ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Πιλοτικό σχέδιο ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στο Ρέθυμνο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας

Η υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην πόλη του Ρεθύμνου, με άξονες την καθολική εκστρατεία προαγωγής της ψυχικής υγείας με θέμα την ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία και θυματοποίηση, αποφασίστηκε χθες από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του υφυπουργού Υγείας Μάρκου Μπόλαρη και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα και με την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων αλλά και επιστημόνων ειδικών στο θέμα διαχείρισης περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών. Το θέμα της σύσκεψης ήταν «Παιδική Προστασία», στο φόντο των υποθέσεων θυματοποίησης παιδιών που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν στην Κρήτη.

Στόχος του σχεδίου είναι η παροχή άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης, με τη συνδρομή εξειδικευμένων σε θέματα κακοποίησης παιδιών επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη θεραπεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς και η επιτυχής και σύντομη ολοκλήρωση των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών της υπόθεσης.

Για την υφιστάμενη κατάσταση στο Ρέθυμνο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας Γιώργος Νικολαΐδης, που είχε επισκεφθεί την πόλη, συνέταξε έκθεση στην οποία κατέγραψε την παντελή απουσία κρατικής μέριμνας σε παροχή επιστημονικού προσωπικού (παιδοψυχολόγων, παιδοψυχιάτρων) για να υποστηρίξει τους ανήλικους και τις οικογένειές τους σε περιπτώσεις κακοποίησης. Ο κ. Νικολαίδης υπέβαλλε δέσμη προτάσεων στον υφυπουργό κ. Μπόλαρη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του Ρεθύμνου στον τομέα της παιδικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιλοτικό σχέδιο προβλέπει την συγκρότηση ομάδας 6-8 επιστημόνων, ψυχολόγων, παιδοψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, απολύτως εξειδικευμένων με το αντικείμενο της παιδικής κακοποίησης, οι οποίοι θα έρθουν από την Αθήνα και θα εγκατασταθούν στο Ρέθυμνο τουλάχιστον για οκτώ μήνες, ώστε να πραγματοποιήσουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο δράσης που αφορά το τρίπτυχο: πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία, περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων.

Ο πρώτος άξονας θα περιλαμβάνει γενική προληπτική ενημέρωση οικογενειών, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ο δεύτερος άξονας θα κινηθεί στην παροχή υποστήριξης σε παιδιά και οικογένειες που ενδεχομένως έχουν θυματοποιηθεί και επιθυμούν στήριξη.

Ο τρίτος άξονας θα αφορά την προβλεπόμενη από το νόμο υποστήριξη των παιδιών θυμάτων και των οικογενειών τους στην προετοιμασία τους από τους ειδικευμένους επιστήμονες, σε σχέση με το ανακριτικό έργο που είναι σε εξέλιξη.

Στη συνάντηση, εκτός των δυο υφυπουργών, συμμετείχαν: ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ιωάννης Ιωαννίδης, ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γεώργιος Μαρινάκης, ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο διοικητής 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καρατσής, ο διευθυντής Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γιώργος Νικολαϊδης, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Αριστομένης Συγγελάκης, η διευθύντρια Ψυχικής Υγείας Κατσικάρου Σταυρούλα και ο παιδοψυχίατρος κ. Καραγιάννης.