Παρουσίαση του βιβλίου της Νίνας Κουλετάκη, «Η Περσεφόνη», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, στις 19.30, στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης (Κριτοβουλίδου 15-17, πίσω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου.
Μέσα από τα περιστατικά της καθημερινής ζωής της Περσεφόνης, ξεδιπλώνεται η Ελλάδα των αρχών του ’60, όπως την βιώνει ένα πεντάχρονο κοριτσάκι μεσοοαστικής οικογένειας: συγκατοίκηση γονιών και παππούδων στο μεγάλο σπίτι, οικογενειακά προβλήματα, μαύρα κι άσπρα συγγενικά πρόβατα, πολιτικές αντιπαραθέσεις (η εποχή προσφέρεται ιδιαίτερα), καθώς και τ’ απαραίτητα «δουλικά», αναπόσπαστο στοιχείο της εποχής και της τάξης στην οποία ανήκει η Περσεφόνη. Αυτά, μαζί με τα γεγονότα που συμβαίνουν και αλλάζουν το πρόσωπο και τον χαρακτήρα της Ελλάδας (οι βασιλικοί γάμοι, τα Ιουλιανά, η έλευση της τηλεόρασης, η Χούντα κ.α.), είναι τα πολύχρωμα νήματα με τα οποία κεντά τον καμβά της.
Παρατηρεί, λοιπόν, η Περσεφόνη πρόσωπα, συμπεριφορές και καταστάσεις γύρω της και, με τον προσωπικό της, εντελώς ιδιαίτερο τρόπο, καταλήγει σε συμπεράσματα σημαντικά για τη ζωή της δίνοντας στην αγάπη, την ομορφιά, το εφικτό και το ανέφικτο τις δικές της, μοναδικές ερμηνείες.
Η Νίνα Κουλετάκη γεννήθηκε στην Αθήνα (1960), όπου και σπούδασε. Για δέκα χρόνια δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση και για είκοσι τρία εργάστηκε στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Το 2011 συνταξιοδοτήθηκε και από τότε ζει μόνιμα στην Αρχαία Επίδαυρο από επιλογή, όπου ασχολείται με αυτά που αγαπά: το γράψιμο, την πολιτική, τον πολιτισμό. Έχει δύο κόρες.
Το 2006 δημιούργησε τα δύο ιστολόγιά της, το προσωπικό “ΙΓ’Ι’” ninacouletaki.wordpress.com και το “ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ” eglima.wordpress.com ένα blog αφιερωμένο σε πραγματικές ιστορίες εγκλημάτων, στην αστυνομική λογοτεχνία και στην επίδραση τους εγκλήματος στις τέχνες. Το blog περιλαμβάνει πρωτότυπη δουλειά της πάνω σ’ αυτά τα θέματα και ακόμη και σήμερα –μετά από οκτώ χρόνια από την δημιουργία του- παραμένει μοναδικό στην ελληνική γλώσσα, σταθερά στην πρώτη 50άδα των ελληνικών ιστολογίων, με περισσότερους από 600.000 επισκέπτες τον χρόνο, εκπληκτικό νούμερο αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για αυστηρά μονοθεματικό ιστολόγιο, χωρίς ειδησεογραφία και lifestyle θέματα.
Είναι ιδρυτικό μέλος, μαζί με τους σημαντικότερους έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, και πρώτη Γραμματέας (2010-2014) της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).
Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Αλβανικά.
Το διήγημά της «Η Γιαγιά» έγινε ταινία animation από την σκηνοθέτιδα Έφη Παππά. Η ταινία διακρίθηκε σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, σαρώνοντας τα πρώτα βραβεία στην κατηγορία της.
Η «Περσεφόνη» ανέβηκε στο θέατρο την άνοιξη του 2016, σε σκηνοθεσία Γιασεμής Κηλαηδόνη.
Τα διηγήματά της «Τυχερή Μικέλα!» και «Ε94» αναμένεται να ανέβουν σε παραστάσεις την θεατρική περίοδο 2016-2017.
ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ
• «Είσοδος κινδύνου», Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2011. Συλλογικό έργο. Συμμετέχει με το διήγημα «Μια ιστορία από την Ακτίνα Δ’».
• «Η επιστροφή του Αστυνόμου Μπέκα», Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, 2012. Συλλογικό έργο. Συμμετέχει με το διήγημα «Shalom».
• «Περσεφόνη», Εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ, 2014. Μυθιστόρημα.
• «18 Κείμενα για τον Γιάννη Μαρή», Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, 2016. Συλλογικό έργο. Συμμετέχει με το άρθρο «Η γυναίκα στο έργο του Γιάννη Μαρή».