ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Η ψυχική ανθεκτικότητα σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται… μέσα από τα μάτια του εκπαιδευτικού»

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Απριλίου με μεγάλη επιτυχία η διαδικτυακή συνάντηση με την εκπαιδευτική κοινότητα, με θέμα «Η ψυχική ανθεκτικότητα σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται… μέσα από τα μάτια του εκπαιδευτικού», που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμας Εκπαίδευσης, και προσκεκλημένο ομιλητή τον κο Ηλία Γκότση, Κοινωνιολόγο – Ψυχοθεραπευτή – Συγγραφέα – Επιστημονικά Υπεύθυνο του Κέντρου Εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ.

Την εκδήλωση χαιρέτισε  ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Ρεθύμνου και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Παρασύρης , η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου ρεθύμνης και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του κέντρου πρόληψης  κ. Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπ. Ρεθύμνου κ. Λάμπρος Καρβούνης, καθώς και Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ρεθύμνης κ. Κερασία Πετρογιάννη.

Ο κος Γκότσης προσέγγισε τις μεταβολές που βιώνει η εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από τις έννοιες της ανθεκτικότητας και της ευαλωτότητας. Αναφέρθηκε στους μετασχηματισμούς που διέπουν τα συστήματα κατά τη διάρκεια των κρίσεων και τις αναγκαίες προσαρμογές που χρειάζεται να γίνουν, προκειμένου να διαχειριστούμε τις κρίσιμες καμπές, την απώλεια και τις αλλαγές.  

Οι εκπαιδευτικοί προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ομάδες εργασίας, όπου είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν σκέψεις, προβληματισμούς, συναισθήματα σε σχέση με την ψυχική ανθεκτικότητα και τους μετασχηματισμούς.  

Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε ότι οι εκπαιδευτικοί, παρά τις δυσκολίες της περιόδου αυτής, παρέμειναν ευέλικτοι, αναδεικνύοντας την αξία της θετικότητας, της αισιοδοξίας, της αλληλεγγύης και της  σύνδεσης μεταξύ των συστημάτων, οικογένειας, μαθητών, εκπαιδευτικών.  

Εν κατακλείδι, ο κος Γκότσης ανέφερε ότι οι μετασχηματισμοί πραγματοποιούνται μετά τις κρίσεις και είναι πολύ σπουδαίο αντί να αντιστεκόμαστε στις αβεβαιότητες της ζωής, να τις αγκαλιάζουμε παραμένοντας συνδεδεμένοι με την πραγματικότητα που ζούμε.