Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Τα Επαναστατικά γεγονότα στο Ρέθυμνο το 1821» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων, την Ιερά Μονή Πρέβελη, την Περιφέρεια Κρήτης Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και τους Κυρίους Δημήτρη Σκαρτσιλακη και Ευτύχη Τζιρτζιλακη, τιμώντας την 200’ Επέτειο της Επανάστασης του 1821.
Στην αφετηρία των σημαντικότερων αγώνων για την αποτίναξη του ζυγού, βάρβαρων κατακτητών, στην Πύλη της Ελευθερίας σε δίσεκτους καιρούς, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου μας. Η Μονή Πρέβελη εκτός από ένας ιερός προσκυνηματικός χώρος ήταν και παραμένει προπύργιο αγωνιστικής δράσης που πέρασε με χρυσά γράμματα στις δέλτους της σύγχρονης ιστορίας. Από τον Εφραίμ μέχρι τον Μελχισεδέκ Τσουδερό και τον Αγαθάγγελο Λαγουβάρδο η Μονή Πρέβελη διαδραμάτισε τον σημαντικότερο ρόλο στην έκβαση των μεγάλων ξεσηκωμών. Πλήρωσε γι αυτό- βαρύ τίμημα με τη θυσία τόσων μοναχών αλλά έγινε παγκόσμιο σύμβολο των Κρητικών Αγώνων, για Ελευθερία και Εθνική Αξιοπρέπεια.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου εστιάστηκαν στην μεγάλη επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας με ιδιαίτερα καρποφόρο απολογισμό. Από τους σταθμούς της φετινής διοργάνωσης ήταν και η εσπερίδα με θέμα την επανάσταση του 1821 που έδωσε την ευκαιρία στους πλέον έγκριτους ιστορικούς του τόπου μας να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας. Μέσα από αυτή την εκδήλωση δόθηκε το μήνυμα της ανάγκης να αποβληθεί κάθε αναφορά ιστορικής προσφοράς τους στείρους τοπικισμούς γιατί το αποτέλεσμα κάθε επανάστασης είχε συλλογικό χαρακτήρα.
Η τιμή πρέπει να αποδίδεται ισότιμα σε όλες τις περιοχές και όλους τους ήρωες που μας χάρισαν το πολύτιμο δώρο της λευτεριάς
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι μεμονωμένες εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου σε διαμερίσματα του δήμου που μας έδωσαν νέα στοιχεία για την τοπική μας ιστορία και αφορμές για περαιτέρω προβληματισμό και έρευνα
Την εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων Κύριος Ειρηναίος. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταρακης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Διευθύντρια της εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνακη, και ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνιων της Αττικής «Το Αρκάδι» Γεώργιος Βλατάκης.
Χαιρετισμούς απέστειλαν λόγω απουσίας τους οι Βουλευτές του νομού Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης και Ανδρέας Ξανθός αλλά και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονη.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αρχαιολόγος της Εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Γιαπιτζογλου με θέμα: «Τα Επαναστατικά γεγονότα στο Ρέθυμνο το 1821». Ριζίτικο τραγούδι απήγγειλε η ομάδα ριζίτικου του ομίλου Βρακοφορων Κρήτης.
Στην συνέχεια εγκαινιάστηκε έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με εκθέματα της Επανάστασης του 1821 και η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι.
Παράλληλα εγκαινιάστηκε έκθεση χαρακτικών της χαρακτριας Ελένης Τζιφακη-Μισιρλη με θέμα «Η Αθάνατη ηρωίδα του 1821» την οποία διοργανωσε ο Ιστορικός Σύλλογος Ρεθυμνιων Αττικής «Το Αρκάδι» υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλαδα 2021»
Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ Ειρηναίος, ο Κισσάμου και Σελίνου κ Αμφιλοχιος, ο Πέτρας και Χερσονήσου κ Γεράσιμος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνας κ Θεόδωρος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Κρήτης και Επίσκοπος Κνωσσού κ Πρόδρομος, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Λάμπης κ Αθανάσιος, ο Αρχιγραμματέας πρωτοπρεσβύτερος κ Ευάγγελος Κοπανακης, και εφημέριοι ενοριών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κακογιαννάκης, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη, οι Αντιδήμαρχοι Αγίου Βασιλείου Βαγγέλης Καπετανάκης, Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης, οι Εντεταλμένοι σύμβουλοι Βασίλης Θεοδωράκης και Ευαγγελία Γλαμπεδακη, ο Δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Γρηγοράκης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Αττικής της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου «Ο Πρέβελης» Εμμανουήλ Δριδακης, ο Πρόεδρος Λευκογειων- Γιαννιού Γεώργιος Ανδρουλιδακης, ο Πρώην Δήμαρχος Αρκαδίου Εμμανουήλ Μανωλακακης, ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Αγίου Βασιλείου Εμμανουήλ Χαλικακης, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Σπηλίου Νεκταρία Βρυλλακη.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου αφού συνεχάρη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και προσωπικά την Διευθύντρια Αναστασία Τζιγκουνακη για την αξιόλογη δουλειά που έκανε για την έκθεση ,ευχαρίστησε την Αρχαιολόγο Αναστασία Φιολιτακη για την πολύτιμη προσφορά της στον δήμο Αγίου Βασιλείου αλλά και τον ομιλητή Αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Γιαπιτζογλου για την παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων του Ρεθύμνου στην επανάσταση του 1821.
Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι ο Δήμος μας ανέδειξε την μεγάλη συμβολή των Αγιοβασιλιωτων στον αγώνα του 1821 φωτίζοντας πτυχές της τοπικής ιστορίας με ιστορικά ορόσημα, πρόσωπα, όπως ο Ηγούμενος Μελχισεδέκ Τσουδερός, άλλες μορφές της Επανάστασης όπως και οι Νεομάρτυρες, συμβάντα τα οποία καθόρισαν και χαρακτήρισαν τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία για τον οποίο ο Άη Βασίλης έχει πληρώσει βαρύ τίμημα.
Τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο των εορτασμών της εθνικής μας Παλιγγενεσίας ήταν η συμμετοχή της νέας γενιάς. Των νέων ανθρώπων που θα λάβουν την σκυτάλη της συνέχισης της ιστορίας μας. Αυτούς καλέσαμε από την πρώτη ημέρα να γίνουν κοινωνοί στα πολιτιστικά δρώμενα και να μετουσιώσουν το μήνυμα της επανάστασης σε έργο για το μέλλον απαντώντας ουσιαστικά στην επιταγή που συνδέεται με την ιστορική περίοδο.