Tο Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα επιτυχημένη δράση του συλλόγου μας, όπου μέλη συνάδελφοι μηχανικοί και φίλοι, από Ρέθυμνο και Χανιά, μαζευτήκαμε για να περιηγηθούμε στην ενδοχώρα του Ν. Ρεθύμνης.
Η καλοκαιρινή μέρα, ενίσχυε την καλή μας διάθεση. Πρώτη μας στάση ήταν η Αμνάτος, ένα πανέμορφο καταπράσινο χωριό λίγο πριν το Αρκάδι.
Η Αμνάτος είναι ένα από τα χωριά των ηρώων της Αρκαδικής εθελοθυσίας του 1866, με πρώτη την ηρωίδα μάνα και αγωνίστρια Χαρίκλεια Δασκαλάκη, που έχασε τρεις γιους πολεμιστές στο Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και της οποίας το άγαλμα δεσπόζει στην πλατεία του χωριού, απέναντι από ένα εξαιρετικό μεσαιωνικό θύρωμα. Εκεί στη μεσοχωριά βρίσκεται και η κατοικία της Ελένης Λουκάκη-Σφακιανάκη που σε ηλικία 4 ετών είναι η μόνη που επέζησε του Ολοκαυτώματος, αφού εκτινάχτηκε από την πυριτιδαποθήκη και της οποίας η μαρτυρία, παρά το μικρό της ηλικίας, είναι σημαντική για τα όσα τραγικά συνέβησαν στο Αρκάδι.
Καλό θα ήταν η Πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε η οικία της που είναι μισοερειπωμένη να αναστηλωθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη της.
Στην Αμνάτο μας περίμενε ο πρόεδρός της Γιώργος Κανακάκης για να μας ξεναγήσει.
Αφού παρακολουθήσαμε, στον πολιτιστικό σύλλογο, βίντεο με αναδρομή στο παρελθόν και στην ιστορία του χωριού, επισκεφτήκαμε τα δυο μουσεία (Λαογραφικό και Σχολικό).
Στο λαογραφικό Μουσείο, μας εξέπληξε ευχάριστα, το πλήθος των εκθεμάτων που αφορούν αντικείμενα που φανερώνουν τον τρόπο διαβίωσης και εργασίας των κατοίκων προγενέστερων ετών. Στο μουσείο επίσης υπάρχουν ενδιαφέρουσες συλλογές ορυκτών, χαρτονομισμάτων, κεντημάτων, εργαλείων. Τα περισσότερα είναι δωρεές των κατοίκων του χωριού.
Αφού περιηγηθήκαμε στα στενά σοκάκια, καταλήξαμε στο σχολικό μουσείο, με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, βιβλία, χάρτες, όργανα, σχολικές ενδυμασίες, πηλίκια κλπ.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ Κανακάκης, εκεί λαμβάνει χώρα πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές όλων των βαθμίδων με βιωματικές δράσεις στο Μουσείο. Καθώς και ξεναγήσεις στον ζωολογικό κήπο και στον σχολικό αγρόκηπο που βρίσκεται πίσω από το μουσείο.
Γεμάτοι με ευχάριστες εντυπώσεις και αφού λάβαμε αναμνηστικό απολυτήριο, φυλλάδια αλλά και βιβλία ως δωρεά στο σύλλογο μας, απολαύσαμε τον καφέ μας στα δυο καφενεία του χωριού.
Επόμενη στάση το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελεύθερνας για την επίσκεψη και ξενάγηση στην έκθεση Πικάσο στην Κρήτη: Η χαρά της ζωής με τα 62 έργα της κόρης του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα αλλά και από ιδιωτικές συλλογές. Εκεί μας υποδέχτηκε ο καθηγητής κ Νίκος Σταμπολίδης δημιουργός του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας και Γενικός διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ακρόπολης.
Τι να πούμε γι αυτό το στολίδι του τόπου μας, που έχει καθιερωθεί μετα από επτά χρόνια λειτουργίας του, σαν Μουσείο-Ορόσημο του Νομού μας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, καθιστώντας το πόλο έλξης, για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Από φίλο ξεναγό είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο και την διαδρομή στην τέχνη του Πάμπλο Πικάσο, είδαμε πίνακες, κεραμικά, εγχάρακτα αγγεία, μικρά γλυπτά, χαρακτικά με φύση και ζώα, πουλιά, μορφές, αρμονικά τοποθετημένα πλησίον αρχαιολογικών εκθεμάτων σε προθήκες και στους τοίχους του Μουσείου.
Εντύπωση μας προκάλεσαν τα 11 χωριστά χαρακτικά σχέδια που στο πρώτο απεικονίζεται μια αναπαράσταση ταύρου ενώ στη συνέχεια ο καλλιτέχνης σταδιακά λειτουργεί αφαιρετικά, ώστε στο τελευταίο χαρακτικό να απεικονίζεται ισομεγέθης ταύρος αλλά μόνο με ελάχιστες γραμμές.
Χαρακτηριστική επίσης είναι η μορφή του Μινώταυρου, κεφαλή πάνω σε κίονα, στην είσοδο του Μουσείου, η όποια δεν παραπέμπει στο τέρας της Μυθολογίας, όπως γνωριζουμε, αλλά με ένα παιχνιδιάρικο τρόπο παρουσιάζεται σαν ανθρωποειδές, αφού και ο ίδιος ο καλλιτέχνης φωτογραφίζεται με μάσκα Μινώταυρου.
Πολλά από τα εκθέματα του Πάμπλο Πικάσο μαρτυρούν ότι ούτε και ο ίδιος έμεινε ανεπηρέαστος μπροστά στο μεγαλείο της Ελληνικής Μυθολογίας και του Μινωικού πολιτισμού.
Με ευχάριστη διάθεση, μετά την έκθεση Χαρά της ζωής, κατευθυνθήκαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής όπου είχαμε την ευκαιρία για συζήτηση, για ευχάριστη παρέα και ανανεώσαμε το ραντεβού μας και για άλλες ωραίες διαδρομές.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά και δημοσίως όλους όσους συνέβαλαν για αυτήν την άκρως επίκαιρη διοργάνωση του Συλλόγου μας .
Τον κ Κανακάκη και την κ Μαντζουράνη για την ξενάγηση στο όμορφο χωριό τους και σε όλα τα σημαντικά που γίνονται σε αυτό, από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και αγωνίζονται εθελοντικά για την ανάδειξή του.
Τον εξαίρετο καθηγητή κ Σταμπολίδη που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον τόπο μας και συνεχίζει να προσφέρει, διδάσκοντας πολιτισμό και δίνοντας μας ευκαιρίες να γίνουμε μέτοχοι μεγάλων διοργανώσεων. Η επίσκεψη των 27000 και πλέον ατόμων για την έκθεση Πικάσο στην Κρήτη: Η χαρά της ζωής το αποδεικνύει.
Το ΚΤΕΛ Χανίων- Ρέθυμνου τον αντιπρόεδρο Γιώργο Χατζηδάκη ,τον Ηλία Μοσχάκη και το Στέλιο Γρηγοράκη που πάντα συνδράμουν τον σύλλογο μας με την ευγενική χορηγία τους για την δωρεάν και ασφαλή μεταφορά μας με λεωφορείο στο πλαίσιο υλοποίησης Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς της ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου.
Να ευχαριστήσουμε και τέλος όλα τα μέλη και τους φίλους της ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Κρήτης για την συμμετοχή τους στην δράση του συλλόγου μας.