ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Παιδική παχυσαρκία, μια ωρολογιακή βόμβα

fatkids

Σε υπ αριθμόν ένα εχθρό της υγείας διεθνώς εξελίσσεται η παχυσαρκία. Οι επιστήμονες πλέον κάνουν λόγο για σκληρή «μάχη» με την παιδική παχυσαρκία, μια νοσολογική οντότητα που αναδεικνύεται καθημερινά σε πρωταρχική κρίση δημόσιας υγείας.

Είναι πλέον γνωστό στους ερευνητές, οτι η παχυσαρκία, είναι πολυπαραγοντική νόσος, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών νοσημάτων.

Μάλιστα, όπως προκύπτει, από τα νέα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού & Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation- W.O.F), εάν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, μέχρι το 2025 περισσότερα από 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας, 5 έως 18 ετών, σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα, ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα.

Χαρακτηριστικούς δείκτες της κατάστασης αποτελούν η παράλληλη αύξηση, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, της παγκόσμιας κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών κατά το ένα τρίτο (33%), η διαβίωση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα και η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11 – 17 ετών.

Αντίστοιχα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο και στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το 2025, 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι Υπέρβαρα ή Παχύσαρκα. Παράλληλα, ένα πλήθος νοσημάτων που σχετίζονται με την Παχυσαρκία, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, η Υπέρταση, η Υπερλιπιδαιμία, το Λιπώδες Ήπαρ, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, αλλά και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η Ισνουλινοαντοχή, οι Διαταραχές Πηκτικότητας, οι Διαταραχές του Ενδοθηλίου κ.α., θα επηρεάσουν μέχρι το 2025, 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων 23.000 παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, 39.000 παιδιών με Υπέρταση και 55.000 παιδιών με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος στη χώρα μας.

Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας (11 Οκτωβρίου), οι εκπρόσωποι της ΕΠΑΜΕΔΙ,
ο ειδικός παθολόγος, διαβητολόγος, Χρήστος Ζούπας, ο ειδικός παθολόγος – διατροφολόγος, Γεώργιος Πανοτόπουλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας/Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας Ευθύμιος Δεληγεώρογλου.

Όπως επισημαίνουν οι επικεφαλείς της ΕΠΑΜΕΔΙ , η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας έχει καθιερώσει ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας την 11ηΟκτωβρίου, για να υπενθυμίσει στις κυβερνήσεις την δέσμευσή τους, για δράσεις κατά της παχυσαρκίας και να ζητήσουν από αυτές να λάβουν επείγοντα μέτρα.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης βάρους και θεραπείας και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε αυτές για κάθε άτομο, παιδιά και ενήλικες, που τις χρειάζεται. Οι Ιατρικές υπηρεσίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση, το προσωπικό θα χρειαστεί εκπαίδευση και πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα δίκτυα παροχών υγείας, έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειάζεται», κατέληξαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ.

Είναι πλέον πολύ ανησυχητικό για τους επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα, οτι κοινοί παράγοντες κινδύνου, όπως η κατανάλωση αναψυκτικών και η καθιστική ζωή έχουν αυξηθεί. Η διαφήμιση των ταχυφαγείων συνεχίζει να επηρεάζει πραγματικά τις διατροφικές επιλογές και τη διατροφή, και αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα, χωρίς πρόσβαση σε χώρο για άσκηση ή χρόνο για άσκηση. Εάν οι κυβερνήσεις ελπίζουν να επιτευχθεί ο στόχος της Π.Ο.Υ. για διατήρηση της παιδικής παχυσαρκίας στα επίπεδα του 2010, τότε η ώρα για δράση είναι τώρα, λένε οι επιστήμονες .