H 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχουν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην πανελλήνια δράση “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”, που συντονίζει η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Με τη συνεργασία και την υποστήριξη τοπικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα με εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και ομιλίες, που υπογραμμίζουν την άρρηκτη σχέση μεταξύ των ιστορικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Δευτέρα, 28.4.2014│συνάντηση στις 09:30 στο Δημαρχείο Περάματος
Στον δρόμο των προσκυνητών και των ξωμάχων: Γεροντόσπηλιος Μελιδονίου, Σφεντόνη Ζωνιανών, Ιδαίο Άντρο
Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στα σπήλαια, με έμφαση στη χρήση τους ως προσκυνηματικών χώρων και χώρων συνδεδεμένων με τις κτηνοτροφικές εργασίες. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στις παραδοσιακές δραστηριότητες της περιοχής (υφαντική, παραγωγή ξυλοκάμινων, περισυλλογή λάβδανου, αγγειοπλαστική), σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον.
Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.
Tρίτη, 29.4.2014│ Συνάντηση στις 09:30 στο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου
Το ΜΜ σπίτι του Κρυονερίου, ανασκαφή, μελέτη και προοπτικές
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με συνάντηση στο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου, όπου θα παρουσιαστούν τα ευρήματα από την ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα στο Κρυονέρι. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στον αρχαιολογικό χώρο, στη θέση «Ανατολικό» ή « Πλάτη», όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το φυσικό περιβάλλον με τους εκτεταμένους ελαιώνες και τον Γεροπόταμο, καθώς επίσης και τη σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ αυτού και του δομημένου περιβάλλοντος των μινωικών χρόνων.
Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.
Παρασκευή, 2.5.2014│ Συνάντηση στις 09:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου
Αρχαία Φαλάσαρνα, η δυτική πύλη του νησιού
Η αρχαία πόλη της Φαλάσαρνας βρίσκεται στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Γραμβούσας και αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της ελληνιστικής περιόδου. Η πόλη ήταν γνωστή για το λιμάνι της, το οποίο εξαιτίας του σεισμού του 365 μ.Χ. ανυψώθηκε από 6 έως 9 μ., με αποτέλεσμα σήμερα το λιμάνι και οι εγκαταστάσεις του να βρίσκονται στην ξηρά. Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης, με έμφαση στη διαμόρφωση του φυσικού τοπίου μετά την ανύψωση της ακτής, στα Σχολεία 2ης ευκαιρίας Χανίων, Κισάμου και Βουκολιών.
Παρασκευή, 2.5.2014│ 21:00 στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων
Παρουσίαση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, μνημείου στον Ενδεικτικό Κατάλογο της Ελλάδας για υποψηφιότητα στην Παγκόσμια Κληρονομιά
Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σχετικά με τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, το φυσικό του περιβάλλον και τα μνημεία:
- Πέτρος Λυμπεράκης, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς: «Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς: Ποικιλότητα οικοτόπων από τα κορφοβούνια στο βυθό: Διασχίζοντας μια ήπειρο σε 2500 μέτρα»
- Αλέξανδρος Βαζάκας (λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης), Έρη Μπαντουβά (αρχιτέκτονας μηχανικός) Αλέξης Τζομπανάκης (επίκουρος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης):
- «Τα οικιστικά σύνολα Σαμαριά και Κάτω Χωριό και οι δυνατότητες αειφόρας ανάκτησής τους»
- Αναστασία Τζιγκουνάκη, Δ/τρια ΚΕ’ ΕΠΚΑ, Αν. Δ/ντρια 28ης ΕΒΑ: «Οι αρχαιολογικές μαρτυρίες στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς και η έννοια του πολιτιστικού περιβάλλοντος στη διεθνή του διάσταση»
- Δημήτρης Μιχελογιάννης, Νομικός Περιβάλλοντος – Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης: «Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς- Σχεδιασμός και Διαχείριση μίας Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης»
Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.
Σάββατο, 3.5.2014│ Συνάντηση 09:00 στην Ανατολική πόρτα του Δημοτικού Κήπου Ρεθύμνου (έναντι Parking)
Ανακαλύπτοντας το φυσικό τοπίο και τα μνημεία του Μυλοποτάμου
Το πρόγραμμα ξεκινά με επίσκεψη στη Μονή Αττάλης στο Μπαλί, με τη χαρακτηριστική βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, καθώς και στον παράκτιο αρχαιολογικό χώρο στη θέση «Καλό Χωράφι» Σισών, που διασώζει οικοδομικά κατάλοιπα διαχρονικά, από τους μινωϊκούς έως και τους νεότερους χρόνους. Κατά την επίσκεψη θα δοθεί η ευκαιρία παρατήρησης του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος και των στοιχείων της μινωικής κατοίκησης της περιοχής, καθώς και την μεταξύ τους σχέσης, πριν την έναρξη συστηματικής ανασκαφής, που θα αποκαλύψει τη μινωική εγκατάσταση και η εικόνα που σχηματίζουμε τώρα για την περιοχή θα διαφοροποιηθεί, με στόχο την προβολή της μακρόχρονης ιστορίας του τόπου και του φυσικού περιβάλλοντος. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την ενδοχώρα του Μυλoποτάμου, για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Χαλέπας και να περπατήσουμε ως το γειτονικό τοιχογραφημένο ναΐσκο της Αγίας Μαρίνας (300μ.). Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί στο Γαράζο, με περίπατο στον παλαιό πυρήνα του οικισμού, όπου και βρίσκονται τρία μουσεία λαογραφικού χαρακτήρα (Κρητικό Σπίτι, Μουσείο Λαδιού & Ελιάς, Μουσείο Ελληνικής Χρηστικής Κεραμικής).
Παράλληλα με τις ξεναγήσεις στα μνημεία, θα γίνει ενημέρωση για τις καλλιέργειες και τα ενδημικά φυτά, που είχαν βασικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής : το λάβδανο, cistus creticus, φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες, που αφθονεί στην περιοχή των Σισών, καθώς και το κίτρο, το μηδικό μήλο, που για χρόνια αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής του Μυλοποτάμου.
Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.
* Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο λεωφορείο που θα διατεθεί από το Δήμο Μυλοποτάμου, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για δηλώσεις συμμετοχής : 28η ΕΒΑ, υπόψη Νικολέττας Πύρρου στα τηλέφωνα 28310 23653, 28310 58843, 6938030726 και στο e-mail: npirrou@culture.gr
Κυριακή, 4.5.2014│ Συνάντηση 09:00 στην Ανατολική πόρτα του Δημοτικού Κήπου Ρεθύμνου (έναντι Parking)
Περιήγηση στη φύση και τα μνημεία του Ρεθύμνου και του Αγίου Βασιλείου
Το πρόγραμμα ξεκινά με ξενάγηση στο Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων, και το δάσος ήρεμης βελανιδιάς που το περιβάλλει. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς τη νότια ακτή του Ρεθύμνου, μέσα από το φαράγγι του Κουρταλιώτη, με προορισμό την περιοχή του Πρέβελη. Ακολουθώντας την πορεία του ποταμού Πρέβελη με το παραποτάμιο φοινικόδασος, που καταλήγει στην χαρακτηρισμένη ως τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους λίμνη, θα περάσουμε από παλαιές γέφυρες και τοιχογραφημένα εκκλησάκια, μετόχια και εξαρτήματα της Μονής. Θα επισκεφθούμε το Μοναστήρι του Προδρόμου (Κάτω Μοναστήρι) και θα καταλήξουμε στη Μονή του Θεολόγου (Πίσω Μοναστήρι), όπου και θα ξεναγηθούμε στο εκκλησιαστικό μουσείο.
Παράλληλα με τις ξεναγήσεις, θα μιλήσουμε για θέματα προστασίας και ανάδειξης των δύο αυτοφυών δασών που περιβάλλουν τα μνημεία, καθώς και τη σημαντική συμβολή τους στην τοπική οικονομία.
Η εκδήλωση είναι ελεύθερη στο κοινό.
*Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο λεωφορείο που θα διατεθεί από το Δήμο Ρεθύμνου, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για δηλώσεις συμμετοχής : 28η ΕΒΑ, υπόψη Νικολέττας Πύρρου στα τηλέφωνα 28310 23653, 28310 58843, 6938030726 και στο e-mail npirrou@culture.gr
Συνεργαζόμενοι φορείς
- Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος
- Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
- Δήμος Ρεθύμνου
- Δήμος Μυλοποτάμου
- Διεύθυνση Δασών Ν. Ρεθύμνης
- Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς
- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
- Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Πολυτεχνείο Κρήτης
- Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου
- Ιερά Μητρόπολη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων
- Οργανισμός Σπηλαίου Ζωνιανών
- Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιδονίου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αλφάς
- Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμένων
- Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων
- Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κισάμου
- Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βουκολιών
- Δημοτικό Σχολείο Αρμένων