ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρόσκληση για συμμετοχή σε Ομάδες – Εργαστήρια Εκπαίδευσης Γονέων

γονείςΗ Μέθεξις – ΚοινΣΕπ Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, σας προσκαλεί στις νέες Ομάδες – Εργαστήρια Εκπαίδευσης Γονέων που θα ξεκινήσουν στους χώρους της, σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο, και καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή.

Το να είναι κανείς γονιός είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση και φυσικά, δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, όπως δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι.​ ​Το να είστε γονέας (ή να προετοιμάζεστε για τη γονεϊκότητα), δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να γνωρίζετε αυτομάτως ή ενστικτωδώς τί είναι κατάλληλο κι εποικοδομητικό να κάνετε σε κάθε περίσταση. Μπορείτε όμως να αναζητήσετε τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και να καλλιεργήσετε τις στάσεις και τις επικοινωνιακές δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να ενθαρρύνετε τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και να έχετε ικανοποιητικότερες σχέσεις με μαζί τους αλλά και τους αγαπημένους σας, αφού οι αρχές της αποτελεσματικής επικοινωνίας και δημιουργίας ικανοποιητικών σχέσεων είναι κατάλληλες, βρίσκουν εφαρμογή και προάγουν όλα τα είδη σχέσης.

Καλωσορίστε τον εαυτό σας, τα παιδιά σας και τους αγαπημένους σας στον κόσμο της Ενσυναίσθησης, της Αποδοχής και της Γνησιότητας!

Στα πλαίσια κάθε ομάδας, θα πραγματοποιηθούν 12 τρίωρες συναντήσεις, καθεμιά με την παρακάτω θεματολογία που αποτελείται από θεωρία-συζήτηση-βιωματικές ασκήσεις που καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα από βρέφη έως και εφήβους:

1η Συνάντηση: Γνωριμία με τη φιλοσοφία και τις βασικές αρχές του Attachment Parenting, Τί είναι Συναισθηματικός Δεσμός ή Προσκόλληση, Η σημασία δημιουργίας Ασφαλούς Συναισθηματικού Δεσμού, Πλεονεκτήματα αυτής της ανατροφής, Αναπτυξιακά Στάδια, Θεωρία του Νου, Γνωριμία με τον Εγκέφαλο και την Ανάπτυξη του, Άγχος Αποχωρισμού-Tantrums.

2η Συνάντηση: Πώς καλλιεργούμε Ασφαλή Συναισθηματικό Δεσμό στην πράξη, Προετοιμασία για εγκυμοσύνη-γέννα-γονεϊκότητα, Άνοιγμα στη φωνή της Φύσης μεσα μας, Προσφορά τροφής-Θηλασμός και οφέλη, Γονεϊκή Ανταπόκριση, Εμπιστοσύνη και Ενσυναίσθηση, Φυσική επαφή (Baby wearing), Διασφάλιση Ασφαλούς Ύπνου (Co-sleeping / Co-bedding), Σταθερή Φροντίδα, Παιχνίδι-Τέχνη-Φύση, Η αξία του Μύθου, Θετική Διαπαιδαγώγηση, Προσωπική Φροντίδα των Γονέων και της μεταξύ τους Σχέσης-Υποστηρικτικό Δίκτυο-Οριοθέτηση.

3η Συνάντηση: Η Μέθοδος του Αποτελεσματικού Γονέα: Εισαγωγή, Προσωποκεντρική Φιλοσοφία, Μη Βίαιη Επικοινωνία, Χρήσιμες Έννοιες, Εστιάζοντας στην Παρουσία, στη Σχέση και στην Ισοτιμία, Τί είναι Συμπεριφορά, Ιδιοκτησία Προβλήματος.

4η Συνάντηση: Η Μέθοδος του Αποτελεσματικού Γονέα: Όταν το Παιδί βιώνει πρόβλημα, Εμπόδια Επικοινωνίας και Συνέπειες, Βοηθώντας τα παιδιά να Αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα Συναισθήματα τους, Ανοίγματα Επικοινωνίας, Ενεργητική Ακρόαση και οι απαραίτητες Συνθήκες για να την επιτύχουμε.

5η Συνάντηση: Η Μέθοδος του Αποτελεσματικού Γονέα: Εξάσκηση και εμβάθυνση στην Ενεργητική Ακρόαση, Στάση και Ποιότητα Παρουσίας στην Ενεργητική Ακρόαση, Συνηθισμένα Λάθη, Ενεργητική Ακρόαση σε πολύ μικρά παιδιά και βρέφη.

6η Συνάντηση: Η Μέθοδος του Αποτελεσματικού Γονέα: Όταν ο Γονέας βιώνει πρόβλημα, Διασφάλιση Συνεργασίας, Δεξιότητες Αποτελεσματικής Αντιπαράθεσης, Εγώ-Μηνύματα, Αντιμετώπιση Αντίστασης, Αναστροφή Ταχυτήτων.

7η Συνάντηση: Η Μέθοδος του Αποτελεσματικού Γονέα: Δεξιότητες Ενίσχυσης και Ενδυνάμωσης όταν δεν υπάρχει πρόβλημα, Εναλλακτικοί Έπαινοι, Εξάσκηση στα “Εγώ-Μηνύματα”, Αιτίες δυσλειτουργίας των Εγώ-Μηνυμάτων, Εγώ-Μηνύματα για βρέφη, Τροποποίηση Περιβάλλοντος.

8η Συνάντηση: Η Μέθοδος του Αποτελεσματικού Γονέα: Συγκρούσεις Αναγκών, Μέθοδοι Επίλυσης Συγκρούσεων, Αυταρχικές Μέθοδοι-Επιτρεπτικές Μέθοδοι (Παιδοκεντρισμός) και τι διδάσκουν/καλλιεργούν, Η μέθοδος της “Μη-Ήττας”, Επισημάνσεις.

9η Συνάντηση: Η Μέθοδος του Αποτελεσματικού Γονέα: Τα στάδια της μεθόδου της “Μη-Ήττας” στην Επίλυση Συγκρούσεων, Προετοιμασία για της εφαρμογή της μεθόδου της “Μη-Ήττας”, Εξάσκηση στη μέθοδο της “Μη-Ήττας”, Εφαρμογή της μεθόδου της “Μη-Ήττας” για μικρά παιδιά.

10η Συνάντηση: Η Μέθοδος του Αποτελεσματικού Γονέα: Συγκρούσεις Αξιών, Τι είναι οι Αξίες, Αναγνώριση των Συγκρούσεων Αξιών, Τρόποι Επίλυσης Συγκρούσεων Αξιών, Αντιδράσεις στην Εξουσία, Ασκήσεις Αυτογνωσίας για να μάθουμε περισσότερα για τις προσωπικές μας Αξίες, Προσωπικές Στάσεις απέναντι στην Ελευθερία και τη Διαφορετικότητα.

11η Συνάντηση: Εμβάθυνση/διευκρινήσεις στις έννοιες των Ορίων-Τιμωρίας-Σωματικής & Λεκτικής Βίας, Μάθηση μέσω διδαχής ή πράξης, Οριοθέτηση με εναλλακτικές της Τιμωρίας λύσεις, Η σημασία της Θετικής Διατύπωσης, Φυσικές και Λογικές Συνέπειες, Αποδέσμευση των παιδιών από τις Ταμπέλες και τους Ρόλους που τους έχουν αποδοθεί, Προάγοντας Αυτονομία-Αυτοεκτίμηση-Ευελιξία-Δημιουργικότητα.

12η Συνάντηση: Κλείσιμο Ομάδας, Μοίρασμα, Ανατροφοδότηση, Απορίες-Απαντήσεις-Εξάσκηση, Εντυπώσεις, Παρατηρήσεις, Παρακολούθηση βίντεο.

Συντονίστρια-Εκπαιδεύτρια:

Ελισσάβετ Κουτουξίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-PgD/Msc Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια της Μεθόδου του Αποτελεσματικού Γονέα, Attachment & Positive Parenting Supporter, Σύμβουλος Ζεύγους -Emotionally Focused Therapy trainee, Play Therapist Trainee, Ανθοϊάματα Bach, Bowtech, Νέο-Κρανιοϊερή Εξισορρόπηση, Εφαρμογές Ροϊκότητας.

Χώροι Διεξαγωγής:

ΡΕΘΥΜΝΟ: Μέθεξις-ΚοινΣΕπ Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής, Δρουλίσκου 1.
ΧΑΝΙΑ: Μέθεξις-ΚοινΣΕπ Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής, Φ-Space, Κριάρη 40, Μέγαρο Πάνθεον, 5oς όροφος.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Μέθεξις-ΚοινΣΕπ Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής, Μανουσογιάννη 10.

Ημερομηνίες Έναρξης:

ΡΕΘΥΜΝΟ: Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 και κάθε Τετάρτη έως και 14/12/2016, 18:30-21:30
ΧΑΝΙΑ: Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και κάθε Δευτέρα έως και 12/12/2016, 18:00-21:00
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 και κάθε Τρίτη έως 13/12/2016, 18:30-21:30

Έναρξη Επόμενων Ομάδων:

9-10-11 Ιανουαρίου 2017 & 4-5-6 Απριλίου 2017
Δηλώσεις Συμμετοχής & Επικοινωνία: τηλέφωνο: 6974 762014, e-mail: eli.pca@gmail.com, facebook: Elissavet Koutouxidou & Μέθεξις-ΚοινΣεπ Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, Μέθεξις, δημιουργήθηκε από μια ομάδα επαγγελματικών ψυχικής υγείας που θέλουν να μετέχουν στα “πράγματα”. Η Ψυχική Υγεία αφορά σε μια πτυχή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που είτε δεν υπάρχει το κίνητρο είτε δεν υπάρχουν οι πόροι για να αντιμετωπιστεί.
Εκεί, ανάμεσα στον κινούμενο από το κέρδος (εκ των “πραγμάτων”) ιδιωτικό τομέα και στον στερημένο από πόρους κράτος, δημιουργείται ένα κοίτασμα ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας. Αυτό το κοίτασμα δεν αποτελείται παρά από ανθρώπους που έχουν ανάγκη από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε χαμηλό κόστος.
Εκεί ακριβώς, στεκόμαστε σήμερα εμείς, με την ελπίδα ότι αύριο θα σταθούν δίπλα μας κι άλλοι.