ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Από τη Νουβία στο Σουδάν”

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 16 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεσης «Από τη Νουβία στο Σουδάν με τη ματιά της Ελληνο-Νορβηγικής Αποστολής» που φιλοξενεί αυτές τις μέρες στην πόλη μας το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας στο Σουδάν των συντρόφων στη ζωή και το αρχαιολογικό πεδίο, Henriette Hafsaas-Tsakos και Αλέξανδρου Τσάκου.

Η έκθεση στήθηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα με στόχο να γνωρίσει το ελληνικό κοινό τον ξεχωριστό αυτό τόπο – ένα σταυροδρόμι του Ισλάμ και του Χριστιανισμού στο αφρικανικό τοπίο του Νείλου.

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών που προγραμματικά μελετά και παρουσιάζει τον πολιτισμό και την ιστορία των χωρών της Ανατολής και της Μεσογείου ενέταξε με ενθουσιασμό την έκθεση αυτή για τον πολιτισμό μιας μακρινής ενδοχώρας στα σύνορα του μεσογειακού και του αφρικανικού κόσμου.

Μεταξύ Αφρικής, Νείλου και Μεσογείου Θάλασσας, Βυζαντίου, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Σουδάν και Ελλάδας, μα με άξονα τη Νουβία, τους τόπους και τους ανθρώπους της Μέσης Κοιλάδας του Νείλου, ταξιδεύουν ήδη από χτες οι επισκέπτες της έκθεσης φωτογραφιών «Από τη Νουβία στο Σουδάν».

Ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου στην οδό Νικηφόρου Φωκά, αρ. 130, λίγο μετά τις οκτώ. Κι ενώ ήδη ο Νείλος, η Νουβία και το Σουδάν συζητούνταν από όλους, ο διευθυντής Ινστιτούτου καθηγητής Χρηστός Χατζηϊωσήφ, αναγκάστηκε, όπως είπε, «να διακόψει την οπτική απόλαυση» για να παρουσιάσει τους συντελεστές και τον ομιλητή.

Όταν ο Αλέξανδρος Τσάκος πήρε το λόγο, παρακάλεσε να στραφούν οι παρευρισκόμενοι προς τις φωτογραφίες της έκθεσης και ταξίδεψε το κοινό με τη βοήθεια των φωτογραφιών της έκθεσης στην ιστορία της Νουβίας και των Νουβίων, τον τρόπο που ως αρχαιολόγοι η σύζυγός του Henriette κι εκείνος τους γνώρισαν και μοιράστηκαν τις επιθυμίες και ανησυχίες τους, την απειλή των ο κ τ ώ νέων φραγμάτων στο Νείλο που ίσως καταποντίσουν ολόκληρη τη Νουβία, τον τρόπο που η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνένωσε τις εμπειρίες Ελλήνων και Νουβίων για μερικούς αιώνες και φυσικά τι κοινό έχουν ακόμα οι δύο τόποι και πολιτισμοί.

Όλα αυτά θα χαρούν να τα συζητήσουν οι συντελεστές της έκθεσης, καθώς θα υποδέχονται σε όλη τη διάρκειά της (17-27 Μαΐου, ώρες 11:00-1400 & 18:00-21:00) όσους «θα θελήσουν να επισκεφτούν το μικρό νουβικό κόσμο που στήσαμε στο Ρέθυμνο!», όπως είπε ο Αλέξανδρος Τσάκος κλείνοντας τη χτεσινοβραδινή του ομιλία.

Η έκθεση στο Ρέθυμνο γίνεται με οικονομική υποστήριξη από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, από την Οργάνωση για Ελληνο-Νορβηγική Συνεργασία στον Πολιτισμό και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, από την Ελληνική Πρεσβεία στο Σουδάν, από το ελληνικό παράρτημα της νορβηγικής εταιρείας YARA και από τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Επίτιμη Πρόξενος της Νορβηγίας στα Χανιά, κυρία Συρματένια Παρασχάκη με τη βοηθό της Νικόλ Καραμανλή και ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Τάσος Παπαδουράκης.