Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης στο πλαίσιο της επικείμενης έναρξης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών 2018-19 της Περιφέρειας Κρήτης σε δημόσιους χώρους αστικών και ημιαστικών περιοχών, ενημερώνει τους πολίτες ότι θα πρέπει στον ιδιωτικό τους χώρο να εφαρμόζουν τα κατωτέρω αναφερόμενα μέτρα αποφυγής ανάπτυξης των κουνουπιών, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, καθώς τα κουνούπια εκτός από έντονες οχλήσεις είναι δυνατόν να λειτουργήσουν και ως διαβιβαστές για την εξάπλωση ασθενειών.
Τρόποι αποφυγής ανάπτυξης και τσιμπήματος κουνουπιών
- Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, κουβάδες, βαρέλια, βάζα, πιατάκια γλαστρών, παλιά λάστιχα, ποτίστρες, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
- Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
- Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες)
- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ)
- Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα), πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
- Αντικουνουπικά πλέγματα – σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς)
- Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
Ειδικά για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, επισημαίνεται ότι στις υπαίθριες κολυμβητικές δεξαμενές, που συχνότατα βρίσκονται εντός κάθε είδους τουριστικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει να γίνει εγκαίρως η εκκένωση τους από όμβρια ύδατα και ο καθαρισμός των τοιχωμάτων τους, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η λειτουργία τους με καθαρό νερό που θα ανακυκλοφορεί και θα απολυμαίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα για τον περιορισμό, την εξάλειψη ή τον καθαρισμό των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών όπως συντριβάνια, καλλωπιστικές λιμνούλες, πισίνες, αποχετεύσεις, διαρροές συστημάτων ύδρευσης, δοχεία αποθήκευσης νερού ή άλλα αντικείμενα που κατακρατούν το νερό της βροχής ή του ποτίσματος, βιολογικοί καθαρισμοί κλπ. Έτσι, θα εκλείψουν σημαντικές εστίες συλλογής νερών και θα μειωθεί η δυνατότητα ανάπτυξης υψηλών πληθυσμών κουνουπιών.
Τέλος, αναγκαίο είναι να εφαρμόζεται συστηματικό πρόγραμμα εντομοκτονίας εντός των ορίων κάθε τουριστικού καταλύματος.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία