Την Παρασκευή 21 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στα Γουλεδιανά η δεύτερη συνάντηση για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ονιθές. Η αρχαία αυτή πόλη, που είναι αταύτιστη, θεωρείται πως καταλάμβανε το νοτιοανατολικό τμήμα της επικράτειας της αρχαίας Ρίθυμνας.
Σκοπός της συνάντησης που έγινε στο παλαιό δημοτικό σχολείο των Γουλεδιανών ήταν να αξιολογηθούν οι δράσεις που αναλήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα και να προγραμματιστούν οι επόμενες.
Στη συζήτηση, την οποία συντόνιζε ο Γιώργης Λελεδάκης, συμμετείχαν ως οργανωτές, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γουλεδιανών Στέλιος Βιδιαδάκης και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γουλεδιανών Ερασμία Φουρναράκη. Επίσης, συμμετείχαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη, η ιδρύτρια του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες» και αρωγός της προσπάθειας, Άννα Λαμπράκη, την οποία συνόδευε και η εκδοτική ομάδα του περιοδικού, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα ανάπτυξης Δημήτριος Μιχελογιάννης.
Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, αφού καλωσόρισαν τους εκπροσώπους των αρχών και τους επιστήμονες που ήρθαν στα Γουλεδιανά, τόνισαν την ανάγκη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, εξηγώντας ότι οι κάτοικοι των Γουλεδιανών και της γύρω περιοχής έχουν κατανοήσει τη σημασία της και επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί τους για τον κοινό σκοπό.
Όσον αφορά την αποτίμηση των ενεργειών κατά το προηγούμενο διάστημα, αναφέρθηκαν ο καθαρισμός της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, καθώς και ορισμένες τοπικές παρεμβάσεις σε σημεία του αρχαιολογικού χώρου, ύστερα από τη συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δήμου.
Η κυρία Τζιγκουνάκη δήλωσε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία προγραμματίζει και άλλες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, καθώς και τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την Ονιθέ.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ευγένιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παλαιά του πρόταση για τη διενέργεια ημερίδας που θα αφορά τις Βασιλικές του νομού.
Η κυρία Άννα Λαμπράκη περιέγραψε την ιδιαιτερότητα της εν γένει προσπάθειας, εξηγώντας, παράλληλα, τη σημασία αξιοποίησης της επιστημονικής ομάδας που συμμετείχε στη φετινή ημερίδα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη δυνατότητα απόδοσης ορισμένων πόρων για τη δημιουργία μονοπατιών, αλλά και στις δυνατότητες αξιοποίησης των πολιτιστικών διαδρομών, αρχαιολογικών και φυσικών χώρων της UNESCO.
Ο Δήμαρχος κάλεσε την τοπική κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί, ώστε να γευθεί τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα από την ανάδειξη της Ονιθές την κατάλληλη στιγμή, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη διαθεσιμότητα του Δήμου.
Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Κυριάκος Ψαρουδάκης, αναφέρθηκε στη συστηματική, επιστημονική τεκμηρίωση όχι μόνο των αρχαιολογικών αλλά και των υπόλοιπων δεδομένων της περιοχής και τόνισε την ανάγκη μιας ισόρροπης ανάπτυξης, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Ακολούθησε η δεύτερη φάση της συζήτησης, με τη συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας που απαρτιζόταν από τους: Ίριδα Τζαχίλη (Καθηγήτρια αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης-Ανασκαφέας του Ιερού Κορυφής στον Βρύσινα), Λίλιαν Καραλή (Καθηγήτρια περιβαλλοντικής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Κατερίνα Ροβύθη (Γεωπόνος), Φοίβο Τσαραβόπουλο (Μονοπατολόγος) και τη γνωστή γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη.
Ο καθένας από τους επιστήμονες κατέθεσε τις ιδέες και τη διαθεσιμότητά του για την υλοποίηση του στόχου για μια ολιστική ανάδειξη του τόπου, έτσι ώστε, με άξονα την αρχαιολογία να αναδειχθούν οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δυνατότητες της Ονιθές.
Το πρωί της ίδιας μέρας τελέστηκε πανηγυρική λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής και ακολούθησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τον αρχαιολόγο Κυριάκο Ψαρουδάκη.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Εργαστήριο Πέτρας στο οποίο διδάσκει η Ασπασία Παπαδοπεράκη, κάνει αυτές τις μέρες τα πρώτα του βήματα, με ικανοποιητική ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία.