Εκεί είναι ο Καλλικράτης. Εδώ είναι ο Καλλικράτης. «Μαγιές του Παπά Ρήγα»

Είμαι ο ποταμός που ξεκινά από το Αρκάδι κατεβαίνω Πίκρι, Βιράν Επισκοπή και  καταλήγω στη θάλασσα πιο κάτω από του Σταυρωμένου.

Αρκετές φορές στο παρελθόν φούντωσα και παρέσυρα τους πάντες και τα πάντα.

Έκανα μεγάλη διαπλάτυνση δεξιά και αριστερά παίρνοντας περιβόλια, ελιές, ξινόδεντρα, σκέπασα αντλιοστάσια, γκρέμισα αποθήκες, πήρα χοιροστάσια, χοίρους, σωλήνες και έκανα πολλές άλλες ζημιές.

Με λίγα λόγια έκανα καλή δουλειά και τάκα-τάκα, γιατί νόμιζα ότι, είχαν αλλοτριωθεί όλα τα χωράφια.

Δεν άφησα τους παρόδιους του χωριού Πίκρι να κοιμηθούν, τους κρατούσα σκοπιά όλη τη νύχτα και αυτό κάνω κάθε φορά που φουσκώνω, τους φοβερίζω ότι, θα πάρω τα σπίτια τους.

Μάλιστα μερικούς τους εξανάγκασα να μετακομίσουν και να φιλοξενηθούν σε άλλες οικογένειες.

Πριν μερικά χρόνια το είχα καλύτερα σχεδιάσει, κατέστρεψα τοίχους με μπετόν, μετακόμισα αυτοκίνητα.

Με λίγα λόγια ανέτρεψα τη φύση, ελάτε να δείτε και θα σας πω γιατί τα έκανα όλα αυτά κι αν μου ταιριάσει …. τα ίδια θα ξανακάμω.

Όπως πληροφορήθηκα έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις στο παρελθόν από τους κατοίκους του χωριού για αντιπλημμυρική προστασία, αλλά κανείς δεν ακούει.

Γνωρίζω ότι, εγώ σαν ποταμός ανήκω στο Δημόσιο και την ευθύνη της προστασίας μου την έχει η Περιφέρεια και ο Δήμος.

Σας υπενθυμίζω ότι, στις 29/01/1985 και 23/03/1985 (πρακτικό 1 και 3 παμψηφεί αποφάσεις του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου για χρηματοδότηση αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν εκτελέστηκαν ποτέ).

Ο Καποδιστριακός Δήμος Αρκαδίου στις 06/04/1997 υπέβαλε έγγραφο στην τότε Νομαρχία και ζητούσε χρηματοδότηση γιααντιπλημμυρική προστασία στο χωριό Πίκρι, επιπλέον ζήτησε από την τότε Υπηρεσία-Τ.Υ.Δ.Κ.-Τοπική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων- να κάμει μελέτη.

Η μελέτη έγινε με χαρτογράφηση και κόστος προϋπολογισμού, υπολογίζω ότι, η μελέτη θα έχει κάνει μούχλα στο Αρχείο του πρώην Δήμου Αρκαδίου.

Εγώ σαν ποταμός δεν υπολογίζω τίποτα όταν συμβεί μεγάλη νεροποντή.

Θυμάμαι ότι, μια φορά από τις πολλές που φούσκωσα, ξεθεμελίωσα στύλους της ΔΕΗ και τα καλώδια τους δημιούργησαν φωτιές.οι υπεύθυνες υπηρεσίες συνεχίζουν να προσεύχονται να υπάρχει ανομβρία και εισακουστούν από τη Θεία δύναμη, εγώ δεν έχω πρόβλημα, αν όμως όχι και τα στοιχεία της φύσης δείξουν την οργή τους έ τότε θα δείτε τι θα γίνει. Αυτές τι μέρες είχα τις χαρές μου έβρεξε αρκετά, ενθουσιάστηκα γιατί έφυγαν από το ΧΥΤΑ τόνοι μαύρα λήμματα (σκα…τ..) και πήγαν μέχρι τη θάλασσα, οι διαχειριστές φαίνεται πως άνοιξαν σκόπιμα οπές για να τα ξεφορτωθούν.  Υπολόγισαν, ότι το Σαββατοκύριακο οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν, π.χ. Λιμεναρχείο, Αστυνομία κ.λ.π. Μα κι αν λειτουργούν τίποτα δεν κάνουν. Λογαριάζουν ότι ανάντι και κατάντι της περιοχής μου και σε όλο το μήκος της ροής μου μέχρι τη θάλασσα, η ζωή δεν έχει αξία, οι άνθρωποι που υδρεύονται και αρδεύουν τους κήπους τους από τις πηγές μου ή τις γεωτρήσεις που έχουν κάνει, είναι κάφροι

Εκ μέρους του ποταμού εξιστορεί,
ο Κωνσταντίνος Μπιρικάκης