Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η αντιπαράθεση στη Βουλή μετά το περιστατικό «σιωπητηρίου» στον Παύλο Πολάκη το βράδυ της Δευτέρας.
Η συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο επανεκκίνησε το πρωί της Τρίτης από εκεί που έμεινε λίγες ώρες πριν, όταν δηλαδή ο κ. Αθανασίου ως προεδρεύων της Βουλής, έκλεισε το μικρόφωνο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με την αιτιολογία ότι ήταν εκτός θέματος, καθώς επέλεξε να μιλήσει για το σκάνδαλο της Novartis.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές λέγοντας ότι ο Χαράλαμπος Αθανασίου λειτούργησε σε συνεννόηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να διακοπεί η ομιλία του, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τη κυβέρνηση για “πραξικοπηματική” πρακτική. Η ΝΔ έκανε λόγο για «απαξίωση του πολιτεύματος, για διχασμό και ευτέλεια της πολιτικής ζωής, με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ».
Κατά την ομιλία του ο κ. Πολάκης επανέλαβε τα όσα είπε περί πραξικοπηματικής πολιτικής και προσπάθησε να διασυνδέσει το σκάνδαλο Novartis και τις λίστες φαρμάκων, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
«Ογδόντα αντί για επτά, 47 αντί για 5 κοστολογούνται τα τεστ για τη πανδημία», είπε ο Παύλος Πολάκης, επιχειρώντας να κάνει αναγωγή της διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του σήμερα, με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ επί Αβραμόπουλου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης ανέφερε πως «δεν έκανε καμία κατάληψη της έδρας», απευθυνόμενος προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
«Καταλαβαίνω από τα όσα είπατε ότι καταδικάζετε την απόφαση του κ. Αθανασίου. Ο κ. Αθανασίου εκλεισε το μικρόφωνο όταν απαντούσα στις αιτιάσεις του κ. Γεωργιάδη. Σταμάτησε τη διαδικασία και δεν έδωσε τον λόγο σε άλλον συνάδελφο», είπε ο βουλευτής. «Εγώ περίμενα να συνεχιστεί η διαδικασία. Περίμενα ότι θα υποβάλλει πρόταση μομφής, κάτι το οποίο δεν έγινε».
Απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη υπογράμμισε ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης στη συζήτηση κατά την πρόταση μομφής, “αφιέρωσε την μισή του ομιλία” για να του ζητήσουν συγγνώμη, λόγω της αρχειοθέτησης της δίωξής του σε σχέση με Novartis. “Δεν θα σας ζητήσουμε συγνώμη ποτέ”, είπε σε έντονο ύφος.
Εν συνεχεία, είπε ότι «το πόρισμα των δικαστών θα παραμείνει στην ιστορία της δικαιοσύνης ως η στρέβλωση της λογικής”. “Λέει λοιπόν ότι ο κύριος Γεωργιάδης δεν ευνόησε την Novartis γιατί δεν “έριξε” τους ανταγωνιστές της. Το 2012 η εταιρεία από την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά φαρμακεία πήρε 157 εκατομμύρια ευρώ , η Pfizer πήρε 143 η AstraZeneca πήρε 131. Μετά από ένα χρόνο το 2014 η Novartis πήρε 145, η Pfizer 100 και η AstraZeneca 82 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή όλοι οι άλλοι κατακρημνίζονται και η Novartis πέφτει απλά 7%».
Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Πολάκης:
«Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ συγγνώμη κ. Γεωργιάδη. Γιατί; Θα περιγράψω τους λόγους που αναφέρονται στην αρχειοθέτησή. Λέει ότι ο Γεωργιάδης δεν ευνόησε την Νοβάρτις καθώς ότι έκανε για όλους έκανε και στην Νοβάρτις. Το 2013 η Νοβάρτις πήρε 157, το 2015 η Νοβάρτις 145 την στιγμή που όλοι οι άλλοι κατακρημνίστηκαν ενώ η Νοβάρτις έπεσε μόνο 7%. Αυτό δεν είναι προνομιακή μεταχείριση; Στρεβλή λογική το ότι δεν ευνόησε τους ανταγωνιστές της. Η Novartis το 2013 έδωσε 130 εκατ. ευρώ φάρμακα και εισέπραξε 130 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία PPVI έδωσε 130 εκατ. και εισέπραξε 30 εκατ. Μόνο η Roche από 81, πήρε 76 εκατ. ευρώ. Μια εταιρεία αναπτύσσεται με βάση τι έχει στο συρτάρι της. Όταν πουλά και εισπράττει 130, ενώ ο άλλος πουλά 130 και παίρνει 20, ποιος είναι σε πλεονεκτική θέση; Έχουμε το λεγόμενο “Harvard Project”. Το Μάρτιο 2013 ο Φρουζής έλεγε ότι οπωσδήποτε πρέπει να μπουν 10 φάρμακα στην θετική λίστα για να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο Γεωργιάδης αναλαμβάνει τον Ιούνιο, Υπουργός, και αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής των φαρμάκων στην λίστα. Μπήκαν λοιπόν τα φάρμακα στην λίστα και άρχισαν να αποζημιώνονται. Και τι λένε οι δικαστές; Πως ενώ μπήκαν τα φάρμακα στην λίστα ο Γεωργιάδης έφερε άλλη απόφαση που επανέφερε το προηγούμενο καθεστώς ένταξης στις θετικές λίστες. Γι αυτό οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Γεωργιάδης έθιξε το συμφέρον της Novartis.
Αυτό το πόρισμα αρχειοθετεί τον Γεωργιάδη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Το νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη ενισχύει τους ισχυρούς για να γίνουν ισχυρότεροι. Μοιάζει με όσα κάνατε στην Novartis. Δεν πέρασε η προσπάθεια που κάνατε. Είναι φανερή η ήττα σας. Θα είμαστε εδώ και σύντομα ο λαός θα σας βάλει εκεί που σας αξίζει».
«Αυτά που γίνονται έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι η οργάνωση του πλαισίου της νέας διαφθοράς την επόμενη περίοδο, γιατί από όλες τις διατάξεις βγαίνει ότι ενισχύετε τους ισχυρούς για να γίνονται ισχυρότεροι και να υλοποιήσετε το σχέδιο ότι θέλετε να καταστρέψετε τους μικρομεσαίους».
Ο κ. Πολάκης έκλεισε την τοποθέτησή του αξιώνοντας εκ νέου την κατάθεση της πράξης αρχειοθέτησης των δικογραφιών που αφορούν τόσο τον κ. Γεωργιάδη, όσο και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπως άλλωστε έχει ζητήσει με επίσημο αίτημά του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απάντηση Γεωργιάδη με αγωγή
Αγωγή κατά του Παύλου Πολάκη καταθέτει ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως ανέφερε από το Βήμα της Βουλής, για τα όσα του καταλογίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης παίρνοντας το λόγο μετά την σημερινή επανέναρξη της συζήτησης.
“Δεν θα ξαναπαντήσω στον Παύλο Πολάκη ό,τι και αν ξαναπεί. Η μόνη συζήτηση μαζί του θα γίνει στο δικαστήριο, στην αγωγή που καταθέτω” είπε συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του.
“Τι θέλουν πια; Ας κάνουν ειδικό δικαστήριο με πρόεδρο Πολάκη και εισαγγελέα Βαξεβάνη!” είπε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης.