Το έργο αποτελεί πιλοτική εφαρμογή και αναμένεται να αναδείξει το δυναμικό της μεθοδολογικής προσέγγισης που θα χρησιμοποιηθεί στην αξιοποίηση δορυφορικών καταγραφών
Η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) το οποίο θα αποτυπώσει τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές σε δασικά και αγροτικά οικοσυστήματα, αλλά και τις πλημμύρες σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες. Το έργο θα υλοποιήσει το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, και η σχετική συμφωνία-σύμβαση υπογράφηκε σήμερα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Ζαχαρία Δοξαστάκη, του Δρ. Νεκτάριου Χρυσουλάκη, Διευθυντή Ερευνών, επικεφαλής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον του ΙΤΕ και του Δημήτρη Πουρσανίδη ερευνητής στο εργαστήριο τηλεσκόπησης στο ΙΤΕ.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαριστώντας τον Πρόεδρο του ΙΤΕ για την πολυετή παραγωγική συνεργασία, επεσήμανε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να «επενδύει» σε καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η δορυφορική τηλεπισκόπηση αποτελεί κύριο μέσο αποτύπωσης των πληγεισών από φωτιές περιοχών, καθώς έχει την δυνατότητα να παρέχει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, αξιόπιστη πληροφορία για την έκταση και ένταση της καταστροφής. Η πληροφορία αυτή σε συνδυασμό με συμπληρωματικά δεδομένα, όπως τα όρια των καλλιεργησίμων εκτάσεων, ο τύπος βλάστησης κ.α., είναι πολύτιμη για την εκτίμηση των επιπτώσεων, αλλά και την στοχευμένη αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.
Οι πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κατέκαψαν δασικές, αγροτικές και περιαστικές εκτάσεις στις περιοχές των Βρυσών Δήμου Αποκορώνου και Κακοπέτρου Δήμου Πλατανιά, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες και περιοχές με φυσική βλάστηση. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αποτύπωση της κατάστασης της βλάστησης και του τοπίου στις παραπάνω περιοχές με την χρήση δορυφορικών καταγραφών πολύ υψηλής διακριτικής ικανότητας. Ποιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί αποτύπωση σε δυο στάδια: το πρώτο αφορά στο χρονικό διάστημα πριν τις πυρκαγιές για την δημιουργία δεδομένων αναφοράς, ενώ το δεύτερο αφορά στο χρονικό διάστημα μετά τις πυρκαγιές για την δημιουργία δεδομένων σχετικά με τις καμένες εκτάσεις. Η αποτύπωση στις δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους θα επιτρέψει την σύγκριση, ώστε να μπορέσει αφενός να εκτιμηθεί η ακριβής έκταση των καμένων περιοχών και αφετέρου να εξαχθεί πληροφορία σχετικά με το τύπο των οικοσυστημάτων που επλήγησαν, με στόχο την υποστήριξη της στοχευμένης αποκατάστασής τους.
Το έργο αποτελεί πιλοτική εφαρμογή και αναμένεται να αναδείξει το δυναμικό της μεθοδολογικής προσέγγισης που θα χρησιμοποιηθεί στην αξιοποίηση δορυφορικών καταγραφών σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντική επιχειρησιακή εφαρμογή της στα πεδία της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την διαχρονική στήριξη-συνεργασία της Περιφέρειας στα Εκπαιδευτικά-Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού μας, ενώ από την πλευρά του ο Δρ. Νεκτάριος Χρυσουλάκης, Διευθυντής Ερευνών, και επικεφαλής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον του ΙΤΕ ανέφερε, ότι, «η αποτύπωση των καμένων εκτάσεων από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με την χρήση της δορυφορικής τηλεπισκόπησης θα επιτρέψει τον υπολογισμό της έκτασης των καμένων περιοχών και την εξαγωγή πληροφορίας σχετικά με τα οικοσυστήματα που επλήγησαν. Η πιλοτική αυτή εφαρμογή θέτει τις βάσεις για μελλοντική επιχειρησιακή εφαρμογή της στα πεδία της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος».