Το πρώτο κουδούνι χτύπησε στα σχολεία σήμερα στις 08:15 με μέτρα ασφαλείας. Χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα, φορώντας τις μάσκες τους έκαναν αγιασμό και ενημερώθηκαν για τα μέτρα που θα ισχύουν, ενώ έφεραν μαζί τους τη λεγόμενη σχολική κάρτα, με τα αρνητικά αποτελέσματα από τo self test.
Ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το άνοιγμα των σχολείων και την πορεία της πανδημίας την ώρα που το υπουργείου Παιδείας ξεκαθαρίζει πως στόχος για φέτος είναι τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο.
Με μήνυμά της η υπουργός Νίκη Κεραμέως, αναφέρει ότι «προτεραιότητά μας είναι όλα τα μαθήματα να γίνουν δια ζώσης». «Σύμμαχός μας η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους, μεγάλο μας όπλο αυτή τη χρονιά το εμβόλιο», πρόσθεσε η κυρία Κεραμέως.
Λινού: Eπιχειρησιακό σχεδιασμό για να μην ξανακλείσουν τα σχολεία
Την ανάγκη για έναν πολύ καλό επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος θα επιτρέψει τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά στη διάρκεια της φετινής χρονιάς και τους μαθητές να μην στερηθούν τα διά ζώσης μαθήματα και την κοινωνική επαφή με τους συμμαθητές και δασκάλους τους, προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, στο CNN Greece, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς σήμερα, Δευτέρα.
Ταυτόχρονα, η κ. Λινού, δηλώνει ότι είναι ασυμβίβαστοτο έργο τουεκπαιδευτικού, όταν αυτός είναι ανεμβολίαστος, αλλά και το μέτρο της αναστολής εργασίας είναι πολύ σκληρό, όπως επισημαίνει με έμφαση.
«Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη για εργασία χωρίς φυσική παρουσία ή οι επαγγελματίες αυτοί θα μπορούσαν να εργαστούν σε διοικητικές θέσεις, ακόμη και γραμματειακές».
Ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, είναι περισσότερο για τους ίδιους και λιγότερο για τους μαθητές, διότι εάν νοσήσουν από κορωνοϊό, είναι πολύ πιθανόν να νοσηλευθούν και ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους, ενδεχομένως να διασωληνωθούν, τονίζει η συνομιλήτριά μας. Επαναλαμβάνει δε, ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας είναι πολύ σκληρό, διότι συνδέεται πρωτίστως με την επιβίωση.
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο για εφέτος είναι να μην οδηγηθούμε σε ένα ακόμη απαγορευτικό- το οποίο έτσι και αλλιώς έχει αποκλείσει η κυβέρνηση.
Μία τρίτη σχολική χρονιά με lockdown θα είναι καταστροφική για την εκπαίδευση των μαθητών, αλλά και για την ψυχική τους υγεία. Και φυσικά θα είναι βαθιά οδυνηρό για την οικονομία και την αγορά εργασίας με ανυπολόγιστη ζημιά για τους πολίτες.
Η Παγώνη προτείνει συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία
Την ανησυχία της για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
«Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη στον ΣΚΑΪ αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ επεσήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. «Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ αλλά δεν θα έχουν τα συμπτώματα των μεγαλυτέρων που ταλαιπωρούνται από υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε.
Παράλληλα, προέταξε την ανάγκη να τοποθετηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία και τόνισε πως «ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα» αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%.
«Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παιδίατροι», πρόσθεσε.
Έκκληση Μητσοτάκη για εμβολιασμό των παιδιών
Στο άνοιγμα των σχολείων, καθώς και στον εμβολιασμό των παιδιών 12 ετών και άνω, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Όπως είπε: «Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, πιστεύω σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Έχουμε ξεκάθαρα πρωτόκολλα, αλλά δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά. Κάνω έκκληση στους γονείς. Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια. Αυτό είναι το 18ο», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απηύθυνε έκκληση «σε γονείς, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά να εμβολιαστούν».
Με τι μέτρα ανοίγουν τα σχολεία
Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.
Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.
Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:
•Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
-δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων
-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
•Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.