ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Προτάσεις για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Π.Ε. Ρεθύμνης

Μαίρη ΛιονήΤις προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενόψει της διαμόρφωσης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης κατέθεσε στη διαχειριστική αρχή η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρίας Λιονή.

Αναλυτικά η επιστολή της κας Λιονή:

Με την παρούσα επιστολή και έπειτα από πρόσκληση της Υπηρεσίας σας (αριθμ. Πρωτ. 8857/29-12-2014), και στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που έχει εξαγγείλει η Περιφέρεια Κρήτης αναφορικά στη διαμόρφωση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, σας αποστέλλουμε τις προτάσεις/παρατηρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά την τελική επεξεργασία του Σχεδίου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης έχοντας υπ’ όψιν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Νομού αλλά και τις δυνατότητες και όρους χρηματοδότησης της νέας προγραμματικής περιόδου αναφορικά στην έξυπνη εξειδίκευση, αλλά και μετά από ενδελεχή μελέτη του Σχεδίου, θεωρεί ότι στο εν λόγω Σχέδιο θα πρέπει να εμπεριέχονται τα παρακάτω:

1. Σχολή Ασωμάτων (Αγροτοδιατροφικό & Πολιτιστικό-Τουριστικό Σύμπλεγμα, Σύμπλεγμα Γνώσης)

Αποστολή του Γεωργικού Σταθμού της Σχολής Ασωμάτων, που εδρεύει στον πλέον κτηνοτροφικό Νομό της επικράτειας, ήταν και είναι η διεξαγωγή έρευνας, που θα αφορούσε και αφορά στην αιγοπροβατοτροφία, η οποία έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την Κρήτη. Ως στόχος είχε τεθεί ευθύς εξ’ αρχής η ανάπτυξη του Σταθμού για να μπορεί να καλύπτει τις ερευνητικές ανάγκες για την κτηνοτροφία της Κρήτης και ολόκληρης της νησιωτικής Ελλάδας. Ας σημειωθεί ότι είναι η μόνη ερευνητική μονάδα για την κτηνοτροφία σε ολόκληρη την Νότια Ελλάδα.

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου GRISI+ (InterregIV) έχει εντάξει τη μελέτη για την αναβίωση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων. Στόχος της Μελέτης Σκοπιμότητας και του Σχεδίου Εφαρμογής είναι η αναβίωση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων, που βρίσκεται στον Δήμο Αμαρίου Ρεθύμνου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την κτηνοτροφία και συγχρόνως να προωθηθεί η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, αποτελώντας έτσι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για όλη την Κρήτη.

Η Σχολή Ασωμάτων, δεδομένου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της αλλά και της περιοχής του Δήμου Αμαρίου, “δικαιούται” κεντρικό ρόλο στις στρατηγικές του Αγροτοδιατροφικού αλλά και Τουριστικού-Πολιτιστικού Συμπλέγματος.

2) ΚΕΚΑΠΕΡ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ: Το μοναδικό πιστοποιημένο κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφέρειας Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο. (Αγροτοδιατροφικό & Πολιτιστικό-Τουριστικό Σύμπλεγμα, Σύμπλεγμα Γνώσης)

3) Πανεπιστήμιο Κρήτης (Πολιτιστικό-Τουριστικό Σύμπλεγμα, Σύμπλεγμα Γνώσης)

Ίδρυση Σχολής Τουρισμού στην Πανεπιστήμιο Κρήτης (Παράρτημα Ρεθύμνου). Η Ίδρυση Σχολής Ανωτάτης Εκπαίδευσης με αντικείμενο τον Τουρισμό, πεδίο που αποτελεί την “ατμομηχανή” της Κρητικής αλλά και Εθνικής Οικονομίας αποτελεί ανάγκη επιτακτική. Η υλοποίηση αυτού του οράματος προϋποθέτει φυσικά προγραμματισμό, χρηματοδότηση αλλά και επαρκή Πανεπιστημιακή στελέχωση. Μία διεθνής και με κύρος σχολή Τουρισμού, στην έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για την Περιφέρεια Κρήτης

Ενεργοποίηση του Πανεπιστημίου Κρήτης (σχολές Ρεθύμνου) σε:

  • Ερευνητικά προγράμματα

  • Προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

  • Κυψέλες επιχειρηματικότητας

  • Κοινωνική Οικονομία

  • Συμπράξεις με Επιμελητήρια και επιχειρήσεις

4) Υποδομές – Πύλες Εισόδου (Αγροτοδιατροφικό & Πολιτιστικό -Τουριστικό Σύμπλεγμα, Σύμπλεγμα Γνώσης) Στη μελέτη γίνεται αναφορά μόνο στην κατασκευή του αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι με ΣΔΙΤ-σελίδα 68: 10.2 Αναπτυξιακές Προτεραιότητες: 

  • Αναβάθμιση Λιμανιού/Μαρίνας της πόλης του Ρεθύμνου

  • Αναβάθμιση ΒΟΑΚ

  • Αναβάθμιση του Οδικού τμήματος «Σούδα-Αεροδρόμιο Χανίων»

  • Αναβάθμιση ΒΟΑΚ

  • (Λιμάνι στο Νότο – Ήπιας επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης

5) Ολοκλήρωση Χωροταξικού Σχεδιασμού (Περιβαλλοντικό Σύμπλεγμα, Αγροτοδιατροφικό & Πολιτιστικό-Τουριστικό Σύμπλεγμα, Σύμπλεγμα Γνώσης)

6) Οικισμοί 800μ. (Περιβαλλοντικό Σύμπλεγμα, Αγροτοδιατροφικό & Πολιτιστικό-Τουριστικό Σύμπλεγμα, Σύμπλεγμα Γνώσης)

7) Φράγμα Αμαρίου & Φράγμα Πλατύ Ποταμού (Περιβαλλοντικό Σύμπλεγμα, Πολιτιστικό-Τουριστικό Σύμπλεγμα)

8) Αναβάθμιση «Γιορτής Κρητικής Διατροφής» (Δράσεις προβολής/εξωστρέφειας της Κρητικής Κουζίνας/Γαστρονομίας και προώθησης των Κρητικών Προϊόντων) –(Αγροτοδιατροφικό & Πολιτιστικό-Τουριστικό Σύμπλεγμα)

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες “σημειακές” παρατηρήσεις επί του κειμένου, που χρήζουν επικαιροποίησης:

σελίδα 59:

Αναφέρει για το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας (Φορέας που έχει αντικατασταθεί πλέον από την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης). Αναφορά επίσης πρέπει να γίνει και στη Σχολή Ασωμάτων και το ρόλο της καθώς και τη μελέτη που παραδόθηκε.

Στην Παράγραφο 9.2 Στόχοι & Αναπτυξιακές Προτεραιότητες (Σελίδα 61):

Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης –> πιστοποίηση προϊόντων (σήμα Κρήτη) με σκοπό τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ντόπιων προϊόντων.

Σχολή Ασωμάτων–> έρευνα-τεχνολογία, διατήρηση της αιγοπροβατοτροφίας σε υψηλό επίπεδο. Διατήρηση ντόπιων σπάνιων ρατσών προβάτων της Κρήτης και περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικής δυναμικής τους.

Δια Βίου Μάθηση: κεντρικό ρόλο: ΚΕΚΑΠΕΡ. –> εξασφάλιση ποιοτικής δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης (αγροτών, διατήρηση παραδοσιακών επαγγελμάτων, προγράμματα κατάρτισης ΛΑΕΚ κτλ.).

9.3 Δημιουργία Clusters (σελίδες: 61-62)

-Συμμετοχή Σχολής Ασωμάτων

-Κοινωνική οικονομία -Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις – δίκτυα/συμπράξεις νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας –> Περιφερειακοί μηχανισμοί στήριξης των Κονσεπτ.

-Τοπικές Ομάδες/Εθελοντικές Ομάδες/Ομάδες Νέων

(Το εν λόγω πρόγραμμα θα συμπληρώνει και θα συμπληρώνεται από αντίστοιχα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ το οποίο εισάγει τον όρο «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση στην Εδαφική Ανάπτυξη» χρησιμοποιώντας ως εργαλεία σχεδιασμού  και υλοποίησης αλλά και κριτήρια επιλεξιμότητας ή απόρριψης μίας πρότασης/επενδυτικού σχεδίου την «Τοπική Ανάπτυξη με την Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», τις «Ολοκληρωμένες Δράσεις για την Βιώσιμη Ανάπτυξη». Οπότε εφόσον η εκάστοτε Περιφερειακή Ενότητα έχει αναπτύξει ήδη και με αφορμή αυτό το πρόγραμμα τις «bottom-up» διαδικασίες (συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών) θα μπορεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί Ολοκληρωμένες Δράσεις και να έχει πρόσβαση σε πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία.)

10.2 Αναπτυξιακές Προτεραιότητες (σελίδα 68):

Αναφέρει μόνο την κατασκευή του νέου αερολιμένα στο Καστέλι με ΣΔΙΤ

–>Αναβάθμιση  λιμένος/Μαρίνας της πόλης του Ρεθύμνου για την προσέλκυση τουρισμού Κρουαζιέρας

–>Αναβάθμιση ΒΟΑΚ

–>Αναβάθμιση του Οδικού τμήματος Σούδα-Αεροδρόμιο Χανίων

–>Αναβάθμιση ΒΟΑΚ

–>(Λιμάνι στο Νότο – Ήπιας εμπορευματικής κίνησης)

σελίδα 65: Δράσης Προώθησης

–>Αναβάθμιση «Γιορτής Κρητικής Διατροφής»

Crete Innovation Initiative (σελίδα: 81)

–> Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί

–>seed funding (προϋποθέτει τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου νομικού πλαισίου)

σελίδα: 93

Αναβάθμιση εκσυγχρονισμός τυροκομίας:

Σχολή Ασωμάτων

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ: ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ (σελίδα 108)

Κρασί, Αβοκάντο και άλλες πρότυπες καλλιέργειες του νησιού (πχ. ακτινίδια, φραγκόσυκα κτλ)

Ντόπια Φυλή Προβατίνας

Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο (Σελίδα 105)

Αναφέρεται στη Σύσταση “Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου” και προτείνει την εκπροσώπηση μόνο από τα Επιμελητήρια Ηρακλείου- Χανίων και από το Σύλλογο Ξενοδόχων Ηρακλείου (αποκλείοντας το Επιμελητήριο και Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου).

Τέλος, Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχει μία μεγαλύτερη αναφορά αλλά και σύνδεση με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014 – 2020 καθώς με τις «έννοιες/ορολογία» και τα «εργαλεία εφαρμογής» του όπως για παράδειγμα, «Τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Χωρικής Παρέμβασης» και «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση». Μία εκτενέστερη αναφορά και σύνδεση με αυτά, θεωρούμε θα βοηθήσει στη συστηματοποίηση των ενεργειών μας, αλλά και της προετοιμασίας/προεργασίας, που απαιτείται για τις εντάξεις έργων στο (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) – νέο ΕΣΠΑ 2014-2020).

Με δεδομένη τη σπουδαιότητα και ανάγκη σύνταξης ενός όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου Σχεδίου, το οποίο εν τέλει θα κρίνει τις κατανομές πόρων άρα και τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις και προοπτικές της Περιφερειακής μας Ενότητας και Περιφέρειας Κρήτης, έχουμε προσκαλέσει όλους τους φορείς του Ρεθύμνου, να μελετήσουν και να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις/παρατηρήσεις τους στην ιστοσελίδα της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης www.pepkritis.gr μέχρι την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015.