Η αξιωματική αντιπολίτευση “κλείδωσε” την εφαρμογή του Μητρώου Στελεχών που ενσωμάτωνε στοιχεία των πολιτών που δεν έπρεπε, αλλά τα ερωτήματα μένουν…
Αυτά που γίνονται στη Νέα Δημοκρατία είναι κυριολεκτικά από τα άγραφα. Λες και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης… τρελάθηκαν επειδή οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να προηγούνται και τρέχουν να βάλουν τα πράγματα στην (πρότερη) θέση τους!
Αυτή η ιστορία με την ηλεκτρονική εφαρμογή του “Μητρώου Στελεχών” της ΝΔ για παράδειγμα, που έβαζες ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο και χρονιά γέννησης, και σου έβγαζε φόρα παρτίδα όλα τα εκλογικά σου στοιχεία και την ακριβή ημερομηνία γέννησης, θα ήταν για γέλια άν δεν ήταν -κυριολεκτικά- για κλάματα.
Η γελοιότητα έγκειται στο ότι ο καθένας που γνωρίζει το όνομα του πατέρα και της μητέρας οποιουδήποτε γνωστού του και υποθέτει, έστω στο περίπου, την χρονιά γέννησής του, μπορούσε με δυο τρεις προσπάθειες, για να πέσει στη σωστή χρονιά γέννησης, να τον… γράψει στη Νέα Δημοκρατία και να κάνει την πλάκα του: και με τον γνωστό του, και, κυρίως, με τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της που θα “αξιολογούσαν” αυτά τα κατασκευασμένα για πλάκα βιογραφικά.
Το κλάμα έρχεται μετά. Γιατί δεν είναι δυνατόν τα προσωπικά στοιχεία που έχει για εκλογικούς λόγους στη διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών να είναι ξέφραγο αμπέλι και να μπορεί να τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ο κάθε τομεάρχης ενός κόμματος, ενσωματώνοντάς τα σε κομματική πλατφόρμα.
Αυτοί δηλαδή που έφτιαξαν τη σχετική βάση δεδομένων στο υπουργείο έπρεπε να έχουν μεριμνήσει για την προστασία τους, υψώνοντας ένα τείχος που θα απαγόρευε την χρησιμοποίησή τους από οποιονδήποτε άλλο: δημοσκόπο, κοινωνικό ερευνητή, διαφημιστή, πολιτευτή, προγραμματιστή και επικοινωνιολόγο, σε οποιοδήποτε κόμμα κι αν ανήκε και οποιονδήποτε νυν ή πρώην (!) υπουργό κι αν είχε μέσο.
Αν δεν υπάρχει τέτοια “ασπίδα” προστασίας, υπάρχουν ευθύνες, επαγγελματικές και πολιτικές: για αυτούς που έστησαν ένα “ανοχύρωτο” σύστημα και εκείνους που παρέλαβαν (και πλήρωσαν) την σκάρτη δουλειά.
Αλλά και αν υπάρχει προστασία, αν αυτοί που έστησαν το σύστημα και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι έκαναν -σε αυτό- καλή δουλειά, πάλι υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν.
Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, αν η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι προστατευμένη και δεν γίνεται να “ενταχθεί” στην πλατφόρμα του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, συνεπάγεται ότι κάποιοι που είχαν στο παρελθόν πρόσβαση στα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, αποχωρώντας από το υπουργείο, πήραν μαζί τους και ένα αντίγραφο των εκλογικών στοιχείων όλων μας!
Και μόνο η σκέψη ότι οι επιτελάρχες, λόγου χάριν, ή οι ειδικοί σύμβουλοι κάποιου υπουργού του χτες, μπορούν να έχουν στην… τσέπη τους προσωπικά δεδομένα των πολιτών, είναι ανησυχητική. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικά όταν ώρες μετά από τις σχετικές δημοσιογραφικές καταγγελίες, τον θόρυβο που ακολούθησε στο διαδίκτυο και τα ερωτήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε καταφέρει να αρθρώσει στοιχειωδώς μια απάντηση.
Αυτή η σιωπή όμως, συνοδευόμενη από το ενοχικό “λουκέτο” στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, σε καμιά περίπτωση δεν δείχνει κόμμα… “έτοιμο να κυβερνήσει”.
Βαγγέλης Δεληπέτρος, δημοσιογράφος