Στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτιστικού-καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα Χανιά και η Κρήτη γενικότερα με τον επιτυχημένο διαγωνισμό αφίσας στον οποίο πήραν μέρος πάνω από 570 γραφίστες από 51 χώρες και που η απονομή των βραβείων έγινε χθες στην μεγάλη γιορτή της τυπογραφίας και των γραφικών τεχνών, στα Χανιά παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, εκπροσώπων φορέων, ανθρώπων του πολιτισμού, και πλήθους κόσμου.
Η απονομή βραβείων και επαίνων του 4ου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας που διοργάνωσε το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννης και Ελένη Γαρεδάκη έγινε με επιτυχία στο φιλόξενο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων και της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε το Μουσείο τυπογραφίας κοιτίδα πολιτισμού που αναδεικνύει και προβάλει το νησί μας αλλά και την χώρα μας διεθνώς, επισημαίνοντας την μεγάλη συμβολή του Γιάννη και της Ελένης Γαρεδάκη. Η Περιφέρεια, πρόσθεσε ο κ Αρναουτάκης συνεργάζεται με όλους τους φορείς και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία και δράση που αναδεικνύει την Ιστορία, τον Πολιτισμό, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον κ. Γαρεδάκη ότι η Περιφέρεια θα είναι πάντα συμπαραστάτης του Μουσείου.
Ο ιδρυτής-Πρόεδρος Γιάννης Γαρεδάκης στο καλωσόρισμα του ευχαρίστησε θερμά τον κ Αρναουτάκη, τονίζοντας ότι είναι στήριγμα, όπως επίσης ευχαρίστησε για την συμβολή τους τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, και τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα. Στους χαιρετισμούς τους ο κ. Βουλγαράκης και ο κ Βάμβουκας αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του Μουσείου, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Νίκος Παπαδάκης Δ/ντης του Ιδρύματος Ερευνών-Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης κ.α.
Στην επιτυχημένη εκδήλωση υπήρξε προβολή βίντεο για το Μουσείο Τυπογραφίας, ενώ η παρουσίαση του διαγωνισμού έγινε από την Έλια Κουμή, διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας. Σύντομες ομιλίες έγιναν από́ τα μέλη της κριτικής επιτροπής:
-Δημήτρη Αρβανίτη, Graphic Designer, member of AG I- Alliance Graphique Internationale:
-Τζανέτο Πετροπουλέα, σχεδιαστή, τ. πρόεδρο Δ.Σ. της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας
-Αντώνη Παπαντωνόπουλο, τυπογράφο – λιθογράφο, καλλιτέχνη
-Λίλα Καλογερή, εικονογράφο.
Στον 4ο διεθνή διαγωνισμό αφίσας συμμετείχαν περισσότεροι από 570 γραφίστες από 50 χώρες του κόσμου: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βιετνάμ, Βοσνία, Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Εκουαδόρ, Ελλάδα, Εσθονία, Ζιμπάμπουε, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιράν, Ιρλανδία, Καναδάς, Κίνα, Κιργιστάν, Κούβα, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιθουανία, Μαλαισία, Μεξικό, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Ταϊβάν, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία, Υεμένη, Φιλανδία. Και φυσικά, από κάθε άκρη της Ελλάδας: Αθήνα, Βέροια, Βόλος, Δράμα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Πάτρα, Πρέβεζα, Χανιά.
Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού έμεινε στην Ελλάδα ανήκει στον γραφίστα Αργυρή Αθανασιάδη από την Αθήνα με καταγωγή από την Κρήτη και απονεμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.
Όπως έγινε γνωστό από την κα Κουμή, τα διακεκριμένα έργα του διαγωνισμού θα εκτίθενται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας για έναν περίπου χρόνο, μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό. Επίσης τα ονόματα των νικητών που έλαβαν βραβεία θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του μουσείου www.typography-museum.gr, την σελίδα του μουσείου στο Facebook Μουσείο Τυπογραφίας / Museum of Typograph.