Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021 η κοινή συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού́ Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης και των Δημάρχων όλου του νησιού, με την συμμετοχήτης Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρίας Κοζυράκη. Στη συνεδρίαση έκανανπαρέμβαση και εκπρόσωποι φορέων του νησιού μας και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων.
Στη συνεδρίαση όπου υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών της Κρήτης αλλά και εκπροσώπων φορέων, έγινε ένας οργανωμένος, δομημένος και ουσιαστικός διάλογος μέσα από τον οποίο συζητήθηκαν και αντηλλάγησαν πολύ χρήσιμες απόψεις γύρω από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γ. Κουράκης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος και ζητούμενο πρέπει να αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας αλλά και του δασικού πλούτου της χώρας μας και τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες πρέπει να αποτελέσουν το μέσο για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, βοηθώντας παράλληλα στην αειφορική ανάπτυξης της Κρήτης.
Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι τα όποια επιμέρους ζητήματα έχουν προκύψει θα πρέπει να επιλυθούν σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όλοι οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τη μεγάλη σημασία τους συγκεκριμένου θέματος τόσο για τους Δήμους όσο και για τους πολίτες της Κρήτης, ενώ επεσήμαναν συγκεκριμένα σημεία αλλά και επιμέρους ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Τα ζητήματα που απαιτούν επεξεργασία και διευκρινίσεις
Τα ζητήματα που επισημάνθηκαν από τους Δημάρχους, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ, τους Προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης και του ΓΕΩΤΕΕ αλλά και τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων και τέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση για διευκρινίσεις και περαιτέρω επεξεργασία, είναι:
- Υπάρχουν πρόδηλα σφάλματα που αποτυπώνονται στους χάρτες και πρέπει να διορθωθούν χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων (π.χ. εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί τελεσίδικα, δρόμοι, παραλίες και άλλες εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικές).
- Να αποσαφηνιστεί αν σχετίζονται οι δασικοί χάρτες με το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας έκτασης.
- Η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αντιρρήσεων, εξαιτίας του COVID 19 αλλά και των τεχνικών ενεργειών που απαιτούνται κρίνεται ανεπαρκής και πρέπει να παραταθεί.
- Το κόστος για την υποβολή αντιρρήσεων (ειδικό τέλος) κρίνεται υπερβολικά υψηλό μιας και θα απαιτηθεί και τεχνική υποστήριξη των ενδιαφερομένων.
Προτείνεται η κατάργησή του η έστω η σημαντική μείωση του τέλους αυτού.
- Να μην επηρεαστούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς επίσης και το σύστημα των ενισχύσεων (επιδοτήσεις) ή άλλα ζητήματα όπως η δακοκτονία.
- Τίθεται η πρόταση για συσχετισμό του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (σύστημα επιδοτήσεων) με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, καθώς έχουν καθορισθεί εδώ και χρόνια οι χρήσεις γης και βάσει αυτών δίνονται οι επιδοτήσεις. Έτσι θα αποφευχθεί η υποβολή σωρείας ενστάσεων.
- Να υπάρξει στελέχωση των Δ/σεων Δασών αλλά και των ΟΤΑ (που ήδη αντιμετωπίζουν την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους) προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο δουλειάς που θα απαιτηθεί για το θέμα.
- Να εξεταστεί η ανάκληση των δασικών χαρτών προκειμένου να διορθωθούν πρώτα τα πρόδηλα σφάλματα και έπειτα να αναρτηθούν εκ νέου μετά από συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες της Κρήτης.
- Να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για το θέμα προκειμένου να αποσαφηνιστούν απορίες.
- Καθώς και μια σειρά άλλων επιμέρους ζητημάτων.
Διαρκής επικοινωνία των Αυτοδιοικητικών της Κρήτης με τους αρμόδιους
Αναφέρθηκε επίσης ότι η ΠΕΔ αλλά και οι Δήμαρχοι της Κρήτης βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την πολιτική ηγεσία και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς και με τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης όπου σημειώθηκε η άριστη γνώση του θέματος από την πλευρά της κ. Κοζυράκη αλλά και η συνεργασία που υπάρχει για το θέμα τόσο με την ΠΕΔ όσο και τους ΟΤΑ της Κρήτης.
Τέλος ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τις προτάσεις που κατέθεσαν στην σημερινή συνεδρίαση, ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες η ΠΕΔ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης θα προγραμματίσουν συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Αμυρά και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, όπου θα συμμετέχουν από την πλευρά των ΟΤΑ, οι Δήμαρχοι της Κρήτης και το ΔΣ της ΠΕΔ, αλλά και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του νησιού μας.
Τούτο συμφωνήθηκε εξάλλου με τον κ. Αμυρά σε σημερινή τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε και ο κ. Κουράκης και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε σήμερα μια πολύ χρήσιμη κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ με τους Δημάρχους όλης της Κρήτης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εκπροσώπους φορέων του νησιού μας, για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Περιφέρειας Κρήτης, με σκοπό να στηρίξουμε δυναμικά τους πραγματικούς στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, επ’ ωφελεία του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης του νησιού μας, αλλά και την προστασία των πραγματικών συμφερόντων των πολιτών.
Το σαφές μήνυμα που στέλνει η σημερινή συνεδρίαση είναι ότι η ΠΕΔ Κρήτης θα παρακολουθεί στενά κάθε βήμα που θα γίνεται στην όλη υπόθεση, ώστε με τη συνεργασία του αρμοδίου υπουργείου και όλων των φορέων, με διαφάνεια και σωστή και πλήρης ενημέρωση, να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των πολιτών της Κρήτης, εξασφαλίζοντας παράλληλα το περιβάλλον και την ανάπτυξη του νησιού μας».