Σημαντικές περιβαλλοντικές μελέτες εγκρίθηκαν για έργα σε όλη την Κρήτη από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Επτά μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απασχόλησαν την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της Επαρχιακή Οδού 29 «Γαράζο – Ανώγεια» που αποτελεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση όλων των απαιτούμενων μελετών, για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Γαράζο – Ανώγεια στον Δήμο Μυλοποτάμου, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, Περιφέρειας Κρήτης. Η επαρχιακή οδός 29, στην οποία εντάσσεται το υπό μελέτη τμήμα, έχει αρχή στον ισόπεδο κόμβο Παλαιάς Εθνικής Οδού 90 (Ρέθυμνο – Ηράκλειο) στην περιοχή του οικισμού των Μουρτζανών, παρακάμπτοντας από τους οικισμούς Γαράζου, Κατεριανών και Αξού και καταλήγει στα Ανώγεια ενώ προβλέπει την κατασκευή κυκλικού ισόπεδου κόμβου στους οικισμούς Ζωνιανά – Λιβάδεια.
Επιπλέον πέντε μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στην ίδια Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής, εξέτασαν και γνωμοδότησαν θετικά για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:
α) του λατομείου αργίλου στη θέση «Γαβαλά Δέτης», ΤΚ Μεταξοχωρίου, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, Π.Ε. Ηρακλείου.
β) του λατομείου αργίλου στην θέση «Κεφάλα», ΤΚ Μάρθας, Δήμου Βιάννου, ΠΕ Ηρακλείου.
γ) του τυροκομείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου (Υφιστάμενη Μονάδα)» στη θέση Καμινάκι, Δήμου Οροπεδίου, ΠΕ Λασιθίου.
δ) του ξενοδοχείου Κλασικού Τύπου, δυναμικότητας 232 κλινών στη θέση «Βαθύλακος–Πετροκοπιό», ΔΕ Νέας Κυδωνίας, Δήμου Χανίων, Π.Ε Χανίων
ε) του σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας, που πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση «Κεφάλα Λιμνών», Δήμου Αγίου Νικολάου, ΠΕ Λασιθίου.
Τέλος η Επιτροπή αποφάσισε αναβολή λήψης απόφασης για επόμενη συνεδρίαση σχετικά με το έργο της αύξησης του ποσοστού υδροληψίας από τη λίμνη Κουρνά, ΔΕ Γεωργιούπολης Δήμου Αποκορώνου, για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των οικισμών Κουρνά, Καστέλου, Γεωργιούπολης.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε προκειμένου να ζητηθεί η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Κρήτης αλλά και η άποψη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης.