό των υψηλών οφειλών ηλεκτρικής ενέργειας.