Πρωτοπορεί το αστεροσκοπείο Σκίνακα με διεθνείς πρωτοβουλίες και επιτυχίες!

Ολοένα και περισσότερο η δουλειά που γίνεται στον τομέα της Αστροφυσικής στον Σκίνακα και το Πανεπιστήμιο Κρήτης παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Οι δύο νέοι λαμπροί επιστήμονες με πολύ πρόσφατη παγκόσμια προβολή, η Τζίνα Πανοπούλου και ο Άρης Τρίτσης ήταν οι πρώτοι διδακτορικοί φοιτητές του Καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Κώστα Τάσση.

Ο Κώστας Τάσσης θυμίζουμε είναι ο εμπνευστής και επικεφαλής του διεθνούς πειράματος ΠΑΣΙΦΑΗ – PASIPHAE (Polar-Area Stellar-Imaging in Polarization High-Accuracy Experiment), ένα πείραμα έχει επίκεντρο το Αστεροσκοπείο Σκίνακα και το Αστεροσκοπείο της Νότιας Αφρικής, που έχει εξασφαλίσει μεγάλες χρηματοδοτήσεις και είναι ήδη στο στάδιο της κατασκευής.

Το PASIPHAE (Πασιφάη ήταν το όνομα της γυναίκας του Βασιλιά Μίνωα) αποτελεί συνεργασία της ομάδας αστροφυσικής της Κρήτης (μικτή ομάδα του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα) με το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αστρονομίας και Αστροφυσικής (IUCCA) στην Ινδία, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) και το South African Astronomical Observatory, στη Νότια Αφρική.

Το ΠΑΣΙΦΑΗ σκοπεύει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ανασηκώνοντας το πέπλο σκόνης του Γαλαξία, για να ανακαλυφθεί το αποτύπωμα των βαρυτικών κυμάτων – που δημιουργήθηκαν απειροελάχιστα κλάσματα δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη – στον χάρτη της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου και έτσι να αναδειχθούν οι έως τώρα άγνωστες συνθήκες που καθόρισαν στις απαρχές του σύμπαντος και έθεσαν το σκηνικό της μετέπειτα εξέλιξής του.

Η σκόνη αυτή δρα σαν ένα «πέπλο», εμποδίζοντας τους επιστήμονες να καταγράψουν εξαιρετικής σημασίας δεδομένα, που η γνώση τους θα επιτρέψει να διερευνηθούν οι πρώτες στιγμές του Σύμπαντος.

Η «Πασιφάη» θα δώσει -από τον Ψηλορείτη- απαντήσεις για το Σύμπαν!

Το πείραμα συντονίζει ο επίκουρος καθηγητής αστροφυσικής του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Τάσσης και η πραγματοποίησή του κατέστη εφικτή χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον, χορηγοί του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Infosys στην Ινδία, το National Equipment Program της Νότιας Αφρικής και το Caltech. Το PASIPHAE θα χρησιμοποιήσει μοναδικά στον κόσμο καινοτόμα πολωσίμετρα, τα οποία σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για το πείραμα και ήδη κατασκευάζονται στο IUCAA.

Το PASIPHAE θα ανοίξει, ένα κλειστό μέχρι τώρα, παράθυρο στο Σύμπαν, μέσα από τη μελέτη της πόλωσης του φωτός των άστρων. Πέρα από τις μελέτες του νεαρού Σύμπαντος, η πολωσιμετρική χαρτογράφηση του ουρανού θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν αλματώδη βήματα σε άλλες περιοχές αστροφυσικής έρευνας. Μεταξύ άλλων,στην αστροφυσική υψηλών ενεργειών, το πείραμα θα βοηθήσει στην αποκάλυψη των πηγών φωτονίων και σωματιδίων πολύ υψηλής ενέργειας. Θα επιτρέψει επίσης την κατανόηση του τρόπου που τα άστρα σχηματίζονται από νέφη κρύου μεσοαστρικού αερίου, διευκρινίζοντας τον ρόλο των μαγνητικών πεδίων στη διαδικασία της αστρογένεσης.