Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο γνωστός Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας Τάκης Δασκαλαντωνάκης.
Εκ των ιδρυτών της ξενοδοχειακής αλυσίδας «Grecotel» που μαζί με τον αδελφό του Νίκο, συνέβαλαν τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη του νομού Ρεθύμνου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Ο Τάκης Δασκαλαντωνάκης κατέληξε την παραμονή των Χριστουγέννων μετά από χρόνια ταλαιπωρία που είχε υποστεί εξαιτίας σοβαρού τροχαίου ατυχήματος στο Μπαλί Μυλοποτάμου, το 1993.
Τα παιδιά του Τάκη Δασκαλαντωνάκη συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση δημιουργώντας την εταιρεία “Aquila Hotels & Resorts” (Rithymna, Porto Rethymno, Atlantis, Elounda Village).
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή στις 12:00, στο Α’ Νεκροταφείο.
Από τη μικρή επιχείρηση εμπορίας ελαιολάδου, πρωτοπόροι του Ελληνικού τουρισμού
Τα πρώτα βήματα στον κόσμο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ο Τάκης και ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης τα κάνουν το 1976. Την εποχή εκείνη αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το εμπόριο λαδιού και μαζί με μερικούς ακόμα Ρεθεμνιώτες επιχειρηματίες να κτίσουν ένα ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο, το El Greco, λίγα χρόνια μετά άρχισε να χτίζεται και το Rithymna, ένα ξενοδοχείο σταθμός στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Το Ρέθυμνο, όμως, αποδεικνύεται «στενός τόπος» για τους δύο αδελφούς, οι οποίοι φλερτάρουν με την ιδέα να απλώσουν τις δουλειές τους στην πρώτη πόλη της Κρήτης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, παίρνουν μια απόφαση που έμελλε να σημαδέψει καθοριστικά τη μελλοντική επιχειρηματική τους πορεία.
Εξαγοράζουν το 50% των μετοχών της επιχείρησης Grecotel. Το «πακέτο» αυτό των μετοχών ήταν στα χέρια του γνωστού κύπριου επιχειρηματία κ. Δημ. Πιερίδη, ο οποίος είχε ιδρύσει την επιχείρηση αυτή με έναν Γερμανό tour operator που λίγα χρόνια αργότερα επρόκειτο να βρεθεί στην πρωτοπορία του διεθνούς τουρισμού. Ηταν ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUI, ο οποίος σε αντίθεση με τους άλλους Ευρωπαίους tour operators είχε αποφασίσει να μπει και στον τομέα της διαχείρισης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Μια τέτοια επιχείρηση ήταν και η Grecotel, η οποία εκείνη την εποχή διαχειριζόταν δύο μη ιδιόκτητα ξενοδοχεία. Η συμφωνία αυτή ήταν αποφασιστικής σημασίας για τους αδελφούς Δασκαλαντωνάκη, όχι τόσο γιατί αποκτούσαν το 50% μιας μικρής εταιρείας όσο διότι εξασφάλιζαν έναν συνεταίρο ο οποίος εκινείτο με απίστευτους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Grecotel αποκτά σταδιακά οργανωμένη δομή, τμήματα στρατηγικού σχεδιασμού μάρκετινγκ και πωλήσεων, περιβαλλοντικής πολιτικής. Ταυτοχρόνως, συνεχίζει την επενδυτική της δραστηριότητα με την εξαγορά νέων ξενοδοχειακών μονάδων.
Οι αδελφοί Δασκαλαντωνάκη, αργά αλλά σταθερά, έχουν εξελιχθεί σε εξέχοντα μέλη της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας. Εξαγοράζουν ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών σε όλη τη χώρα αλλά και στα Βαλκάνια. Διορατικοί, τολμηροί και βρισκόμενοι τη σωστή στιγμή στο σωστό τόπο καταφέρνουν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα ξενοδοχείων πολυτελείας.
Δυστυχώς, το 1993 ο Τάκης τραυματίζεται σοβαρά σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα στον εθνικό δρόμο Ρεθύμνου-Ηρακλείου, λίγο πριν το Μπαλί Μυλοποτάμου. Τα χρόνια πέρασαν και τα παιδιά του Τάκη, ο Γιάννης, η Πηνελόπη και η Μαρίνα, αποχώρησαν από τον όμιλο της Grecotel και δημιούργησαν μια νέα ξενοδοχειακή εταιρία με την ονομασία «Aquila».
Στην εταιρία αυτή ανήκουν το «Rithymna Beach», το «Porto Rethymno», το «Elounda Village» στην Ελούντα και το «Atlantis Hotel» στο κέντρο του Ηρακλείου.