ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ποδηλασία στην κοιλάδα Αμαρίου

Ποδηλασία στην κοιλάδα Αμαρίου

Μία πολύ όμορφη εναλλακτική δράση του Ε.Ο.Σ Ρεθύμνου θα λάβει χώρα στις 30 Μαρτίου σε συνδιοργάνωση με την επαναστατική στο όνομα και φιλοσοφία κίνηση «Οι πάνθηρες των δρόμων/streetpanthers».

Η δράση αυτή περιλαμβάνει ποδηλατοδρομία σε αρκετά χωριά της κατάφυτης κοιλάδας Αμαρίου, με συνολικό μήκος διαδρομής 17 χλμ και απίστευτες εναλλαγές του τοπίου. Περνώντας την “Καμάρα του Σίμα” λίγο έξω από το χωριό Πρασσές, ξεπροβάλει η Αμαριώτικη γη και η αίσθηση από την πρώτη στιγμή είναι ιδιαίτερη.

Η εκκίνηση θα γίνει από τη Μονή Ασωμάτων, σημείο αναφοράς της επαρχίας και κομβικό σημείο του Αμαριώτικου δρόμου. Η Μονή Ασωμάτων είναι ένας μικρός οικισμός που πήρε το όνομά του από το μοναστήρι αφιερωμένο στους Ταξιάρχες (Αρχάγγελους, χωρίς σώμα εξού και Α-σώματοι). Αναφέρεται και ως Σχολή Ασωμάτων, αφού στον ίδιο χώρο ιδρύθηκε το 1930 η Γεωργική Σχολή, στην προσπάθεια επιμόρφωσης του αγροτικού πληθυσμού. Την τελευταία περίοδο γίνεται μία προσπάθεια κτιριακής αποκατάστασης με την ελπίδα της επανίδρυσης. Σπουδαίο ερευνητικό έργο προσφέρει το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) με σημαντικότερες δραστηριότητες το βιολογικό τρόπο παραγωγής γεωργικών προϊόντων και τη βελτίωση της ντόπιας ράτσας προβάτων. 

Μετά από περίπου 4 χλμ και αφήνοντας στα δεξιά τα χωριά Καλόγερος και Θρόνος , βρίσκεται η Αγία Φωτεινή, έδρα του καλλικρατικού δήμου. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής που ανήκουν σε τμήμα της αρχαίας πόλης της Συβρίτου. Το χωριό αναπτύχθηκε ταχύτατα αφού μέχρι και το 1961 εντασσόταν ως οικισμός στην πρώην κοινότητα Αποστόλων. Η εκκλησία της Αγία Φωτεινής ανεγέρθηκε πάνω στα ερείπια παλιάς που χρονολογείται στην εποχή της ενετοκρατίας και ονομαζόταν Αγιά Φωτιά .Σε αυτό το σημείο χωρίζουν με φυσική ροή τα νερά της επαρχίας Αμαρίου, δημιουργώντας τις κοιλάδες τις Γέννας, του Αποδούλου και των Ποταμών.

Συνεχίζοντας με κατεύθυνση προς τα νότια, επόμενος σταθμός είναι το χωριό Μέρωνας. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 640μ και υπέροχη θέα σε όλη την κοιλάδα Αμαρίου και τον επιβλητικό Ψηλορείτη, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και πιο γραφικά χωριά της κρητικής ενδοχώρας, δεν έχει άλλωστε τυχαία χαρακτηρισθεί ως το «το μπαλκόνι του Αμαρίου». Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Μέρωνα είναι η διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με έντονα τα στοιχεία από την περίοδο της βενετοκρατίας. Επίσης στο χωριό υπάρχουν πολλά τρεχούμενα νερά, τα οποία καταλήγουν σε δύο βρύσες : στην Παγκαλιανή (επτά κρούνοι) και στη Μεσοχωριανή (3 κρούνοι) και εδώ οι ποδηλάτες μπορούν να ανεφοδιαστούν με το κατάκρυο, κρυστάλλινο νερό. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική της Κοιμήσεως της Παναγίας (τα άλλα 2 κλίτη είναι αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο και στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο), η οποία έχει συνδεθεί με ένα τοπικό θρύλο που εξηγεί και την ονομασία του χωριού. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν δει να βγαίνει μια λάμψη από έναν θάμνο και ανακάλυψαν στη βάση του μια εικόνα της Παναγίας . Έτσι, αποφάσισαν να χτίσουν εκεί μία εκκλησία, πιστεύοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο «μέρεψε» η χάρη της, εξού και Μέρωνας. Η εκκλησία είναι ιστορημένη με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες και εικόνες του 14ου αιώνα. Σε πρόσφατες ανασκαφές στο δάπεδο, βρέθηκαν 13 τάφοι και ένας ιδιαίτερα προσεγμένος (δυστυχώς όμως συλημένος) που πιστεύεται ότι ανήκε στον Αλέξιο Καλλέργη, γεγονός που επιβεβαιώνει και το οικόσημο της οικογένειας που βρίσκεται εντοιχισμένο στο εξωτερικό του ναού (αλλά και ανάμεσα στις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του).

Πιθανότατα να ήταν αυτός που ανέλαβε να φέρει από την Κων/πολη αγιογράφους για να τοιχογραφήσουν την εκκλησία . Σήμερα εκτός από τις τοιχογραφίες (που αποκαλύφθηκαν κάτω από στρώματα ασβέστη, μετά από παρέμβαση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ) υπάρχει και πλήθος φορητών εικόνων. Σπουδαιότερη η Παναγία της Οδηγήτριας ( εικόνα που πιθανότατα έκανε δώρο ο Αλέξιος από τη Μονή Οδηγών της Κων/πολης ) που χαρακτηρίστηκε κατά την διάρκεια μιας έκθεσης της στο μουσείο Μπενάκη, ως «η Μόνα Λίζα του Βυζαντίου. Στο Μέρωνα, στο σημείο που κάποτε βρίσκονταν παιδικές κατασκηνώσεις, λειτουργεί από το 2010, ένα ορεινό camping γνωστό ως οικοτουριστικό κέντρο Wild Nature. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σπήλαια, το πιο γνωστό από αυτά φέρει το όνομα των Αγίων Δέκα, που διέμειναν εκεί πριν μεταβούν στη Μεσαρα και μαρτυρήσουν.

Ποδηλασία στην κοιλάδα Αμαρίου

Ανατολικά του Μέρωνα και λίγο νοτιότερα βρίσκεται το χωριό Αμάρι, όνομα και του σημερινού δήμου. Γνωστό και ως «Νευς Αμάρι» (δηλαδή το κυρίως Αμάρι, η πρωτεύουσα) . Δυστυχώς το παλιό «αστικό» κέντρο του Αμαρίου (με δικαστήριο, κτίριο της αστυνομίας, νεοκλασικά κτίρια) αγαπημένο μέρος παραθερισμού ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών (Παντελής Πρεβελάκης, Νίκος Φωτάκης, ο Μανόλης Αναγνωστάκης ) αφέθηκε στη φθορά του χρόνου και εγκαταλείφτηκε από τους νέους . Έμεινε μόνο μία λάμψη του παρελθόντος να αντηχεί στα κομψά νεοκλασικά κτίρια του Αμαρίου. Εκεί υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης στο επιβλητικό καμπαναριό της ενοριακής της Παναγίας (Εισόδια της Θεοτόκου) . Το καμπαναριό χτίστηκε από ντόπιους τεχνίτες πιθανότατα στη θέση παλαιότερου πύργου. Πρόκειται για τετράγωνο κτίσμα 8 μ. με τοξωτό λίθινο θύρωμα και 4 καμπάνες (εκ των οποίων η μία είναι βενετσιάνικη, του 16ου αιώνα). Στο χωριό γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 25 Αυγούστου, μέρα εορτασμού του Αγίου Τίτου που ιδιαίτερα αγαπητός στο Αμάρι και αυτό φαίνεται από το πλήθος των εκκλησιών που είναι αφιερωμένες σε αυτόν, καθώς και από το όνομα Τίτος που συνηθίζεται στην ευρύτερη περιοχή. Η λαϊκή παράδοση θέλει την αμαριώτικη ρίζα του Ψηλορείτη από τις πρώτες που δέχτηκαν το χριστιανισμό στην Κρήτη και ο Απόστολος Τίτος, εκείνος που δίδαξε την καινούρια θρησκεία, λέγεται πως πέθανε σε κάποια περιοδεία του εκεί.

Ανατολικά του Αμαρίου βρίσκεται το χωριό Οψυγιάς, κάτω από το όρος Σάμιτος, με 7 μόνιμους κάτοικους στις μέρες μας, αποτέλεσμα του κύματος της αστυφιλίας η ερήμωση του. Στον Οψυγιά κάποτε υπήρχαν πολλά αμπέλια και το κλίμα θεωρούνταν άριστο (λόγω της ηλιοφάνειας) να απλωθεί η σταφίδα και να ξεραθεί, γεγονός που δικαιολογεί το όνομα του χωριού. (Προέρχεται από το ρήμα ψύγω-ψύχω δηλ. στεγνώνω, ξηραίνω). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού είναι η Κάτω Βρύση, της οποίας το χειμώνα το νερό είναι ζεστό και το καλοκαίρι κρύο.

Βορειοανατολικά του Οψυγιά βρίσκεται το χωριό Μοναστηράκι, το όνομα του οποίου φανερώνει την ύπαρξη παλαιότερου μοναστηριού. Συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Κοιμήσεως της Παναγίας – περιοχή Πετράδια (μετόχι της Ι.Μ Ασωμάτων ), σώζονται ερείπια από τα κελιά. Το χωριό κηρύχτηκε ως παραδοσιακός οικισμός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το 1995 και σε αυτό συνετέλεσε ο μεγάλος αριθμός κτιρίων του 18-19ου αίωνα , χαρακτηριστικού τύπου αρχιτεκτονικής. Ένα ακόμη μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής που έχει κηρυχτεί διατηρητέο, είναι η Κάτω Βρύση του χωριού δίπλα στον θεόρατο αιωνόβιο πλάτανο. Πρόκειται για μια πηγή με άφθονο νερό, που το χρησιμοποιούσαν παλιότερα για ύδρευση και άρδευση.

Ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στο λόφο «Κόκκινος Χάρακας». (Πρόκειται για ένα βράχο που αν και γκρίζος, «βάφεται» κόκκινος κατά τη δύση του ήλιου). Οι ανασκαφές ξεκίνησαν από τους Γερμανούς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με καταναγκαστική εργασία εργατών από τα γύρω χωριά .Η επίσημη αρχαιολογική σκαπάνη ξεκίνησε συστηματικά από το 1980 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Αναστασίας Κάντα. Έφερε στο φως ανάκτορο μινωικής περιόδου (2000-1700 πΧ) με 160 δωμάτια και 90 αποθήκες, που καταστράφηκε από σεισμό και πυρκαγιά γύρω στο 1700π. Χ. Πέρα από τα σπουδαία ευρήματα (σφραγίδες, καμαραϊκά αγγεία, πιθάρια) κρυφή ελπίδα είναι να βρεθούν πινακίδες της Γραμμικής Α΄ Γραφής.

Επιστροφή στη Μονή Ασωμάτων

(επιμέλεια κειμένου: Μαρία Πετράκη, Σάββας Κραουνάκης)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
-Κρανάκι, μικρό σακίδιο (για δεύτερη μπλούζα, σόρτς, νερό, μπανάνα ή αποξηραμένα φρούτα, κλπ.)

Ενημερώνουμε ότι οι Πάνθηρες έχουν στην κατοχή τους επιπλέον τρία (3) κοινόχρηστα ποδήλατα τα οποία μπορούν να δανειστούν όποιοι φίλοι θέλουν να ακολουθήσουν την ποδηλατοβόλτα μας & δεν έχουν ποδήλατο…

Η μεταφορά συμμετεχώντων στο σημείο εκκίνησης, θα γίνει με προσωπική ευθύνη.

Θα διατεθεί φορτηγό και Ι.Χ. για τη μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού ποδηλάτων στο σημείο εκκίνησης.

Σε περίπτωση αδυναμίας, πρέπει να δηλώνεται συμμετοχή για να βρεθεί διαθέσιμος χώρος σε άλλο όχημα.
Υπεύθυνος: Γ.Μαυροματάκης τηλ.6936654941