Το Σάββατο 30/03/2013 πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα του Δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου ημερίδα με θέμα «Αριστερή πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα» που διοργάνωσε η Τοπική Οργάνωση Δήμου Μυλοποτάμου και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ρεθύμνου στο Δημαρχείο Περάματος.
Στην ημερίδα έγινε ουσιαστικός διάλογος και πήραν μέρος αγρότες, κτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων του νομού Ρεθύμνου. Εισηγητές στην ημερίδα ήταν η Ειρήνη Κατσινοπούλου, υπεύθυνη του Κεντρικού Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Κωστής Καμπιτάκης, συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κρήτης, ο Μανόλης Μαυρογιάννης, συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ νομού Ρεθύμνου και ο Νίκος Μπεκάκος εκπρόσωπος του κινήματος «Δικτύου Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου».
Χαιρετισμό στην ημερίδα έκανε ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο οποίος τόνισε:
«Σήμερα που στην κοινωνία κυριαρχεί η απόγνωση και η ηττοπάθεια, είναι πολύ κρίσιμο να ενθαρρύνουμε την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση των ανθρώπων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τις συζητήσεις όπως τη σημερινή, θέτει τις προγραμματικές του επεξεργασίες στην κρίση των πολιτών και επιδιώκει τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τις έντιμες, υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας.
Γιατί το πρόγραμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι μια υπόθεση «εμπειρογνωμόνων» αλλά μια ζωντανή σχέση αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες. Γι’ αυτό μόνο μέσα από το διάλογο και τη συμβολή όσων έχουν τη γνώση και την εμπειρία, μπορεί να προκύψει το εναλλακτικό σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.
Στον αγροτικό τομέα πληρώνουμε σήμερα με δραματικό τρόπο την απαξίωση της έντιμης και παραγωγικής εργασίας, την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την αδιαφορία και την ανικανότητα των Συνεταιρισμών να υπερασπιστούν το αγροτικό εισόδημα και την μετατροπή των περισσότερων από αυτούς σε μηχανισμούς διαπλοκής, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων.
Η πλήρης διάλυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας λόγω του αυξημένου καλλιεργητικού κόστους, της ανεξέλεγκτης ανόδου της τιμής των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων, των δυσβάστακτων φορολογικών μέτρων του Μνημονίου και των εξευτελιστικών τιμών στον παραγωγό, πρέπει να σταματήσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας είναι προνομιακός χώρος για να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου, στηριγμένο σε ομάδες παραγωγών, σε μορφές αλληλέγγυας οικονομίας και δίκτυα χωρίς μεσάζοντες για την προώθηση των προϊόντων, με δίκαιη και διαφανή κατανομή αλλά και με παραγωγική αξιοποίηση των επιδοτήσεων, με αναδιοργάνωση και αποκατάσταση του κύρους του συνεταιριστικού κινήματος και με οριστική απαλλαγή του αγροτικού κόσμου από τη λογική της διαμεσολάβησης, της συναλλαγής και της ανάθεσης σε άλλους να διαχειριστούν τα προβλήματα του.
Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής επιβίωση των γεωργών και κτηνοτρόφων, η στήριξη της ενδοχώρας, η αλληλέγγυα σχέση παραγωγού-καταναλωτή, η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια του λαού μας και η απεξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές αλυσίδες εισαγωγής τροφίμων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα του αγροτικού κόσμου να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, να αυτοοργανωθεί και να διεκδικήσει ένα μέλλον με παραγωγική προοπτική και αξιοπρέπεια».
Η Ειρήνη Κατσινοπούλου στην εισήγηση της τόνισε τα εξής:
«O ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θεωρεί τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία σαν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας και εξόδου από την κρίση σε όφελος των αναγκών των εργαζόμενων και των αδύναμων στρωμάτων. Η πρόταση μας είναι αρμονικά ενταγμένη στο συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας που υποστηρίζουμε και στον αντίποδα της βίαιης αναδιανομής, αναδιάρθρωσης και «εκσυγχρονισμού» της καπιταλιστικής παραγωγής και στον αγροτικό χώρο, που προωθείται σήμερα από την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ανόρθωση του πρωτογενή τομέα χρειάζεται μία εναλλακτική ριζοσπαστική αγροτική πολιτική με όραμα και στόχο μια βιώσιμη γεωργία. Ωστόσο, για να υλοποιηθούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές πρέπει να σταματήσει η καταστροφή και να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας. Τα άμεσα κυβερνητικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι:
– Η επαναφορά στο 11% της επιστροφής ΦΠΑ των γεωργικών προϊόντων και εφοδίων και τη μείωση στο ελάχιστο του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια.
– Η επιστροφή του ΕΦΚ και καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου, σε ποσότητα που θα καθορίζεται από την ετήσια δήλωση καλλιέργειας κάθε παραγωγού.
– Το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
– Η ανακατανομή του προγράμματος ήσσονων ενισχύσεων (de minimis) για αγορά ζωοτροφών σε όφελος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών μονάδων.
– Η ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους) λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
– Η θεσμοθέτηση της κάρτας αγρότη για την αγορά γεωργικών εφοδίων με την εγγύηση του δημοσίου και οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας.
– Η εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και άμεση πάταξη των υπερτιμολογήσεων, εναρμονισμένων τιμών και παράνομων ελληνοποιήσεων.
Σαν ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υποστηρίζουμε και διεκδικούμε μια ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική που θέτει στον πυρήνα της την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα για όλους, σταθερά και δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες, σταθερές και δίκαιες τιμές για τους καταναλωτές, οικολογικά βιώσιμες μορφές παραγωγής.
Αυτό σημαίνει μια ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική με:
• Αύξηση των προϋπολογισμού για τη γεωργία, στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών με τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών
• Προτεραιότητα στην ποιοτική γεωργία (ποιοτικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα) και ολική απαγόρευση γενετικά τροποποιημένων. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων και ιδιαίτερη πολιτική στήριξης της νησιωτικής και ορεινής παραγωγής
Ταυτόχρονα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εντείνουν τις προσπάθειες για:
Να πυκνώσουν και να εμπλουτιστούν με νέες μορφές τα δίκτυα αλληλέγγυας διακίνησης τροφίμων
Για τη δημοκρατική, συμμετοχική αυτοοργάνωση των αγροτών, που θα βάλει οριστικά τέλος στους συλλόγους και τους συνεταιρισμούς σφραγίδες.
Τώρα είναι η ώρα της αναγέννησης του αυτόνομου αγροτικού συνδικαλισμού και του συνεργατισμού.
Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν θα κυβερνήσει για τους αγρότες αλλά με τους αγρότες και το αγροτικό κίνημα».
Ο Κώστας Καμπιτάκης τόνισε ότι:
«Εξετάζοντας την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα της, οφείλουμε αρχικά να πρωτοστατήσουμε στην ίδρυση νέων πρωτοβάθμιων συλλογικών μορφών (ομάδων παραγωγών) σε κάθε περιοχή του νησιού. Για μας το παλιό συνεταιριστικό κίνημα έχει τελειώσει και το μόνο που απομένει να υπερασπιστούμε απ’ αυτό, είναι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους. Ανάλογη πρέπει να είναι η δράση μας και στο χώρο των καταναλωτών, για να μπορέσουν οι νέες αυτές συλλογικές μορφές να συνδεθούν σε δίχτυα, έτσι ώστε να υπάρξει και να αναπτυχθεί ένα άλλο εμπόριο που θα συνδέει άμεσα παραγωγούς και καταναλωτές. Αυτή η πολιτική από τα κάτω, εφαρμοζόμενη παράλληλα με την πολιτική μιας αριστερής κυβέρνησης από τα πάνω, θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανασυγκρότηση του τομέα.
Η παραπάνω πολιτική συνδέεται με την ανάγκη σύνταξης δημοτικών προγραμμάτων που στηριζόμενα στα ειδικά δεδομένα της περιοχής τους θα σχεδιάσουν την τοπική ανάπτυξη με δημοκρατικό-συμμετοχικό τρόπο και στη βάση των δικών τους αναγκών και προτεραιοτήτων και όχι σ’ εκείνη κάποιων ευρωπαϊκών ή άλλων εταιρειών. Ανάλογη θα πρέπει να είναι και δράση της Περιφέρειας Κρήτης. Οι δράσεις αυτές των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης, ξεκινούν από την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης (διεκδικεί η αυτοδιοίκηση τα υπάρχοντα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ), συνεχίζεται με την αξιολόγηση, την πλατιά δημοκρατική συζήτηση με την τοπική κοινωνία, τη σύνταξη του τελικού προγράμματος και την εφαρμογή του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η ανάδειξη της διαφορετικότητας των προϊόντων της Κρήτης ή και της κάθε περιοχής (σήματα).
Τέλος διεκδικούμε όλοι μαζί την αποκατάσταση των αδικιών στον τομέα των επιδοτήσεων και την πάταξη κάθε μορφής παραβατικότητας. Εμείς θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερα σκεπτόμενων και συλλογικά δρώντων πολιτών, μια αλληλέγγυα κοινωνία και όχι μια ανταγωνιστική κοινωνία ιδιωτών».
Ο Μανώλης Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στους τρόπους μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, στην συνεργασία γεωργίας-κτηνοτροφίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, την κρητική διατροφή και την αξιοποίηση των προγραμμάτων και τις υπηρεσίες του αγροτικού χώρου.
Ο Νίκος Μπεκάκος αναφέρθηκε στο Δίκτυο Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου που είναι μια ομάδα καταναλωτών και παραγωγών στο νομό Ρέθυμνου που επιδιώκει την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, βασιζόμενη σε σχέσεις αμοιβαιότητας, αμεσότητας, εγγύτητας και εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και προσφέρει ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα, βιολογικά, στηρίζοντας μεθόδους παραγωγής μη επιβλαβείς προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και δίνοντας προτεραιότητα στην τοπική παραγωγή.