ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα: Σκληρή κόντρα κτηνοτρόφων – αλυσίδων Σ/Μ και Υπουργείου Ανάπτυξης για τον οβελία

Στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ “ποντάρει” για την συγκράτηση της τιμή του οβελία το Υπ. Ανάπτυξης την ώρα που ξεκινά η περίοδος αιχμής για τις αγορές των καταναλωτών. Πλέον, μετά τα σούπερ μάρκετ δυναμικά μπαίνουν στη “μάχη” και τα κρεοπωλεία και οι κεντρικές αγορές καθώς οι επόμενες μέρες είναι εκείνες που συνήθως οι καταναλωτές προμηθεύονται τον οβελία.

“Ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών, όσο και να φωνάζουν ορισμένοι. Είμαι υπερήφανος που με την πολιτική μας πετύχαμε τελικά χαμηλότερες τιμές από το 2019!”, σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως μάλιστα σημειώνει το Υπ. Ανάπτυξης:

  • η μεγαλύτερη μείωση στην ισχύουσα σήμερα τιμή συγκριτικά με την αρχική της περασμένης Τετάρτης 5 Απριλίου ανέρχεται στα 96 λεπτά/κιλό,
  • στις 11 από τις 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που μετέχουν στην πρωτοβουλία για το «Καλάθι του Πάσχα», η τιμή του αρνιού είναι έως 9,99 ευρώ/κιλό,
  • ενώ στο σύνολο των αλυσίδων η τιμή του κατσικιού δεν υπερβαίνει τα 10.99 ευρώ/κιλό.

Με βάση πάντως τα όσα δήλωσε σε ΜΜΕ χθες ο Γ. Πηλίδης πρόεδρος της Ένωσης Μικρομεσαίων Μάρκετ Ελλάδας τα σούπερ μάρκετ πωλούν κάτω του κόστους τον οβελία, καθώς θέλουν να λειτουργήσει ως “κράχτης”. Πάντως, από την πλευρά του, ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών μιλώντας στο Open, πέρυσι τα σούπερ μάρκετ η τιμή ήταν έως και 2 ευρώ χαμηλότερη, ενώ λίγο πριν την ένταξή του οι τιμές για τον οβελία ήταν 30-50 λεπτά χαμηλότερες. Παράλληλα σημείωσε ότι πέρα από την ένταξη ή όχι του οβελία στο “Καλάθι” οι αλυσίδες θα έκαναν προσφορές, τονίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται το Υπ. Ανάπτυξης δημιουργεί θέματα προνομιακής μεταχείρισης των σούπερ μάρκετ και σε βάρος των κτηνοτρόφων.

Οι κτηνοτρόφοι

Με βάση , πάντως, τον Παναγιώτη Πεβερέτο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ, και τα όσα είπε το πρωί του Σαββάτου, στην εκπομπή “Στούντιο με Θέα” του Αντ1, θα υπάρξει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον τρόπο με τον ουσιαστικά “πριμοδοτείται” επικοινωνιακά η αγορά του πασχαλινού οβελία μέσα από τα σούπερ μάρκετ με τις δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και την ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα”.

Τόνισε, δε, ότι έχουν γίνει αθρόες εισαγωγές ρουμάνικων αμνοεριφίων, προς διάθεση στην αγορά. Στον αντίποδα η ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα” με τις συγκεκριμένες τιμές στα 10 ευρώ περίπου έχει οδηγήσει σε “στραγγαλισμό” τους παραγωγούς, που όπως είπε ο κ. Πεβερέτος έχουν κόστος παραγωγής στα 9 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος υπήρχε μια συμφωνία με τους Κρεοπώλες να διαμορφωθεί η τιμή του οβελία στα περσινά επίπεδα, από 12,5 μέχρι 13,5 ευρώ περίπου, κάτι που υπονομεύθηκε από την υπαναχώρηση, του Άδωνι Γεωργιάδη, από την αρχική αναφορά για μη ένταξη του οβελία στο “Καλάθι”.

Οι τιμές

Σε σχέση με τις τιμές ο καταναλωτής μπορεί να βρει αυγά από 20 έως 25 λεπτά το τεμάχιο, από 20 έως 29 λεπτά μέσα από το “Καλάθι του νοικοκυριού” ενώ για άλλες κατηγορίες οι τιμές είναι πιο πάνω.

Σε σχέση με το αρνί, σε περιοχές κτηνοτροφικές, οι τιμές σε συνοικιακά κρεοπωλεία για τα εγχώρια αμνοερίφια γάλακτος ξεκινούν από 12,5.

Πτώση πληθωρισμού – Στα ύψη τα τρόφιμα

Στο μεταξύ από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Μαρτίου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2022 προέκυψε αύξηση 4,6% έναντι αύξησης 8,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2023, παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 9,2% έναντι αύξησης 3,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 με το δωδεκάμηνο Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021

Στα επιμέρους στοιχεία καταγράφεται πτώση τιμών σε ηλεκτρισμό κατά 25,8% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22,1%. Αντίθετα στα στερεά καύσιμα οι τιμές ανεβαίνουν κατά 24% και το υγραέριο είναι ακριβότερο κατά 16,4%.

Οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν ανοδικά: τα γαλακτοκομικά και τα αυγά παρουσιάζουν ανατιμήσεις 23,1%, τα κρεατικά 19,8%, τα έλαια και λίπη 17,5%.