Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί πριν καν εισπράξουν τις αποδοχές τους, μέσω του εργοδότη ή του Ταμείου τους, ώστε να σταματήσουν να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και να μην καταλήγουν οι διεκδικήσεις σε διαδικασία κατασχέσεων.
Την “εφορία του μέλλοντος” περιγράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δηλώνοντας ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες και ότι οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν το ένα δωδέκατο του φόρου, κάθε μήνα, ώστε ο φορολογούμενος να μην χρειάζεται να καταβάλει επιπλέον ποσά με την εκκαθάριση της δήλωσης.
Προς το μοντέλο αυτό κινείται η φορολογική διοίκηση, επεσήμανε ο κ.Θεοχάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα, δίχως ωστόσο να δώσει ημερομηνία εφαρμογής του.
“Η Εφορία του μέλλοντος θα πρέπει να επικεντρωθεί λιγότερο στην εξυπηρέτηση- όλα θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως- και περισσότερο στον έλεγχο”, δηλώνει σε συνέντευξή του στα “Νέα”. “Στόχος μας είναι να μην χρειάζεται κανένας φορολογούμενος να πάει στην Εφορία αλλά μόνο αν η Εφορία τον ζητήσει”.
Δύο στρατηγικούς στόχους θέτει ο κ. Θεοχάρης, όπως αναφέρει: “να έχουμε ιδανικά πλήρη προσυμπλήρωση των δηλώσεων και να μην γίνεται καν πληρωμή. Δηλαδή η προσυμπλήρωση να είναι σωστή και να μην χρειάζεται καμία διόρθωση και ο φόρος ο οποίος έχει παρακρατηθεί να είναι αυτός που αναλογείς το συνολικό εισόδημα χωρίς να χρειάζεται να γίνει καμία επιπλέον πληρωμή. Η υποβολή της δήλωσης να είναι τυπική διαδικασία”.
Το μοντέλο αυτό προβλέπει ο εργοδότης, κατόπιν οδηγιών της φορολογικής Διοίκησης, ενημερώνεται για τη συνολική παρακράτηση φόρου που πρέπει να κάνει κάθε μήνα για τα συνολικά εισοδήματα, χωρίς να γνωρίζει βεβαίως το ύψος των εισοδημάτων ή την προέλευσή τους.
Όπως σημειώνει το μοντέλο προβλέπει ότι αν στα ετήσια εισοδήματα κάποιου αντιστοιχεί φόρος 1.200 ευρώ το χρόνο, τότε ο εργοδότης θα παρακρατά 100 ευρώ το μήνα και όταν υποβληθεί η δήλωση δεν θα υπάρχει υποχρέωση για πληρωμή φόρου. Η παρακράτηση θα είναι ατομική για τον καθε ένα.
Πηγή: ΑΜΠΕ