Μια ημερίδα με θέμα «Το Ρέθυμνο μπροστά στην πρόκληση για μια πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ξενία, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, από την δημοτική κίνηση Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου.
Σκοπός της να συνδέσει τον δήμο με τα κοινωνικά κινήματα, τους παραγωγικούς κι επιστημονικούς φορείς της πόλης, ώστε να συζητηθούν τα θέματα της αυτοδιοίκησης σε άμεση σχέση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Έτσι, το πρώτο μέρος της ημερίδας αφορούσε την αυτοδιοίκηση γενικά και τον δήμο Ρεθύμνου ειδικά στη διάρκεια της τετραετίας που ολοκληρώνεται με τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Ειδικότερα έγιναν τρείς εισηγήσεις:
Η αυτοδιοίκηση στην εποχή των μνημονίων. Η εναλλακτική πρόταση: κοινωνικό κράτος και δημοκρατία (Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος δήμου Αθηναίων, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης).
Απολογισμός δράσης της Εναλλακτικής Κίνησης. Οι στόχοι μας για τον δήμο Ρεθύμνου και την Περιφέρεια Κρήτης (Γιώργος Βλαστός, δημοτικός σύμβουλος δήμου Ρεθύμνου, επικεφαλής της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου).
Την πρώτη με τη δεύτερη ενότητα της ημερίδας συνέδεσε ο Σκεύος Παπαϊωάννου, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την εισήγησή του «Τοπικές κοινωνίες σε μετασχηματισμό και Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μια καθοριστική για το Ρέθυμνο πραγματικότητα (περίπου 10.000 είναι ο πρόσθετος πληθυσμός), που επηρεάζει την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της πόλης. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντική μια ενεργός σχέση μεταξύ τους ώστε το Πανεπιστήμιο ν’ ανοίξει στην τοπική κοινωνία και να συμβάλλει με την παραγόμενη γνώση στην κοινωνική και παραγωγική της ανασυγκρότηση.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας η συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, κινημάτων και εργαζομένων ήταν σημαντική. Εκπροσωπήθηκαν με μέλη τους: ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, το Δίκτυο Χωρίς Μεσάζοντες, το Δίκτυο κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Σύλλογος Τοπογράφων Μηχανικών, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ρεθύμνου. Επίσης, μίλησαν ο πρόεδρος των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νομού Ρεθύμνου, η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου που δίδουν αυτή την περίοδο σημαντικούς αγώνες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλιάς Πόλης, μέλος της Πρωτοβουλίας για το Ρέθυμνο και ο Γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ρεθύμνου.
Παρόντες σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και ο δημοτικός σύμβουλος της Εναλλακτικής Κίνησης Μιχάλης Ανδρουλάκης. Τη συζήτηση συντόνισαν ο Νίκος Σερντεδάκις, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Χρυσούλα Μανουσάκη, μέλος της Εναλλακτικής Κίνησης.
Στη συζήτηση τέθηκε η φθίνουσα πορεία των αυτοδιοικητικών θεσμών μέσω της υποχρηματοδότησης, των απολύσεων και της σταδιακής κατάργησης της αυτοτέλειάς τους, ώστε να έχουν σήμερα μετατραπεί σε παράρτημα της κεντρικής διοίκησης. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε η ριζοσπαστική, οικολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζεται στην ανασυγκρότηση και χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και σε μια βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση η οποία θα ανατρέψει τον δημαρχοκεντρικό και συγκεντρωτικό χαρακτήρα του θεσμού και θα επιτρέψει στην κοινωνία να καθορίζει, με θεσμοθετημένη λαϊκή συμμετοχή, τη δημοτική πολιτική.
Οι δήμοι μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην κοινωνική ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό, τόσο μέσω των αρμοδιοτήτων τους όσο και αναλαμβάνοντας ένα συντονιστικό ρόλο που θα συμβάλλει στη συνέργεια και τη συμπληρωματικότητα των παραγωγικών τομέων και δραστηριοτήτων.
Η Εναλλακτική Κίνηση στη διάρκεια των τριών χρόνων παρουσίας της έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο όλα τα θέματα που αφορούν στην κοινωνική πολιτική (βρεφονηπιακοί σταθμοί, «βοήθεια στο σπίτι», αστεγία, υποστήριξη απόρων, χαράτσι ΔΕΗ, κ.λπ.), τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις ρυθμίσεις οφειλών δημοτών και επιχειρήσεων, τα προβλήματα των σχολείων και πολλά άλλα.
Ταυτόχρονα, η Εναλλακτική Κίνηση εργάστηκε στην κοινωνία του Ρεθύμνου σε συνεργασία ή συμμετέχοντας σε κοινωνικά κινήματα πολιτών και εργαζομένων (αντιφασιστικό, δίκτυο κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, δημόσια παιδεία, υγεία, κ.λπ.). Στήριξε το συνεταιριστικό εγχείρημα της Cretan Lines για ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης και τη στροφή στα βιολογικά αγροτικά προϊόντα της κρητικής διατροφής.
Το Ρέθυμνο έχει σημαντικού θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης -το πρώτο κοινωνικό ιατρείο- πολύ αναπτυγμένο δίκτυο «Χωρίς Μεσάζοντες» και ισχυρή οργάνωση βιοκαλλιεργητών. Οι επαγγελματοβιοτέχνες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γενικής κρίσης, παρά το ότι η Κρήτη, λόγω τουρισμού, δεν έχει πληγεί τόσο πολύ όσο άλλες περιοχές της χώρας. Ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών έθεσε αναλυτικά τα προβλήματα και παρουσίασε τις αναγκαίες λύσεις. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας του δήμου είναι ότι προωθεί ανταγωνιστικά προς τον κλάδο προγράμματα με τρία μεγάλα έργα που περιλαμβάνουν πληθώρα νέων καταστημάτων, όπως αποκαλύφθηκε από την εκπρόσωπο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
Για την τοπική ανάπτυξη κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις από τον Σκεύο Παπαϊωάννου, που συγκεκριμενοποίησε τη συνεργασία Πανεπιστημίου-τοπικής κοινωνίας, αναφερόμενος σε τομείς τεχνογνωσίας και άλλες μορφές ανταλλαγών.
Η ημερίδα συνέβαλε στη συμπύκνωση του έργου που θα επιτελέσει στο εξής η Εναλλακτική Παρέμβαση Πολιτών Ρεθύμνου, αποτελώντας τον βασικό πόλο τόσο για την ανατροπή της σημερινής δημοτικής πλειοψηφίας όσο και για τη συγκρότηση του εναλλακτικού σχεδίου μέσα από τη συμμετοχή των φορέων της πόλης και των πολιτών.